Ponny
17 augusti 2019 17:50

Dramatisk terräng för svenska ekipagen – ena ponnyn skadad

Ponny-EM i PolenEn gick omkull och den andra fångade sin slängande, trasiga martingal i farten och red med den i handen över mållinjen. Det blev en dramatisk terräng för de svenska EM-ekipagen i fälttävlan i polska Strzegom på lördagen som slutade med att ena svenska ponnyn blev skadad.

Dramatisk terräng för svenska ekipagen – ena ponnyn skadad
Wilma Nyhlén i målfållan efter sin terräng. Foto: Annelie Frank

Det var Nicole Palm som gick omkull med DJ San Diego (WELSH val f 2011 e Pontiac Pan RW 124-No Ski xx, uppf Anki Kvarnstrand, äg Jessica Palm) i slutet av banan.

Vi vet egentligen inte varför ponnyn halkade, den var ordentligt broddad och så. Marken bara släppte under den. Lena Bredberg, landslagsledare.

Det var vid vattenhindret som ponnyn halkade på slät mark och bakdelen försvann under den.

– Nicole hade tänkt ta den raka vägen men ändrade sig då det var så mycket publik vid hindret och tog en annan väg. Vi vet egentligen inte varför ponnyn halkade, den var ordentligt broddad och så. Marken bara släppte under den, säger svenska landslagsledaren Lena Bredberg.

Nicolemålfållan
Nicole Palm och hennes ponny togs omhand ordentligt i målfållan efter omkullridningen. Foto: Annelie Frank

DJ San Diego leddes till målområdet och togs väl om hand av det svenska teamet. Till en början trodde man att han, liksom sin ryttare, hade klarat fallet bra.

Tydligt halt

Men senare blev han tydligt halt på höger framben och togs till veterinär för undersökning. Vid 17-tiden röntgades han men inga skador syntes vid den undersökningen.
– Nu får vi se, säger Lena Bredberg.

 

Wilma Nyhlén och Lacken King (CSB val f-07 e Brock Lodge Buster-Monaghanstown Fred, uppf Mr Ned Farrel) stod för en kanonrunda i terrängen och gick i mål utan hinderfel.

Martingalen gick sönder

Däremot blev det hel del dramatik när hästens martingal gick sönder i slutet på banan. Det var remmen som går mellan frambenen som brast.
– Jag hann precis få tag i den så att den inte skulle slänga runt och fastna någonstans, säger Wilma Nyhlén som hoppade de sista hindren och red i mål med martingalremmen i handen.

Wilma Nyhléns plan var att ta två långa vägar – vid nummer 5 och stora vattenhindret. Detta gjorde att hon fick en hel del straff för tiden.
– Men min ponny hoppade fantastiskt, han bara sög tag i allt och gick, säger hon.

Wilma Nyhlén ligger 23:a med 50,3 straff inför söndagens avslutande banhoppning. Ponnyerna ska också gå igenom en besiktning på söndagens morgon.

Resultat

Se hela terrängen i efterhand via FEI-tv nedan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Ponny-EM (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden