Sport
1 december 2017 19:34

Dansk seger: ”Vi hade bästa tölten”

GångartsbonanzaDet blev en knapp seger för Danmark före Sverige i den spännande landskampen med fina fyr- och femgångarekipage, islandshästarna intog Friends arena med tryck i steget. Bästa fyrgångare blev svarte Viking från Österåker och femgången togs hem av Álfinnur frá Sydra-Gegnisholum, en vacker skäck.

Dansk seger: ”Vi hade bästa tölten”
Dennis Hedebo Johansen på Kolfaxi Frá Blesastödum 1a var i Stockholm för första gången och med i det segrande danska laget. Foto: Mikael Persson MiP Media

Årets islandshästtävling var en spännande internationell landskamp mellan Sverige, Danmark, Island och Tyskland med två ekipage från varje land, ett fyrgångsekipage och ett femgångsekipage. Fyra länder och åtta ekipage gjorde upp i skarp konkurrens dömda av tre domare.

Islandsdomare
Den tyske domaren hade mittpositionen. Foto: Roland Thunholm

Klassreferat, fyrgångare
Först ut var fyrgångarna som började med tölt där Dennis Hedebo Johansen på Kolfaxi frá Blesastödum 1A fick bäst betyg med 8,8 totalt.

Dennis Hedebo Johansen På Kolfaxi Frá Blesastödum 1a
Dennis Hedebo Johansen på Kolfaxi Frá Blesastödum 1a @RolandThunholm

Trav var nästa gångart att bedömas och där fick Sveriges representant i 4-gång Vignir Jonasson på Viking från Österåker verkligt bra betyg med sviten 8/9/9 från domarna.

 

Vignir Jonasson På Viking Från
Vignir Jonasson på Viking från Österåker segrade totalt i fyrgångarklassen. @RolandThunholm

Skritten var det tyska ekipaget Jolly Shrenk med Rodi frá Gardis bästa gångart där de fick 7,5/8,5/8,5, överlägset bäst.

Jolly Shrenk Med Rodi Frá Gardi
Jolly Shrenk med Rodi Frá Gardi Foto: Mikael Persson MiP Media

Galoppen gick åter till danske Dennis Hedebo JohansenKolfaxi frá Blesastödum 1A som med sitt fina flyt och kraftfulla påskjut fick 8/8/8,5.

Resultat fyrgångare

Klassreferat, femgångare

171130__rt_julie__christiansen_flyg_pass_fredrik_jonsving_bb4d2846
Danska Julie Christiansen på Stormur frá Hemlu II i flygande pass Foto: Fredrik Jonsving

Heatet med femgångare innehöll flera toppekipage. Bäst ut i vanlig tölt var danska Julie Christiansen Stormur frá Hemlu II   som drog hem 8/8,5/8,5 före Magnus Skularsson och Valsa från Brösarpsgården.

Magnus Skularsson På Valsa Från Brösarpsgården
Magnus Skularsson och Valsa från Brösarpsgården. Foto: Roland Thunholm

Trav togs hårfint hem av Lisa DrathHektor fra Engholm med 6,5/7,5/7 som även hämtade hem skritt med betygen 7/6,5/7,5.

Galoppen tog danska Julie ChristiansenStormur frá Hemlu II med ett genomsnitt på 7,5.

Olil Ambele På Álfinnur Frá Sydra-gegnisholum
Olil Ambele på Álfinnur frá Sydra-Gegnisholum i flygande pass Mikael Persson/MiP Media

Den avslutande och spektakulära flygande passen togs hem av isländska Olil AmbeleÁlfinnur frá Sydra-Gegnisholum efter poäng som var i utklassningsklass: 8/8,5/7,5 jämfört med övriga då både det tyska och svenska ekipaget blev delvis underkända. Olil vann hela femgångsklassen.

Resultat femgångare

Landskampen efter resultat i fyr- och femgångsklassen togs hem av Danmark med de två stjärnorna danska Julie Christiansen på Stormur frá Hemlu II  och Dennis Hedebo Johansen på Kolfaxi frá Blesastödum 1A.

Danmark

Andraplats gick till Sverige med Vignir Jonasson på Viking från Österåker och Magnus Skularsson på Valsa från Brösarpsgården.

Sverige

Tredjeplats till Island och fjärde plats till Tyskland.

Resultat Landskamp

Segrarna var nöjda med sin tävling, Julie Christiansen var i Sverige och Stockholm för tredje gången. Hon vann senast 2005 medan Dennis var här för första gången.
– Jag vann nu och hittills obesegrad, här var otroligt kul att rida, vi är mest vana vid utomhustävlingar och det blir ett annat tryck på dem inne, sa Dennis.
– Hästarna gillar atmosfären men de behöver vänja sig lite.

– Jag tycker det är en helt speciell känsla när man kommer in i arenan och känner all denna atmosfär, jag blir helt hög av känslan och det gillar hästarna också, sa Julie.

– Jag fick mina högsta poäng någonsin för tölten idag, min häst var bättre idag än vad han brukar vara. Men tölt är en stark gångart för honom, sa Dennis.
– Jag har bara ridit min häst i 2,5 månad så det var definitivt mina högsta poäng. Jag tappade skon i den flygande passen men det var nog för vi satsade lite för mycket, men vi klarade de två heat som kräv, sa Julie.

– Skärmen var inga problem för min häst så länge den var röd på träning men nu när den var vit så kikade han på den, konstaterade Dennis.

– Det är bra för han är dansk, vi gillar inte snö, sa Julie.

Räkna med lite danskt firande på stallplan idag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden