Avelsnyheter
28 september 2019 21:20
Ridsportplus

Breedersvinnaren: ”Det kändes som att det var min tur att vinna”

SWB Equestrian WeeksAnki Carlsson har ridit mängder av årgångschampionat. På lördagen fick dressyrryttaren för första gången vinna en. "Jag visste att jag hade en fin häst men jag visste inte hur fin hon var i förhållande till de andra," säger ryttaren om stoet som har tillbringat unghäståren lite i skymundan.

Breedersvinnaren: ”Det kändes som att det var min tur att vinna”
Anki Carlsson njöt av att rida ärevarvet efter sin seger med HeideBlumen af JBP i Breeders för 6-åringar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Breeders 6-årsfinal för dressyrhästarna bestod av idel kändisar i årgången. Där fanns titelförsvararen Athena och flera UVM-deltagare.

Hon har verkligen det där lilla extra och så är hon fantastiskt vacker. Anki Carlsson.

Men det var den betydligt mer anonyma HeideBlumen af JBP (SWB sto e Don de Jeu-Dimaggio, uppf Jessica Lantz, JB Primera, äg Anki Carlsson) som tog hem titeln tillsammans med sin ägare Anki Carlsson.

– Hon har inte varit ute så mycket. Hon var ganska gott på gång i våras och då funderade jag på att starta henne i en uttagningstävling till UVM. Men så fick hon sårskada i transporten. Det var inte allvarligt men det tog sina sex veckor att läka, säger Anki Carlsson som köpte det eleganta stoet som 4-åring.

Driver eget

51-åriga Anki Carlsson driver egen dressyrverksamhet utanför Karlstad och HeideBlumen af JBP ägdes av några kunder till henne. När den i ägarfamiljen som skulle rida stoet blev gravid blev det så småningom en försäljning.
– Då försökte jag få henne dräktig hela säsongen men hon tog sig inte. Så redan där låg hon efter i utbildningen, säger Anki Carlsson.

Dressyrryttaren har ridit olika årgångschampionat i Flyinge och Falsterbo otaliga gånger och blivit tvåa tidigare. Men den här gången räckte det hela vägen till seger.
– Det var min tur att vinna nu, säger Anki Carlsson.

Höga poäng

Stoet fick bland annat 9,5 för sin trav och 9,8 för framtidsutsikter av domarna i finalen.
– Hon har verkligen det där lilla extra och så är hon fantastiskt vacker. Jag visste att jag hade en fin häst men jag visste inte hur fin hon var i förhållande till de andra, säger Anki Carlsson.

190925 Heideblumen Af Jbp Anki Carlsson Ph
Heideblumen Af Jbp med ryttaren Anki Carlsson i kvalet under Breeders. Foto: Pernilla Hägg
Heideblume
Heideblumen Af Jbp med ryttaren och ägaren Anki Carlsson. Foto: Roland Thunholm

Stoets karriär hittills har bestått av några starter upp till och med medelsvår B och som 3-åring var hon Rikssto-finalist.

Stressar inte

51-åringen tänker inte göra något särskilt mer med stoet i år.
– Den här hästen vill jag inte stressa med. Det får ta den tid det tar. Henne ska jag ha för framtiden. Hon är fantastisk att rida. Hon är känslig och har mycket nerv och är ganska het.

Anki Carlsson är dock medveten om att spekulanter kan dyka upp med en sådan pärla i stallet.
– Ska jag sälja ska det vara för att bli ekonomiskt oberoende. Inget annat. Det är bara att inse att jag inte kommer att få en sådan här häst mer i mitt liv.

Anki Carlsson har tränat för Bo Tibblin i alla år och han har varit med hela vägen när det gäller HeideBlumen af JBP också.

Hur ska du fira det här?
– Genom att titta på Charlotte Dujardins testridning. Och sedan ska jag köra hem åtta timmar i morgon.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från dressyrveckan på SWB Equestrian Weeks (22)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden