Avelsnyheter
26 september 2019 22:30
Ridsportplus

Stora planer för Vita

FramtidslöftetHon verkade så lugn och klok, Moa Halling kunde inte motstå det bruna stoet när hon såg henne första gången. Det blev ett riktigt lyckoköp, Vita tog inte bara hem Kungakannan för bästa treårssto, hon var bäst av samtliga treåringar vid årets Breeders Trophy.

Stora planer för Vita
Full pott för Vita som segrade i både Kungakannan och i treårsfinalen i Breeders Trophy. Ägare Moa Halling har stora planer för sin nya stjärna. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i december i fjol som Moa Halling besökte uppfödaren Lena Nyström och tittade på hennes många hästar. Moa vill satsa på dressyren och sökte en ung häst för framtiden.
– Jag såg Vita och gillade henne direkt. Och när jag fick se henne galoppera blev jag ännu mer förtjust. Galoppen var jättehäftig, säger Moa Halling.

Anlitade unghästutbildare

Moa beslöt direkt att Vita (SWB, f 2016 e.Glamourdale- Bocelli, uppf Lena Nyström och Stuteri Stubbäng, äg Moa Halling) skulle utbildas av Camilla Axelsson.
– Undantaget när hon gick på bete i somras så är det Camilla som haft henne, säger Moa som dock själv testat att sitta på sin häst några gånger.
25-åriga Moa Halling, tävlade ponny, gick riksidrottsprogram på Strömsholm, följde sin tränare Eva-Karin Oscarsson till Skåne, stannade på Skönabäck utanför Skurup, läste till arbetsterapeut i Lund och satsar nu vidare på dressyren, vid sidan om sitt jobb. Planen är att själv vidareutbilda Vita.
– Nu ska hon förstås först få vila men sedan ska jag sätta igång, först med att lära känna henne. Jag tränar för Anita Roslund, berättar Moa Halling.
– Jag ser det som en fantastisk möjlighet med en sådan här häst.

Lena Nyström Vita Camilla Axelsson-8254
Moa Hallings 3-åriga sto Vita vann storstilat den första Breeders Trophyfinalen. Stolt uppfödare är Lena Nyström och Carl-Johan Persson, Stuteri Stubbäng. Foto: Pernilla Hägg

Segerrepris för Nyström

För Lena Nyström blev det andra Kungakannan- och totalsegern i rad i treårsklassen. Men den här gången hade hon Carl-Johan Persson på Stuteri Stubbäng som samarbetspartner. Vitas mamma Wicenza kommer från Stubbäng.
– När vi slutade med avel beslöt vi oss för att sälja våra ston för en krona styck till utvalda uppfödare. Lena ”fick” Wicenza, säger Carl-Johan Persson.
Han fick därmed själv ta emot det stipendium på 20 000 kronor som han belönar varje uppfödare till årgångssegrarna med. Men överräckte det till Lena Nyström.
– När vi inledde vårt samarbete beslöt vi att vi båda ska stå som uppfödare, berättade Lena Nyström.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från dressyrveckan på SWB Equestrian Weeks (22)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden