Fälttävlan
15 juni 12:57
Ridsportplus

Starka terrängrundor av OS-aktuella svenskarna

InternationelltDen pågående tävlingen i tyska Luhmühlen är sista chansen för de svenska fälttävlansekipage som vill visa sig värdiga en OS-plats. I lördagens fyrstjärniga terräng var det idel starka svenska prestationer.

Starka terrängrundor av OS-aktuella svenskarna
Den sista uttagningstävlingen går på klassisk fälttävlansmark i Tyskland. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Klassiska tävlingen i tyska Luhmühlen är den sista av de tävlingar som förbundskapten Fredrik Bergendorff har aviserat som uttagningstävlingar för svenska fälttävlansekipage som vill till Paris och OS i slutet av juli.

  I lördagens fyrstjärniga terräng visade de svenska ekipagen sin kapten att de är riktigt sugna på en biljett till Paris. Fem av sex svenskar var utan hinderfel i terrängen och allra bäst gick det för Sofia Sjöborg som gick i mål med 3,2 straff för tiden.

  En av de tidigare observationstävlingarna gick i tyska Marbach.

  Efter den inledande dressyren i Luhmühlen finns det dock ett frågetecken kring den individuella silvermedaljören från OS i London, Sara Algotsson Ostholt. Hon och Dynamite Jack låg bäst till av svenskarna efter den inledande dressyren i den korta fyrstjärniga klassen, men efter strykningen är det i stället EM-ekipaget Amanda Staam/Corpoubet At som är bäst bland svenskarna med en 40:e plats och 35,2 straff inför terrängen.

  Förhållandena i Luhmühlen under lördagens terräng har varit extra tuffa på grund av regnande och även en mindre tornado som letade sig in på tävlingsplatsen. Under eftermiddagen när den fyrstjärniga terrängen reds var det dock uppehåll och en hel del sol.

  Nedan följer Ridsports direktrapportering från klassen i omvänd ordning, alltså med de senaste resultatet överst i texten.

  Uppdatering 16.00. Hemmafavoriten och flerfaldige mästerskapsmedaljören Michael Jung och fischerChipmunk FRH, som ledde inför terrängen, fick stort jubel när de lekte sig över de snedställda häckarna inne på arenan. Ekipaget förlorade ingen tid genom överdrivande gasande och bromsande ute i terrängen. Det var felfritt på hinder, men 3,2 straff för tiden. Det innebär att ekipaget leder inför söndagens avslutande hästbesiktning och banhoppning.

  Två dubbelnollor

  När terrängen var avklarad var det bara Anna Siemer, Tyskland, och Clarke Johnstone, Nya Zeeland, som var dubbelnollor i terrängen.

  Uppdatering 15.55. EM- och VM-ekipaget Frida Andersén och Box Leo (SWB val f 2010 e Jaguar Mail-Quite Easy, uppf/äg Therese Örup) såg säkra och rutinerade ut genom hela terrängen och fick svårigheterna att se enkla ut i en jämn, stadig rytm.

  Det blev 4,4 straff för tiden. Tillsammans med ekipagets 38,1 straff från dressyren innebär det en 29:e plats inför banhoppningen – ett ordentligt kliv uppåt efter en 54:e plats i dressyren. Det är också bästa svenska placering så här långt in i tävlingen.

  Louisecaspian
  Louise Romeike och Caspian. Foto: Privat

  Uppdatering 15.20. EM-medaljören Louise Romeike hade då och då händerna fulla med inte så rutinerade superbegåvningen Caspian (ZfDP val f -14 e LB Crumble-Heraldik xx, uppf Hans Beil, äg H, M och L Romeike). Den storgalopperande och storhoppande valacken plockade bort galoppsprång lite här och där mellan hinder när han tyckte det passade, men detta utan att någon gång tappa balans eller kontroll på sina ben. Det blev också ett omotiverat stort språng över ett dike i början av banan.

  Louise Romeike hamnade lite på sniskan efter smalhindret i ena vattenhindret, nummer 10, och tappade sitt hjälmöverdrag på vägen innan hon gick i mål med 9,6 straff för tiden, vilket ger ekipaget totalt 44,8 straff inför banhoppningen.

  Energisk ”Belle”

  Uppdatering 14.58. Sofia Sjöborg/Bryjamolga van het Marienshof Z, ”Belle”, (ZANG sto f -11 e Bamako de Muze-Lord Z, uppf Marienshof Stal, äg J, S och M Sjöborg) utstrålade självförtroende och säkerhet genom hela banan. Vattenhindren och de snedställda häckarna var bara några av svårigheterna som klarades utan problem av det energiska stoet.

  Det blev inga straff för hinder, men 3,2 straff för tiden. Dressyren är inte EM- och VM-ekipagets starka sida och därifrån har det med sig 44,5 straff.

  Aria-ramkali-flanders
  Flanders, riden av Aria Ramkali när de vann 7-åringarnas championat. Foto: Roland Thunholm

  Uppdatering 14.37. Aria Ramkali och UVM-hästen Flanders (AES sto f -14 e Diamantino VDL-Indoctro , uppf/äg Sarah och Aria Ramkali) tog sin an uppgiften med stor entusiasm och flög över de första hindren som bestod av oxerliknande hinder i olika former. I det ena av de tre vattenhindren, nummer 10, såg stoet lite övermodigt ut och klippte i ordentligt både i hoppet ner i vattnet och över smalhindret i vattnet.

  Ett travsteg

  Det var ett litet skakigt moment när stoet också lade in ett litet travsteg innan ett smalhinder i en uppförsbacka mitt i banan, kanske för att hon inte riktigt såg landningen som var i nedförsbacke. Men på det stora hela en bra runda i fin rytm och utan fel på hinder. Det blev endast 6 straff för tiden. Ekipaget har med sig 39,6 straff från dressyren.

  Fei Eventing European Championship Avenches 2021 - Institut Equestre National D'avenches, Switzerland
  Malin Asai och Golden Midnight var stigfinnare i det svenska laget och klättrade från plats 53 till 27 efter en stark EM-terräng. Foto: FEI/Jon Straud

  Uppdatering 14.10. Malin Asai (tidigare Josefsson) och Golden Midnight, ”GM”, (SWB val f -08 e Goldmine-Maraton, uppf Gert Hermansson, äg Karin Berglund) bjöd på en riktig skolrunda i terrängen. Det rutinerade ekipaget fick svårigheter som den så kallade ”kratern” i början med två smalhinder som hade en kraterliknande sänka mellan sig och vattenhindret nummer 10. Även det sista vattenhindret där den fågel i trä, som ställde till så mycket vid EM, återanvändes efter vattnet, såg enkelt ut.

  De två snedställda häckarna med två galoppsprång emellan inne på arenan studsades över. Ekipaget var lite långsamt och spurtade sista biten innan mål, men SWB-valacken såg ut att ha massor av krafter kvar när han gick i mål. Det blev felfritt på hinder, men 9,2 straff för tiden att lägga till ekipagets 42,7 dressyrstraff.

  Kämpade sig genom vattnet

  Uppdatering 13.58. Amanda Staam/Corpoubet At (SWB val f -13 e Corporal VDL-Baloubet du Rouet, uppf Tobias Nilsson, äg Amanda Staam) blev första svenska ekipage i terrängen. Ekipagen löste alla uppgifter, men det krävde en hel del arbete av ryttaren här och där – bland annat i vattenhindret, nummer 10. B-hindret var ett hopp i vattnet, följt av ett smalhinder på båge i vattnet. Men ekipaget kom i mål utan hinderfel och hästen såg ut att ha krafter kvar. Det blir 20 straff för utbrytning på hinder 4 och en hel del straff för tiden, totalt 38,4 straff i terrängen och sammanlagt 73,6 straff.

  Uppdatering 13.35. Italiens Fabio Fani Ciotti fick ett lite snopet fall på hinder 10B, ett hopp i vatten. Språnget såg fint och balanserat ut, men i landningen gick hästen omkull efter att gjort en liten kick med bakbenen över hindret. Både häst och ryttare verkar har klarat fallet fint när de syntes gå ut från banan tillsammans.

  Uppdatering 13.18. Ännu ett svenskt ekipage är struket inför terrängen. Det är Frida Andersén/Stonehavens Baby Blue som har försvunnit från startlistan. När de första ekipagen i det välmeriterade startfältet gjort sitt ser det ut som frågorna ute på banan visserligen är seriösa, men att ekipagen har svaren på dem.

  Clarke Johnstone, Nya Zeeland, och Domasco visade också att det går att sätta en dubbelnolla genom att bli den första att gå i mål utan några straff.

  Starttider, svenska ekipage

  13.11 Frida Andersén/Stonehavens Baby Blue
  13.46 Amanda Staam/Corpoubet At
  13.58 Malin Asai/Golden Midnight
  14.21 Aria Ramkali/Flanders
  14.46 Sofia Sjöborg/Bryjamolga van het Marienshof Z
  15.08 Louise Romeike/Caspian
  15.41 Frida Andersén/Box Leo

  Resultat, fyrstjärniga klassen

  På lördagens förmiddag gjorde Christoffer Forsberg sin terräng i den femstjärniga klassen med två hästar. Tillsammans med EM-hästen Hippo’s Sapporo gick han i mål med totalt 43,4 straff från terrängen och ekipaget har totalt 78,5 straff med sig till söndagens banhoppning. Med Con Classic slutade svensken på 51,2 straff i terrängen och 91,7 straff totalt.

  Storbritanniens Ros Canter/Izilot DHI toppar den femstjärniga klassen, precis som hon gjorde efter dressyren.

  Resultat, femstjärniga klassen

  Horse & Country sänder (betalkanal)

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden