Hoppning
21 maj 2020 15:26
Ridsportplus

Tävlingsstoppet slår olika ekonomiskt

IntervjuDet pågående tävlingsstoppet påverkar ridsporten på många plan. Ridsports avstämning med förbundskaptenerna i de tre OS-grenarna visar att bland annat de ekonomiska förutsättningarna i grenarna är olika. Tuffast är det för dem som försörjer sig på att sälja hästar, medan dem som har träningar som sin huvudsyssla inte har drabbats på samma sätt.

Tävlingsstoppet slår olika ekonomiskt
Henrik Ankarcrona, Bo Jenå och Fredrik Bergendorff. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den senaste tiden har hästföretagare med tävlingsinriktning höjt rösten och krävt att hopptävlingar för seniorer ska starta igen.

    På något sätt är kanske fälttävlansryttare lite mer vana att få ihop ekonomin utan att sälja hästar och dra in prispengar. Förbundskapten Fredrik Bergendorff.

    Det är bland annat profilen Maria Gretzer som har lyft att det är besvärligt ekonomiskt för dem som har en verksamhet som bygger på att sälja hästar, liksom för många andra yrkesgrupper i samhället.
    – Det är mycket frustration hos ryttarna, det blir ju ett väldigt stopp i deras yrkesutövning, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona och lyfter också att hästägare och sponsorer påverkas av tävlingsstoppet.

    Det var i slutet på mars som tävlingsstoppet infördes som en del av restriktionerna för att dämpa coronapandemins spridning.

    Henrik Ankarcrona menar att det finns en risk för att några av Sveriges väletablerade ryttare inte kommer att klara sig ekonomiskt om tävlingsstoppet drar ut för mycket på tiden.
    – Det finns det absolut. Två, tre månader kan nog de flesta klara, men det är en annan sak om det börjar gå uppåt sex, sju månader, säger han.

    Dressyrens förbundskapten Bo Jenå har inte fått samma signaler från sin trupp.
    – Nej, där finns inte den ekonomiska oron på det sättet. Det beror nog på att där är det ingen som har en verksamhet där de är beroende av hästförsäljning på det sättet. De har i stället löst det med hästägare och sponsorer.

    Tillåtet att träna

    I Sverige har det, till skillnad från i många andra länder, varit tillåtet att träna under hela tävlingsstoppet. Detta innebär att för de landslagsryttare som bygger en del av sin verksamhet på att hålla träningar har en inkomstkälla fortfarande varit öppen.

    – Det är stor skillnad mot i England där jag bor för de som försörjer sig på att ha träningar. Hela deras inkomstkälla försvann över natt. Där får man säga att de som är baserade i Sverige har haft lite tur, säger fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff.

    Han har inte heller fått några direkta signaler om ekonomisk oro från sin trupp som är verksam i en gren där tävlingar i stort sett enbart är en kostnad – en kostnad som nu alltså har försvunnit.
    – På något sätt är kanske fälttävlansryttare lite mer vana att få ihop ekonomin utan att sälja hästar och dra in prispengar, säger Fredrik Bergendorff.

    Smittskyddsläget avgör

    Svenska Ridsportförbundet arbetar nu för att seniortävlingar ska kunna komma igång och har tagit fram en plan för detta. Det är smittskyddsläget som avgör, och då Svenska Ridsportförbundet är medlem i Riksidrottsförbundet ska myndigheters rekommendationer följas.

    – Vi gör jättemycket i det här arbetet med att få igång seniortävlingar som inte syns, säger Henrik Ankarcrona som också har intervjuats av Dagens Nyheter när det gäller detta.
    – Vi kommer att komma ut på andra sidan av det här, och de som eventuellt slås ut kommer att hitta andra vägar tillbaka, det är jag övertygad om. Men för många är det tufft nu.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden