Fälttävlan
13 februari 2023 11:45
Ridsportplus

Malin Josefsson: ”Det är viktigt att utreda varje händelse i detalj”

Hästvälfärd"Vi måste tåla att bli granskade", säger fälttävlansryttaren Malin Josefsson, som både är veterinär och uttagen till spetstruppen med sikte mot OS i Paris. Ridsports fördjupning kring ridsportens acceptans i samhället och hästen som "happy athlete" fortsätter.

Malin Josefsson: ”Det är viktigt att utreda varje händelse i detalj”
Fälttävlansryttaren Malin Josefsson. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Medvetenheten kring ridsportens acceptans i samhället har ökat i hästvärlden efter de uppmärksammade incidenterna och olyckorna vid OS i Tokyo. Fälttävlan har dock haft ögonen på sig länge och mycket har gjorts för att sporten ska bli säkrare, även om 2022 var olycksdrabbat i vissa sammanhang. Särskilt i Badminton inträffade det flera allvarliga händelser, vilka har utretts för att ta reda på orsakerna. Sporten måste jobba kraftfullt för att få bort olyckorna, menar fälttävlansryttaren Malin Josefsson, som även är veterinär och uttagen i spetstruppen med sikte mot OS i Paris.

– Det är absolut en ökad risk i terrängen och något jag har kalkylerat med. Det är också därför vi tränar så hårt, för att det inte ska hända olyckor. I Badminton blev det för mycket, men det har också utvärderats ganska hårt. Det är viktigt att utreda varje händelse i detalj, vet man inte varför det hände har vi ett större problem.

Själv tror hon att olyckorna till viss del hängde ihop med det fattiga tävlandet under pandemin.
– Jag tror att många var lite för heta på det, de ville gärna rida, men hade inte fått rida på den nivån på ett tag.

Avlade för tävling

Samtidigt är fälttävlanshästarna de som är kvar längst i sporten. Den allsidiga träningen och att hästarna tränas ordentligt från att de är unga är det som gör skillnad.
– Har du inte maxat hjärt- och lungkapacitet från början kommer du aldrig dit när hästarna är äldre heller. Tränas de ordentligt som unga sker det automatiskt, och har de väl klarat den uppträningen är de väldigt hållbara, säger Malin Josefsson.

Kan hästar gilla att tävla?
– Jag upplever att våra hästar faktiskt gillar att tävla och göra jobbet. Våra hästar växer upp på stora beten och hanteras inte så mycket. När de är tre söker sig de flesta till en när man kommer in i hagen, även de som inte har kommit nära innan. De säger förstås inte ”hej, jag vill göra fälttävlan”, men de söker sig till en och vill göra något. Mycket tror jag handlar om att vi har avlat dem på det viset, ungefär som vi har gjort med hundar, säger Malin Josefsson, som även föder upp schäfer av den typen som blir polishundar. 

– Hästar är också fruktansvärt fysiska, de vi har är extremt fysiska, och jag tror att de behöver få använda sig av det. Några få individer visar att de inte vill det här, även om de har all talang i världen, och då får de göra något annat.

Behöver du ibland försvara din sport?
– ”Det inte är klokt som ni kör runt med dem” har jag fått höra någon gång. Samtidigt kan jag tycka att det är djurplågeri med hästar som mest får gå i hage, bli feta och få fång.

Malin Josefsson ser granskningen av sporten som positiv och hoppas att det ska göra den bättre.
– Vi måste tåla att bli granskade.

I morgon: Intervju med Johanna Due-Boje, landslagsryttare i dressyr, om hur hon ser på hästen som happy athlete och ridsportens acceptans i samhället.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2023. Detta är en förlängd version.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden