Sverige
27 oktober 2022 16:19

Tränartvisten är över – förbundet överklagar inte

TränarmåletEfter dryga fem år och miljonkostnader i advokatarvoden är tvisten mellan tränaren och Svenska Ridsportförbundet över. Förbundet väljer att inte överklaga hovrättens beslut.

Tränartvisten är över – förbundet överklagar inte
Hovrättens dom i tränarmålet har vunnit laga kraft. Foto: iStock

Det blir ingen begäran om överprövning i tränarmålet, trots att Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster sa att förbundet övervägde det efter domen i hovrätten.

Därmed står Svea hovrätts dom fast. Den innebär att beslutet från 2017 att frånta tränaren hans diplomering är upphävt, och att han alltså åter är diplomerad.

– Vi har gjort en samlad bedömning och beslutat att inte gå vidare. Hovrättens dom var en besvikelse när den kom, men det är ytterst få fall som tas upp av Högsta domstolen och vi väljer att istället lägga tid och kraft på annat och fortsätta utveckla vårt trygghetsarbete. Vi har stärkt regelverket sedan 2017 för att inte hamna i en liknande situation igen. Vi blickar nu framåt och jobbar bland annat för att stärka idrottens regelverk och få till en samsyn inom idrotten för denna typ av frågor, säger Ulf Brömster, Svenska Ridsportförbundets ordförande, till förbundets hemsida.

Rent praktiskt kan legitimationen inte förnyas, eftersom tränaren inte gått de årliga fortbildningarna som är ett krav för att få behålla behörigheten.

Kostar förbundet 1,8 miljoner

När domen vinner laga kraft innebär det också att Svenska Ridsportförbundet ska betala tränarens rättegångskostnader i hovrätten, en kostnad på 400 458 kronor som ska läggas till de 1,4 miljoner som Svenska Ridsportförbundet betalat till sina advokater.

Däremot blir det inget skadestånd till tränaren, som han yrkade i tingsrätten, men som tingsrätten sade nej till. Tingsrätten beslutade också att varje part skulle stå för sina egna kostnader i tingsrätten.

Besvikelse över hovrättsdomen

Hovrätten, precis som tingsrätten, kom fram till att Svenska Ridsportförbundet gjorde ett formellt fel när tränardiplomeringen drogs in, eftersom förbundets eget regelverk krävde att det krävdes en fällande dom i tingsrätten, eller något annat yttre bevis för att kunna ta ifrån en tränare diplomeringen.

Svenska Ridsportförbundet byggde sin argumentation i rätten på att det är förbundets ensak att bestämma vem som ska ha ett uppdrag.

− Hovrättens beslut är upprörande och vi är självklart besvikna över utfallet i hovrätten. Vi tror att det kan få stora konsekvenser för ridsporten och idrotten i stort. Vi måste kunna besluta vem som ska företräda oss, och vem som inte ska få göra det, sade Ulf Brömster efter domen i hovrätten.

Just att det var en principiellt viktig fråga gjorde att Svenska Ridsportförbundet övervägde att begära en prövning i högsta instans, Högsta domstolen. Men nu blir det alltså inte så.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden