Hoppning
15 april 2018 15:27

Beezie har kommandot – Henrik tvåa inför den avgörande rundan

VärldscupfinalenHenrik von Eckermann låg tvåa och Beezie Madden var kvar i ledning innan den sista världscupfinalrundan då vinnaren korades.

Beezie har kommandot – Henrik tvåa inför den avgörande rundan
Henrik och Mary Lou. Foto: Roland Thunholm

KLASSEN ÄR KLAR. UPPDATERAD RESULTATARTIKEL FINNS HÄR

Klockan 16.35 på söndagseftermiddagen är det dags för topp-20 att göra upp i den slutliga världscupfinal-striden och två svenskar är solklart med i matchen.

Beezie Madden är ytterst välförtjänt kvar i ledning inför den sista hoppningen med Breitling LS. Ekipaget har ett stenhårt grepp och är ensamma om att ligga på noll fel efter tre felfria finaldagar.

Henrik von Eckermann med Toveks Mary Lou är kvar som tvåa på fyra fel efter ännu en felfri kanoninsats i söndagens första omgång. Trea just nu är Devin Ryan med Eddie Blue, på sex fel och blott två tidsfels marginal från Henrik.

Douglas Lindelöw ligger delad femma på 12 fel. Ännu kan allt hända – missa inte avgörandet med start 16.35.
Ställning just nu
Startlista sista omgången
SVT Play:s världscupsida Andra delen av finalen går att följa från 16:30 i SVT Play och SVT2. Från och med 17:30 i SVT1.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona:
– Hästarna fortsätter att hoppa bra, det är ett långt mästerskap och många hästar börjar känna av det. Det återstår ännu en tuff omgång.  Båda ryttarna är där de ska vara men vad som helst kan hända. Beezies häst fortsätter att hoppa jättebra, så det ligger i hennes händer, säger Ankarcrona och kommenterar de svenska insatserna vidare.

– Douglas och Zacramento hade planen att göra sex galoppsprång mellan fyran och femman och för det var han tvungen att komma ut lite avvaktande och då tappade han den fina spänsten man behöver. Det är så lite som skiljer, men annars var det en fläckfri runda.
– Henriks runda finns det inget att säga om, de har båda totalt fokus och det är häftigt att se. Det första Henrik sa när han kom ut var: ”Nästa runda…”.

Beezie Madden tar en paus mellan omgångarna och är, förstås, strålande nöjd hittills.
– Han kändes jättebra, det här är förmodligen det absolut största han gjort och det är en rejäl bana kvar. I dag handlar ganska mycket om hur mycket soppa du har kvar i tanken och hur mycket din häst är villig att kämpa för dig i den sista rundan, säger Beezie.
– Så här långt har det gått fantastiskt och det känns precis så – helt fantastiskt. Men, det är verkligt tajt mellan alla, Henrik är väldigt nära och höll trycket uppe med att vara felfri. Det är fortfarande väldigt öppet. Vi vet verkligen inte vem som är vinnare ännu.

Resultatlista finalklassen
Resultatlista totalt antal fel

Fakta

Så går hoppfinalen till

Fakta från SvRF
Världscupfinalen i hoppning rids torsdag, fredag och söndag. Ryttarna tar inte med sig poäng från världscupkvalen, alla startar på noll fel i finalen. Varje ryttare får rida två olika hästar i de tre finalomgångarna, men bara en häst per omgång.

Första finalomgången, torsdag 12 april, klockan 20:30: 1,50 bedömning C där varje nedslag ger fyra sekunders tidstillägg. Vinner klassen gör ryttaren med kortast tid. Segraren av klassen tilldelas ett poäng mer än det totala antalet startande i första finalomgången. Andraplacerade får två poäng mindre än segraren, tredjeplacerade får tre poäng mindre och så vidare.

Andra finalomgången rids fredag 13 april, klockan 20:30: 1,60-hoppning med en grundomgång och omhoppning. Även efter den här omgången räknas poäng på samma sätt som i första finalomgången. Segraren får ett poäng mer än antal startande i klassen, andraplacerade två poäng mindre än segraren och så vidare.

Efter de två första finalomgångarna räknas poängen om till antal fel. Ryttaren med högsta antal totala poäng efter båda omgångarna får 0 fel. Ryttarna får därefter felpoäng i en stigande skala.

Tredje finalomgången, söndag 15 april, 14:00: 1,60-hoppning, består av två rundor över en Grand Prix-bana. 30 ryttare får starta i den tredje finalomgångens första runda. I den andra rundan får 20 ryttare och de som är felfria i runda 1 starta.

Vinnare av världscupfinalen är den ryttare som efter alla tre finalomgångar har minst antal fel totalt. Om två eller fler ryttare skulle vara likaplacerade sker omhoppning om segern.

Expandera
Ridsport
Beezie Madden med Breitling LS toppar fortfarande. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden