Sverige
27 november 2014 08:49

De fick pris på Ryttargalan

För andra året i rad hålls Ryttargalan på Berns. Gästerna har anlänt och minglat förbi fotograferna. Anders Mellberg öppnade galan med att tacka Rolf-Göran Bengtsson.

De fick pris på Ryttargalan
Sylve Söderstrand och hans gäng, hopplandslaget, stod för Årets bragd 2014. Roland Thunholm

Det första priset som delades ut var till Morgondagens stjärna, ryttare. Patrik Kittel och Louise Svensson Jähde delade ut priset. 

Morgondagens stjärna i hoppning blev Wilma Hellström, som tyvärr inte kunde delta på galan utan fick skicka pappa som hämtade priset. Wilma hade dock skickat med en lapp till pappa där hon skrev att hon var väldigt stolt och uppmuntrad av att få priset. Hon passade också på att tacka Ted Nätterqvist, Pether Markne, landskapsledningen som visat henne stort förtroende och självklart familjen.

Morgondagens stjärna i dressyr blev junioren Emelie Aldenfalk. Målet för nästa år, då hon blir Young Rider, är att ta medalj på SM och att rida NM.

Voltigelaget Svea fick också ta emot pris som Morgondagens stjärnor för sina prestationer på VM i Caen där de slutade femma.

I hoppning heter Morgondagens häst HM All In (val f-06 e Kashmir van Schuttershof-Andiamo). Ryttaren Peder Fredricson försäkrade att det är en alldeles fantastisk häst.

– Den här hästen är helt magisk, det är som att sitta på en raket, sa Peder när han tog emot priset.

I dressyr fick Strolchi (val f- 06, e Sancisco-Davignon II) priset, som togs emot av ägaren Jessica Andersson och ryttaren Märit Olofsson Nääs.

– Han är helt magisk. Han har gett mig otroligt mycket. Utöver alla framgångar är han en vän för livet, sa Märit Olofsson Nääs. 

Alice (sto f 08 e Hip Hop-Magini), riden av Anna Nilsson är Morgondagens häst i fälttävlan. Hon har bland annat vunnit Breeders tre år i rad och genomförde en felfri ritt i terrängen på unghäst-VM i år. 

 Lisen Bratt Fredricson delade ut pris till Tidningen Ridsports egna pris – Årets komet. Vinnaren blev Irma Karlsson, som vann Young Rider-EM i somras. 

– Jag ska bli bäst, svarade Irma Karlsson på frågan vad hon ska vinna nu.

Prisen för högst championatspoäng fick hämtas av följande ryttare/kuskar.

Hoppning – Henrik von Eckermann

Dressyr – Patrik Kittel

Fälttävlan – Anna Nilsson

Distansritt – Annelie Eriksson

Körning – Karin Söderqvist

Årets ridlärare blev Lillemor Borko som är verksam på Enskede Ridskola.

Redan under nomineringen till Årets hederspris applåderade hela Berns salonger. När Jonas Tornell presenterades som vinnare fick han ta emot priset till en stående, jublande, publik. 

– Nu är jag chockad. Man upplever kanske inte sig själv som någon som tar emot ett hederspris. Jag hoppades kanske lite mer på Morgondagens stjärna, sa Jonas Tornell till publikens skratt. 

– Det är helt fantastiskt att få stå här och ta emot det här priset, för någonting som egentligen bara är kul.

Årets uppfödare gick till Torsten och Birgitta Hansson som bland annat fött upp Darcia VH. 

– Jag är så stolt. Jag är så rörd. Jag är så tacksam, sa Birgitta Hansson.

Tim Smart delade ut pris till årets bäst placerade svenskfödda häst i Swedish Riders Trophy till Easy Q (val f-04 e Quite Easy-Bob’s Vision), riden av Jennie Juhlin.

– Jag är så tacksam för att få stå här i dag. Det var en jättebra tävling och Tim har fixat den här touren fantastiskt, sa Jennie Juhlin.  

Karin Mattsson Weijber delade ut ett av de viktigaste priserna – Årets häst 2014. Det var nog ingen som var förvånad över när Casall Ask ropades ut som vinnare av Jessica Almenäs. 

– Det är en fantastisk häst, sa Rolf-Göran Bengtsson.

I nomineringen stod det att vi förlåtit honom för att han hjälpte Holland till VM-guld. Har du gjort det, undrade Jessica Almenäs?

– Efter allt han har gjort för mig så givetvis.  Man har drömt om att komma i en VM-final. Sen ville det sig inte riktigt och det är klart att det tog lång tid att bearbeta, sa Rolf-Göran Bengtsson.

Malin Henlöv blev Årets hästskötare och såg till att plocka hem Grevlundas andra pris för kvällen. 

– Det är nog Peder. Ibland är han lite förvirrad, svarade Malin på frågan om det är hästarna eller Peder som är svårast att hantera. 

Favorithästen i stallet är mästerskapshästen Sibon.

– Jag har alltid trott på honom och i år har han verkligen visat vad han kan, sa Malin.

Sundsvalls Fältrittklubb fick ta emot pris som Årets ridskola 2014.

– Vi har ett otroligt engagemang och en otrolig drift framåt. Vi har också haft ett stort medlemsengagemang, sa ridskolechefen Birgitta Lindstrand.

Priset för Årets eldsjäl hämtades av Carolina Mörk som själv tror att hennes kopiösa energi som hon har är hennes framgångsrecept.

Årets bragd delades ut av Anders Mellberg och Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige, passade på att lova en fortsättning av den populära serien VW Grand Prix även 2015. Efter årets framgångar stod hopplandslaget för Årets bragd.

– Det är fantastiskt kul att vara här i kväll, sa Sylve Söderstrand.

– Alla är sådana enormt, härliga nördar på det sättet som de är. De är väldigt bra förebilder för sporten. De ger inte upp utan kämpar vidare.

Jessica Almenäs frågade de landslagsryttare som var på plats på scen vad de har för roller i laget.

– Att hoppa felfritt, sa Peder Fredricson.

– Vi försöker hoppa över de hinder som ställs upp, sa Rolf-Göran Bengtsson blygsamt.

– Det är så här det är, man får inga klara svar. Man måste styra upp dem. Så jag är mamman, sa Malin Baryard Johnsson.

– Jag är den som gör vad jag blir tillsagd, sa Douglas Lindelöw.

– Jag är entusiasten, svarade Jens. 

– Jag är väl den som alltid är sur i laget antar jag, sa Henrik von Eckermann.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden