Avelsnyheter
26 september 2019 12:59

Bästa 5-åringen Demand tog mer än en seger

Breeders TrophyBreeders bästa 5-åriga dressyrhäst så här långt heter Demand och rids av Yvonne Österholm. ”Det mest kompletta utförande vi sett hittills” löd domarnas omdöme. Och för ryttaren blev dagens ritt en seger på mer än ett plan.

Bästa 5-åringen Demand tog mer än en seger
Demand 1344 blir omklappad av en glad Yvonne Österholm. Foto: Pernilla Hägg

Inte helt oväntat gick den högsta domarpoängen till hingsten Demand 1344 (SWB f  2014 e Ampere – Don Schufro, uppf o äg Per-Arne Persson), riden av Yvonne Österholm. Han fick 85,0 procent av domarna, med 9 på traven, 8,7 på galoppen och 8,8 på framtidsutsikter.

190926 Demand 1344 Yvonne Österholm 2 Foto Ph
Demand 1344 och Yvonne Österholm. Foto: Pernilla Hägg

− Han är väldigt tilltalande på alla sätt, framför allt i övergångarna, med sin förmåga att länga och komma tillbaka. Han bär sig och utför programmet med lätthet, sade Lars Andersson, som dömde de 26 startande 5-åringarna tillsammans med Anne Gribbons från USA.
− Det var det mest kompletta utförande vi sett hittills, och framtidsutsikterna är också de bästa vi sett hittills, sade Lars Andersson om Demand, som startade näst sist.

Helt ny upplevelse

Demand har redan presterat en hel del. 2017 kom han trea i Breeders Trophy och SWB Stallion Trophy, året därpå tvåa. I somras var ekipaget tvåa i 5-årsfinalen i Falsterbo och representerade Sverige i unghäst-VM.

Men aldrig har han känts som i dag, berättar en strålande glad Yvonne Österholm.
− I Falsterbo hingstade han bort segern, och på unghäst-VM i Ermelo var han så hingstig att han blev helt utmattad. Sedan dess har jag bara ridit hemma.

− Och i dag brydde han sig inte om något annat än mig. Han gnäggade en gång, men var fokuserad på mig, och det är den största segern. Han har känts helt annorlunda i dag, säger Yvonne Österholm som hoppas att hingsten nu mognat och lärt sig fokusera på rätt saker.

− Nu ska han få komma hem och rulla sig, och jag ser fram emot att få rida på söndag, säger Yvonne Österholm.

190926 Zelfie Anna Svanberg Foto Ph
Zelfie och Anna Svanberg kom tvåa i 5-åringarnas första kval. Foto: Pernilla Hägg

Högt på traven

Tvåa kom Anna Svanberg och Zelfie (36) (SWB sto f 2014 e Zaladin MI – Prestige VDL, uppf Jeanette Joelsson o Per Jansson, äg Marie Cesar Björk) med 83,2 procent. Zelfie fick 8,8 på traven samt 8,5 för galoppen och samma betyg för framtidsutsikterna.

På tredje plats slutade Filippa Norrman och Buskhagas Dasras (SWB val f 2014 e Desperado – Blue Hors Zack, uppf Buskhaga HB, äg Kattis Ridcenter AB), som fick 81,8 procent och högsta betyg för traven, 8,7.

190926 Buskhagas Dasras Foto Ph
Buskhagas Dasras och Filippa Norrman var trea i 5-åringarnas första kval. Foto: Pernilla Hägg

Resultatlistan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från dressyrveckan på SWB Equestrian Weeks (22)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden