Avelsnyheter
29 september 2019 12:16

Demand regerade i 5-åringarnas final

SWB Equestrian WeeksDet blev Yvonne Österholm och godkände hingsten Demand 1344 som vann årets final för 5-åriga gångartshästar på Flyinge på söndagen. "Han var fantastisk i dag," säger Yvonne Österholm.

Demand regerade i 5-åringarnas final
Demand och Yvonne Österholm är årets Breedersvinnare för 5-åriga dressyrhästar. Foto: Roland Thunholm

Det var tolv 5-åringar som gjorde upp i Breedersfinalen på söndagen.

Han har varit så fokuserad och med mig hela tiden. Yvonne Österholm om Demand. 

De bedömdes av Lars Andersson, Sverige, Anne Gribbons, USA, och Isobel Wessels, Storbritannien.

Demand 1344 (SWB f  2014 e Ampere-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) gick ut näst sist och gav domarna det de ville ha. Det räckte hela vägen till seger trots ett omslag i den förvända galoppen.
– Han var fantastisk i dag, Jag kände att jag hade fint flyt skritten, han var helt avspänd- Omslag i förvända galoppen är inget vi brukar få, han är jättestark där.  Jag är jättenöjd, säger hingstens ryttare Yvonne Österholm.

– Jag är otroligt stolt över min hingst och den duktiga ryttaren, säger hingstens ägare Per-Arne Persson.

Demand kom trea i 3-årschampionatet och tvåa som 4-åring förra året.
– Den här tävlingen är den bästa han har gjort. Han har varit så fokuserad och med mig hela tiden. Jag har kunnat visa hans kvaliteter, säger Yvonne Österholm som bor i närheten av Flyinge och har totalt fem hästar att tävla under SWB Equestrian Weeks i dressyr.

Longines först ut

Longines var först ut, riden av Emmy Carlsson. Den store valacken visade en korrekt rytm i traven, men domarna hade velat se mer av mellantraven och tyckte att han behöver sätta under sig bakbenen mer och bära sig bättre. Det blev 70,0 procent.

Golden Cross, riden av Mia Runesson, visade en skritt som var i kortaste laget och domarna ville se mer ryggverkan, särskilt i traven. Det blev 72.8 procent.

Ramble On och Emelie Brolin glänste i den avspända skritten där valacken använde hela kroppen och visade ett stort övertramp. Galoppen varierade en del kvalitet och i traven hade domarna velat ha lite mer kontakt. Det blev 73,2 procent.

Longines Tp
Longines och Emmy Carlsson slutade på 70,0 procent i finalen. Foto: Roland Thunholm
Goldencross
Golden Cross och Mia Runesson. Foto: Roland Thunholm
Rambleon
Ramble On, riden av Emelie Brolin, visade en fin skritt som gav 8,3. Foto: Roland Thunholm
Braveheart
Braveheart hade inte sin bästa dag och uteslöts. Foto: Roland Thunholm
Gnocchi
Gnocchi och Sophie Öhgren, Foto: Roland Thunholm
Biscotti
Biscotti fick bland annat 8,5 för sin galopp. Foto: Roland Thunholm

Elegante Gnocchi, riden av Sophie Öhgren, visade en härlig takt och rytm i traven och en luftig galopp. Domarna tyckte också om stoets aktiva skritt. ”I galoppen är hon villig både att gå och komma tillbaka,” sa domarna och stoet fick 80,4 procent.

Utesluten

Braveheart blev utesluten på grund av för mycket motstånd och olydnad, men fick tid på sig inne i arenan efter uteslutningen för att slappna av.

Kraftfulle Biscotti visade fin takt i traven, blev lite snabb i galoppen då och då. Domarna gillade hans villighet och attityd till arbete. Domarna gav honom och Marika Martinsson 82,2 procent.

Buskhagas Dasras
Buskhagas Dasras, riden av Filippa Norrman kunde riktigt visa allt valacken har i finalen. Foto: Roland Thunholm
Zapp
Bowmore VH och Sandra Sterntorp. Foto: Roland Thunholm
Zappvsny
Angelica Byströms satsning i mellantraven med Zapp VS lönade sig. Det blev en nia i betyg på gångarten för valacken. Foto: Roland Thunholm
Winningroound
Winning Round med Mia Runesson. Foto: Roland Thunholm
Demand
Yvonne Österholm fick beröm av domarna för sin visning av hingsten Demand. Foto: Roland Thunholm
Zelfie
Zelfie och Anna Svanberg visade fint register i traven. Foto: Roland Thunholm
Prisutdelning
Demand med Yvonne Österholm på ryggen och sin ägare/uppfödare Per-Arne Persson vid sin sida. Foto: Roland Thunholm

Buskhagas Dasras, riden av Filippa Norrman, visade en aktiv skritt där domarna dock ville se mer ryggverkan. Överlag hade valacken lite problem med kontakten som påverkade det mesta. ”En aktiv häst med många kvaliteter som inte riktigt kom fram under programmet i dag,” sa domarna och gav honom 74,4 procent.

Aktive och vackre Bowmore VH, riden av Sandra Sterntorp visade en trav som blev lite hastig i bland. Domarna hade också velat se något lägre nacke. Skritten hade en bra rytm och var avspänd. Galoppen var välbalanserad och ekipaget kunde visa ett stort register. Det blev 82,4 procent.

Mellantraven höjdpunkt

Zapp VS och Angelica Byström visade ett lätt och aktivt program där mellantraven var en av höjdpunkterna. Det blev en nia för traven som domarna tyckte hade en fin rytm. I galoppen hade domarna velat se bättre kontakt. Det blev 85,6 procent och ledning för ekipaget.

Store Winning Round med Mia Runesson tappade då och då rytm och balans i traven. I skritten hade domarna velat se mer avspändhet och större övertramp. Även i galoppen tappades rytm ibland. Det blev 74,0 procent.

Hingsten Demand 1344 har redan presterat en hel del och har bland annat gått UVM. Hans ryttare Yvonne Österholm fick lovord av domarna för sitt sätt att visa den ibland lite högljudde hingsten. Domar tyckte om traven och gav hingsten en nia både för den och skritten. Generellt tyckte de att hästen följde ryttaren bra och är ett framtidshopp för dressyren. Det blev 87,6 procent och ny ledare.

Zelfie och Anna Svanberg visade en trav i hög kvalitet med stort register även om den blev lite snabb i bland. Skritten kunde ha varit större, men var dock avspänd. I slutet av galoppdelen blev hästen lite för kort och spänd.

Segern gick till Demand 1344, Zapp VS blev tvåa och Bowmore trea.

– Jag tror enormt mycket på denna häst, han gör redan piaff och passage hemma på töm. Det enda som har stört är att han blivit hingstig när han kommer ut, men det är han inte hemma, säger Yvonne Österholm.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från dressyrveckan på SWB Equestrian Weeks (22)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden