Sverige
27 november 2019 11:33

Nomineringarna inför kvällens Ryttargala

RyttargalanI kväll samlas ridsporten på Grand Hôtel i Stockholm för den årliga Ryttargalan. En lång rad ridsportare och prestationer ska hyllas - här hittar du listan över alla som är nominerade till årets priser.

Nomineringarna inför kvällens Ryttargala
Förra året tog Patrik Kittel emot priset för Årets häst på Ryttargalan. I år är han nominerad för Årets prestation tillsammans med dressyrlandslaget. Foto: Roland Thunholm

Idag onsdagen 27 november är det dags för Grand Hôtel i Stockholm att slå upp dörrarna för ridsportens egen gala – Ryttargalan 2019. Det är en lång rad priser som ska delas ut under på, och i de flesta kategorierna finns det nomineringar.

För den nyfikne hittar du uppgifterna på pristagare och nominerade här:

Isabella Tovek Happiness 26-1400
Isabella Tovek är en av de nominerade till Morgondagens Stjärna. Här ses hon med Happiness. Foto: Pernilla Hägg

MORGONDAGENS STJÄRNA

Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.

Nominerade:

Antonia Pettersson Häggström, 22, Lindome, Mölndals Ridklubb – hoppning
Hon har skolats av de bästa och var rutinerad redan som ungdomsryttare. Som senior fortsätter framgångarna för Antonia Pettersson Häggström och familjeuppfödningen Chickflick K (SWB sto f-08 sto e Hip Hop-Zeppelin, uppf Pettersson Progress AB). I hetluften i spanska Gijon visade Antonia klass när hon som “stand in” för Peder Fredricson red felfritt i 1.50 och slutade på endast fyra fel i Nations Cup. En åttondeplats i första senior-SM:et säger också en hel del. Antonia har jobbat två år som beridare på Fredricsons Grevlundagården. Nu fortsätter hon sin framgångsrika satsning från Abdel Saids toppstall i Belgien. Och som en av sex ryttare som matchas mot medaljer i ATG Hopp & Talang.

Isabella Tovek, 24, Ätran, Himledalens Ridklubb – dressyr
En mästerlig mästerskapsryttare som ridit internationellt sedan 2013. Tillsammans med flera hästar i toppklass är den här Hallandstjejen en viktig kugge i flera unga och framgångsrika mästerskapslag. Senast i Italien i år där U25-laget slutade fyra i EM och Isabella på en individuell åttondeplats. I Falsterbo satte Isabella ner foten rejält i U25 Grand Prix genom seger med Happiness 26 (HANN sto f-05 e Hochadel- Walt Disney, uppf Heike Oetjen) och bronsplats med Sam Donnerhall ( OLD val f-07 e Samarant-Donnerhall, uppf M Christoph Boulanger) som också tog andraplatsen i kürprogrammet. Och hela säsongen har kantats av framgångar, internationellt och på hemmaplan genom till exempel seger i Lövsta Future Challenge. Isabella Tovek är en talangfull och välridande ryttare som kommer att gå långt!

Ebba Adnervik, 23, Båstad, Dagstorpsortens Ryttarförening – fälttävlan
Ebba drivs av passionen för hästarna och adrenalinet i terrängen och red efter flera fyrstjärniga framgångar under året rakt in i seniorer-EM där hon blev tredje bästa svensk individuellt tillsammans med Chippieh, (HOLST val f-02 e Carnaby-Caretino, uppf Stefanie Kinscher). Snacka om kometkarriär! Ebba är en terrängryttare av rang och har ett felfritt facit i de högsta klasserna. Hon läser på civilingenjörsprogrammet i Lund och är logistikstudenten som älskar planering och att optimera varje detalj i sin framgångsrika satsning och för de 17 hästarna på familjens stallbacke. Hon har också tidigare varit med i ryttarutvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang.

Mrgreyjeanna2
Tobias Hansson är nominerad som Årets uppfödare. Här ses han med Mr Grey VH riden av Jeanna Högberg. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS UPPFÖDARE

Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar.

Nominerade:

Eamon Hickey, Falkenberg
En hästmänniska ut i fingerspetsarna och en uppfödare som inte kan hyllas nog för familjens uppfödning, fantastiska Bianca (34) (SWB sto f-06 e Balou du Rouet-Cardento). Eamon Hickey har också fött upp Biancas mamma Coco, som den hopptränare och unghästutbildare han är red han såklart in Bianca själv. Att Bianca var en begåvning som skulle bli något stort syntes direkt. Tillsammans med schweiziske Steve Guerdat har hon nu funnits med i världstoppen i flera år. 2018 vann ekipaget individuellt brons på VM i USA.

Per Christer Bengtsson, Gyllebo Gård
Debuten i Grand Prix var 2016. I år har Minna Telde och Per Christer Bengtssons fina uppfödning Isac (SWB val f-05 e Hip Hop-Master) visat vad de går för på allvar. Hittills har den hoppstammade dressyrstjärnan tagit hela tio segrar i Grand Prix och var en hörnsten i det svenska vinnarlaget i Falsterbo tillsammans med Minna Telde. En klasshäst från Gyllebo Gård där Per Christer Bengtsson för familjens stolta uppfödartradition vidare.

Tobias Hansson, Västra Hoby
Charlotte Dujardin var redo att byta sin egen sambo mot Springbank II VH (SWB hingst f-14 e Skovens Rafael-De Niro) när hon var testryttare på Breeders Trophy förra året och gav Tobias Hansson en tia för en fantastisk uppfödning! Inte så konstigt. I Västra Hoby har det producerats sporthästar i toppklass i fyra generationer. En avel i världsklass som bygger på en stam som går tillbaka till stoet Amajacka, stofamilj 31, som köptes in till Västra Hoby 1940.Femåriga Springbank II är Tobias Hanssons drömhingst och redan en världssnackis. I unghäst-VM slutade Springbank II femma på 91,4% med Severo Jurado López i sadeln. Västra Hobys hästar står för säkra leveranser i avelschampionaten. 4-åriga Mr Grey VH toppade till exempel sin klass i år, och både Bowmore VH och Darthula VH fanns med i toppen i sina 5- respektive 6-årsklasser.

ÅRETS HÄSTSKÖTARE

Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra.

Nominerade:

Tiina Summanen, dressyr/Minna Telde
I tio år har Tiina och Minna Telde varit ett starkt team. Tiina är en hästskötare utöver det vanliga som skapar en speciell relation till varje häst. Hon är alltid först i stallet och sätter hästarna främst i allt hon gör. VM i Kentucky 2010 tillsammans med Santana var första internationella mästerskapet för detta finska fullblodsproffs. Sedan dess har det blivit ett VM till, ett OS, ett par EM, en världscupfinal samt otaliga bruksprov och Falsterbo-finaler. Hon är också vägarnas drottning, rattar hästbussen som en gud och backar enkelt upp den stora lastbilen på färjan. Idag kan Tiina också titulera sig diplomerad Equipat. Hon vet precis hur man ska hålla hästarna i bästa form och ger friskvård till alla varje dag. En hästskötare de luxe, helt enkelt.

Roberto Scherneck, Tyskland, fälttävlan/Sara Algotsson Ostholt
Tyske Roberto har under många år följt fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och hennes hästar på tävlingar och mästerskap ut i världen. Till vardags jobbar han på en veterinärklinik. Med stor skicklighet, lugn och noggrannhet ser han till att Saras topphästar får absolut bästa förutsättningar för att prestera i världsklass i ridsportens tuffaste gren. Han är också en uppskattad kamrat i det svenska teamet. 2019 stod Roberto för en heroisk insats när Saras hästbuss började brinna på motorvägen på väg hem efter en tävling i Polen. En fruktansvärd tragedi där Roberto Scherneck reagerade snabbt och handlingskraftigt.

Magnus Isaksson, distansritt/Jessica Holmberg
Stark, snabb, lyhörd, tålmodig och hästkoll på hög nivå. Hästskötare i distansritt ska vara av en speciell kaliber för att matcha sitt ekipage i upp till 16 mil i skog och mark. Magnus ”Mange” Isaksson är precis en sådan. En ”groom” utöver det vanliga med många mil i ryggen, som följt sin sambo Jessica Holmberg och hennes hästar på tävlingar i Sverige och ut i världen på mästerskap. ”Mange” är en förgrundsgestalt i svensk distansritt. Med sitt positiva sätt och stora lugn är han ett föredöme och ett stort stöd även för andra hästskötare på tävlingar i och utanför Sveriges gränser.

190321_happinessdk
Happiness DK Z är nominerad som Morgondagens häst – här med Angelie von Essen på ryggen. Foto: Privat

MORGONDAGENS HÄST

Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.

Nominerade:

Happiness DK Z – hoppning
(ZANG val f- 12, valack e Hooch DK-Andiamo Z, uppf Stal De Krochten, äg BXB Competition AB). Ryttare: Angelie von Essen (tidigare Stephanie Holmén och Jörgen Larsson)
Det syns redan när han travar in på banan att här kommer H&M All In´s halvbror. Och sjuåriga Happiness DK Z har redan hunnit sprida stor glädje hos svensk hoppning. Tillsammans med Angelie von Essen inledde han den internationella karriären med seger 2017 och det här är en häst som trivs i och matchas för de stora sammanhangen. I sjuårsklassen i tyska Aachen slutade de 20, i Dublin Horse Show red de in som trea i 1.40 och under spanska Sunshine Tour blev det också flera framgångar. Hos Happiness DK Z finns alla egenskaper som en topphäst i hoppning behöver.

Astoria – dressyr
(SWB sto f-12 e Sir Donnerhall II-Quaterback Uppf Hipponews Kb, Christina Olsson, äg Christina Olsson). Ryttare: Jeanna Högberg.
Med karakteristiskt vippande öron, bländande gångarter och mästerligt matchad av Jeanna Högberg fortsätter Astoria sin ”dressyrkross”. Som fem- och sexåring spikade hon igen unghästchampionaten och gick till final i unghäst-VM. I år inledde hon med att ta hem SWB Trophy för sjuåriga hästar i Scandinavium med 92,6% och en tia på traven. Svårslaget, eller hur? I Falsterbo blev det seger i 7-årschampionatet och i unghäst-VM visade Astoria klass igen genom att komma tia i finalen. En sån superstjärna!

Inoraline W – dressyr
(KWPN sto f-13 e Johnson-Amiral, uppf J.W. Greve, äg Christinelund Dressage). Ryttare: Sofie Lexner.
Vackra Inoraline W har kopplat in vinnarväxeln från start och har vunnit 12 av 15 starter sedan 2017 tillsammans med Sofie Lexner. En häst med järnvilja och kvaliteter som gjorda för Grand Prix, en världshäst, precis som storebrorsan Scandic, Patrik Kittels EM-bronshäst. Förra året vann ”Nora” bland annat finalen i Folksam Open för 5-åriga hästar i Falsterbo. I år blev det repris i 6-årsfinalen. Nu jobbar ekipaget för att ta nästa kliv i karriären. Och de har alla förutsättningar att komma långt.

Longines Fei World Cup™ Jumping Göteborg
Toveks Mary Lou har i år varit rankad som världens bästa hopphäst – nu är hon nominerad som Årets häst. Foto: FEI

ÅRETS HÄST

Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport.

Nominerade:

Toveks Mary Lou – hoppning
(WESTF sto f-06, sto WESTF, e Montendro-ortland L, uppf Hubert Nienhaus, äg GT Elite Scandinavia AB). Ryttare: Henrik von Eckermann.
Världens bästa häst! Mästerligt matchad av Henrik von Eckermann galopperade Toveks Mary Lou rakt upp i toppen på den internationella avelsorganisationen WBFSH:s världsranking i maj. Samma månad var hon också den vinstrikaste hopphästen i världen enligt Hippomundo Horse Ranking. Det bruna superstoet finns med bakom såväl den historiska svenska lagsegern i Aachen, tredjeplatsen i FEI Nations Cup-finalen i Barcelona som lagsegern i Rom. Ekipaget tog också en given plats i EM-laget i Rotterdam där de blev bästa svenska ekipage genom att komma sexa. Stoets fantastiska facit under året rymmer bland annat också en världscupseger och flera stora Grand Prix-segrar. Världens hoppryttare trånar avundsjukt efter denna svenska stolthet som med prefixet Tovek förblir i Henriks trygga händer. Toveks Mary Lou är en känslig häst med en enastående kämparvilja som trollbinder sin publik och är en stor tillgång för svensk hoppning.

H&M Indiana – hoppning
(BWP sto f-08 e Kashmir van Schuttershof -Animo´s Hallo, uppf W Vanderlinden – van Turtelboc, äg Stuteri Arch). Ryttare: Malin Baryard Johnsson.
Med enastående känsla och varsam hand har Malin Baryard Johnsson slipat sin känsliga diamant och lotsat det speciella stoet mot de riktigt stora uppgifterna. 2019 var året då H&M Indiana visade världsklass flera gånger om och var en betydande del av det svensk hoppnings triumfer. Som vid segern i Nations Cup i Falsterbo där Malin och Indiana glänste med felfritt facit. H&M Indiana var en given del i laguppställningen vid EM. I Global Champions Tour har ekipaget plockat flera framstående placeringar. Allra bäst trivdes de på hemmaplan där det blev en stolt andraplats vid premiären på Stockholms Stadion.

Dante Weltino OLD – dressyr
(OLD hingst f-07 e Danone-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls, äg Dressurpferde Leistungsz och Therese Nilshagen). Ryttare: Therese Nilshagen.
Med sina tiopoängs-ökningar har Dante Weltino OLD travat rakt in i såväl domarnas som publikens hjärtan. Tillsammans med Therese Nilshagen satte han personligt rekord flera gånger om under 2019. I Aachens prestigefyllda, femstjärniga kür var han bästa svenska häst med en sjundeplats och nytt personligt rekord på 83,395 procent. Dante är en given laghäst vid internationella mästerskap och tog brons med laget vid EM i Rotterdam. I Nations Cup har han varit på pallen två gånger och varit en starkt bidragande orsak till Sveriges totalseger i ligan. För tredje året i rad tar Dante dessutom plats i det exklusiva startfält av världsstjärnor som gör upp i Saab Top 10-finalen i Friends Arena.

Louise-etzner-jakobsson-em-silvermedalj6-190825-rt
Louise Etzner Jakobsson var Sveriges mesta medaljplockare vid årets EM i Rotterdam. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS PRESTATIION

Nominerade:

Fälttävlanslandslaget med förbundskapten Fredrik Bergendorff
I bronslaget: Malin Josefsson, 33 år, Osby med Golden Midnight (SWB val f-08, e Goldmine-Maraton, uppf Gert Hermansson), Niklas Lindbäck, 45 år, Munka Ljungby med Focus Filiocus (SWB val f-07 e Feliciano-Be My Chief xx, uppf Tun Albertson), Louise Romeike, 29 år, Schleswig, Tyskland med Waikiki 207, (HOLST sto f-06 e Quinar-Cassini 1, uppf Hans Thomsen), Ludwig Svennerstål, 29 år, Tetbury, Gloucestershire, England med El Kazir SP (BWP val f-04 e Capriano-Blac Rivage xx).
För en enastående prestation i ett pressat läge. Med kämpaglöd, horsemanship och suverän ridning stod laget pall för pressen och bärgade både brons och OS-biljett vid EM i Tyskland. Det som började i motgång i EM-dressyren förvandlades till ett triumftåg i terrängen där de svenska ekipagen lekte runt den stentuffa banan felfritt. Med fullt fokus, superfräscha hästar och två felfria rundor i banhoppningen av Louise Romeike och Ludwig Svennerstål, följde Sverige upp silverbragden från 2017 och vann ett brons. Vilken uppvisning! Seger i FEI Eventing Nations Cup visar också att svensk fälttävlan är i världsklass

Dressyrlandslaget med förbundskapten Bo Jenå
I bronslaget: Patrik Kittel, 43 år, Nottuln, Tyskland, Tranås Ridklubb med Well Done de la Roche CMF (ZVC sto f-08 e Furstentraum-Walt Disney, uppf Franҫoise Trembley), Therese Nilshagen, 36 år, Löningen, Tyskland, Hogsta Dressyrryttare, med Dante Weltino OLD (OLD hingst f-07 e Danone-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls),  Antonia Ramel, 34 år, Bettna, Flyinge Hästsportklubb, med Brother De Jeu (KWPN val f-06 e Voice-Jazz, uppf Emmy De Jeu) och Juliette Ramel, 32 år, Bettna, Lejondals Ryttarförening, med Buriel K.H. (KWPN val f-06 e Osium-Krack C, uppf P. Bakker)
För att genom en helgjuten laginsats rida hem EM-brons i Rotterdam och det andra lagbronset på raken. En nagelbitare ända in i kaklet där Patrik Kittel avrundade med precis vad som behövdes, personbästa med Well Done de la Roche CMF. Totalsegern i den internationella Nations Cup-serien för tredje året i rad och med flera olika ekipage på startlinjen, visar också på en bredd i toppen. Svensk dressyr är urstark.

Louise Etzner Jakobsson – paradressyr grad 4
59 år, Klintehamn, Wisby Ridklubb, med Zernard (SWB val f-03 e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson).
Hon är mästarnas mästare i paradressyr och dressyrdrottningen som även i år klev högst upp på pallen i både SM och NM. I ett stekhett EM höll Louise Etzner Jakobsson huvudet iskallt och lotsade sin Zernard till två starka EM-medaljer: ett brons i det individuella mästerskapsprogrammet och ett snyggt silver i det fria programmet kür. Vilken härlig revansch för mångmedaljören som tvingades bryta VM förra året där Zernard blev sjuk.

ÅRETS RIDSKOLA

Värmdö Ridklubb är Årets ridskola 2019; En ridskola i toppklass där alla trivs och utvecklas, både hästar och människor. Här är säkerhet ett honnörsord, utbildad personal en självklarhet och ridskolehästarna i givet centrum. Med värme och gemenskap, tydliga mål och en urstark idealitet övervinner ridklubben hinder och formar en föredömlig verksamhet. Inte konstigt att kön hit ringlar lång. Läs mer om årets ridskola här.

ÅRETS RIDLÄRARE

Carina Bergh från Järna Ridklubb är Årets ridlärare 2019; Hennes genuina kunskap, smittande energi och djupa respekt för hästar och människor gör henne till en ridlärare i världsklass. Och tack vare hennes driv och målmedvetenhet, har Järna Ridklubb en helt ny anläggning och en verksamhet av högsta klass. Läs mer om årets ridlärare här.

Qummin
Qummin från Norrköpings Fältrittklubb är utsedd till Årets ridskolehäst. Foto: Svenska Ridsportförbundet

ÅRETS RIDSKOLEHÄST

Årets ridskolehäst är ett pris som delas ut för tredje året för att hylla ett av Sveriges viktigaste hästjobb. En läromästare, en första förälskelse, någon som alltid lyssnar, som ger energi och minnen för livet. Qummin (SH val f-08 e Löjtnantshjärta-Quite Easy, uppf Norrköpings Fältrittklubb) från Norrköpings Fältrittklubb är en av cirka 10 00 ridskolehästar- och ponnyer som är i tjänst på landets cirka 460 ridskolor, och han är utsedd till Årets Ridskolehäst 2019. Läs mer om årets ridskolehäst här.

ÅRETS KOMET

Vinnaren utses av Tidningen Ridsports läsare. Vinnaren av Årets komet är en ryttare/kusk som under innevarande år börjat göra fina resultat på högre nivå och bedöms ha utvecklingspotential inom sin gren.

Hoppryttaren Antonia Pettersson Häggström, dressyrryttaren Johanna Due-Boje och fälttävlansryttaren Ebba Adnervik är de nominerade och röstningen är avslutad. Läs mer om de nominerade här.

ÅRETS ELDSJÄL

Årets eldsjäl-priset finns för att hylla de ideella krafterna inom ridsporten. Det ska gå till personer som genom osjälviska handlingar, ett brinnande intresse och med djupa rötter i det ideella föreningslivet, gör ridsporten rikare för andra. I över 60 år har Margareta Bjelkstrand varit Vällingby Ridsällskap trogen. Nu prisas hon som Årets eldsjäl av Svenska Ridsportförbundet. Läs mer om årets eldsjäl här.

ÅRETS BRAGD

Vem som utses till Årets bragd avslöjas på Ryttargalan.

ÅRETS HEDERSPRIS

Vem som får Årets hederspris avslöjas på Ryttargalan.

ÅRETS KÄMPE

Vem som blir Årets kämpe avslöjas på Ryttargalan.

Ryttargalans jury 2019

  • Andrea Barth, verksamhetschef sportavdelningen, Svenska Ridsportförbundet
  • Gunilla Fredriksson, förbundsstyrelseledamot, Svenska Ridsportförbundet
  • Elisabet Hoff, frilansjournalist
  • Niklas Jonsson, elitryttare i hoppning
  • Elisabet Lundholm, A-tränare dressyr, dressyrcoach fälttävlan, ordf. Ridlärar-och Tränarrådet
  • Tobias Mattsson, Show Director Sweden International Horse Show, f d landslagsledare i sportkörning.
  • Wiveca Schenholm, dressyrdomare

Ridsport rapporterar direkt från Ryttargalan hela kvällen. Håll utkik på webben.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden