Fälttävlan
4 maj 2019 18:45

Badminton: Så ligger svenskarna till inför avgörandet

Främre halvanBadmintonterrängen är klar och de två svenska ekipagen ligger stabilt till efter dagens insatser. I toppen är det fortfarande Oliver Townend som gäller, nu dock med en annan häst.

Badminton: Så ligger svenskarna till inför avgörandet
Louise Romeike och Malin Josefsson ligger båda solklart i den bättre halvan av resultatlistan. 80 ekipage startade dressyren – nu återstår 59. Arkivbilder: Roland Thunholm

Terrängen på den anrika femstjärniga Badmintontävlingen är till ända. Tusentals åskådare på plats hejade under dagen fram ekipagen i vårsolen under den uppåt sju kilometer långa banan med 33 hinder.

För hemmapubliken ser det fint ut i resultatlistan med dubbelt brittiskt i topp. Oliver Townend, som innan ledde med Cillnabradden Evo, leder nu med Ballaghmor Class på 21,5 straff efter bara 0,4 straff för tiden i terrängen. Med tidigare ledarhästen ligger Townend sexa. Brittiska Piggy French och Vanir Kamira klättrade från fjärde till åttonde plats, tack vara lilla 0,8 straff i terrängen.

Townendo_bad18kh_2323(1)
Oliver Townend och Ballaghmor Class ligger i täten inför banhoppningen. Foto: Kit Houghton/Badminton Horse Trials

Fem terrängrundor var helt felfria och Chris Burton lyckades med bragden att ligga bakom två av dem. Med Graf Liberty ligger han bäst till på tredje plats.

17 ekipage kom inte i mål i terrängen. 59 ekipage av de 80 som först startade dressyren är just nu kvar i tävlingen, men innan den avgörande banhoppningen i morgon väntar som bekant ”the final horse inspection” då fler ekipage kan komma att falla bort.

Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2017
Två helt felfria terränger för Chris Burton! Med Graf Liberty ligger han nu trea. Arkivbild: Kit Houghton/Badminton Horse Trials

Svenskarna felfria på hinder

Som Ridsport berättade tidigare i dag levererade de svenska Badmintondebutanterna i terrängen – båda galopperade i mål med felfritt på hinder.  Malin Josefsson och Golden Midnight (SWB, val, f 2008, e Goldmine-Maraton, uppf Gert Hermansson, äg Karin Berglund) låg 75:a efter dressyren, men med 14,8 straff för tiden i dag bar det upp till 31:a plats.

Mitisubishi Motors Badminton Horse Trials 2019
Louise Romeike och Wieloch’s Utah Sun har hängt ihop i nio år – i dag gjorde de sin första Badmintonterräng. Foto: Kit Houghton/Badminton Horse Trials

Louise Romeike och hennes EM-häst Wieloch’s Utah Sun (HOLST sto f 2004 e Limbus-Cor de la Bryere, uppf Hans Thomsen, äg Hans Thomsen och fam Stefan Wieloch) följde upp sin stabila dressyrinledning med en terräng på 25,6 straff för tiden. Det betyder att de flyttade ner några snäpp, från plats 30 till 34, i resultatlistan.

Under söndagen inleds inspektionen klockan 9.30 svensk tid. Klockan 12.00 väntas banhoppningen starta och cirka 16.15 ska vinnaren slutligen hyllas vid prisutdelningen.

Resultat


På några minuter byttes förväntan och flera månaders förberedelse till tomhet. Hanna Berg fick lämna tävlingarnas tävling, Badmintons anrika fälttävlan, innan den ens hade startat. Ett par dagar senare är det fortfarande svårt för henne att ta in allt som hänt.
– Man gör en sådan laddning, framförallt mentalt, och det är nästan det som tar hårdast, säger Hanna. Läs intervjun här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden