Avelsnyheter
28 september 2019 18:15

HeideBlumen af JBP skrällde bland 6-åringarna

SWB Equestrian WeeksStartfältet var fullt av UVM-hästar, men segern i 6-åringarnas Breedersfinal gick till mer anonyma HeideBlumen af JBP. "Tjiho", utbrast stoets ägare och ryttare Anki Carlsson när segern var klar.

HeideBlumen af JBP skrällde bland 6-åringarna
Heideblumen Af Jbp med ryttaren och ägaren Anki Carlsson vann Breeders för 6-åringar i höstas. Foto: Roland Thunholm

Domartrion påpekade gång på gång att finalprogrammet för de tolv finalisterna i 6-åringarnas Breeders var svårt. Men för HeideBlumen af JBP (SWB sto e Don de Jeu-Dimaggio, uppf Jessica Lantz, JB Primera, äg Anki Carlsson) såg det lekande enkelt ut.

Domare var Bo Jenå, Annette Fransén Iacobaeus och Isobel Wessels. De öste beröm över stoet som gick ut sent i startfältet och bland annat fick 9,5 poäng för sin trav till publikens förtjusning.
– Så roligt, Fantastisk. Hon är känslig men hon var med mig hela tiden, sa Anki Carlsson, som har haft stoet sedan hon var fyra år, direkt efter att segern var klar.

Läs mer om Anki Carlsson och hennes Breedersvinnare. 

Hera var först ut, riden av Emma Wallentinson. Hon fick bland annat höra från domarna att kontakten behöver bli bättre, att skritten är taktmässig och avspänd. Domarna tyckte att hennes galopp hade en korrekt takt och att stoet är en vacker häst som dock hade lite svårt att visa skolarna. Det blev totalt 67,2 procent.

Zitat visades av Elisabeth Östberg Roos som fick fram valackens uttrycksfullhet i trav. Domarna tyckte galoppen var hans bästa gångart men påpekade att han blev lite kort i nacken då och då samt att han skulle behöva skritta mer genom hela kroppen. Det blev 70,4 procent.

Mer uppförsbacke

Aramis och Kristina Berthagen började fint i galoppen, men domarna hade velat se ännu mer uppförsbacke. Sedan blev det problem i bytena. ”Det är en fin häst, men han behöver lite mer tid på sig för att göra ett så här svårt test,” sa domarna och gav totalbetyget 68,4 procent.

Donna June, riden av Mikaela Alderin-Danielsson, fick bland annat till tre av de fyra bytena fint men var bitvis lite spänd i galoppen. Domarna hade velat se mer tid i luften och mer avspändhet av det eleganta stoet. Den samlade skritten var fin. I traven hade domarna velat se att hon travade mer igenom kroppen. Det blev 78,2 procent.

Kraft i traven

Titelförsvararen Athena och Rebecca Mauléon visade en kraftfull och elastisk trav där domarna dock hade velat se mer bärighet. Skritten var genom hela kroppen och var avspänd. Galoppen kunde också varit mer bärig. Men ”en mycket trevlig häst,” var det sammanfattande omdömet från domarna som gav stoet 79,4 procent.

6åring
Zenatello och Ida Kristoffersson i 6-årsfinalen. Foto: Roland Thunholm
Darin
Darin och Michelle Nilsson på väg mot en tredjeplats i Breedersfinalen för 6-åringar. Foto: Roland Thunholm
Darthula Vh
Darthula VH och Sandra Sterntorp. Foto: Roland Thunholm
190925 Skywalker Cecilia Krietoffersen Ph
Skywalker blev främsta 6-åriga dressyrhäst i första kvalet på Breeders. Han rids av Cecilia Kristoffersen och det blev en andraplats i finalen. Foto: Pernilla Hägg

Zenatello visade en elastisk trav och fina galopplängningar. Hans ryttare Ida Kristoffersson fick också fram trevliga längningar i galoppen. Men även här ville domarna generellt ha mer självbärighet. De önskade sig också en taktmässigare skritt. Det blev 77,6 procent.

Zenith och Eva Fahlbrink visade en regelbunden trav där domarna dock saknade elastisitet och påskjut. Skritten kunde varit mer igenom i kroppen, men domarna gillade ekipagets genomförande av piruetterna genomfördes fint, galoppen behöver mer självbärighet

Sir Doriol och Filippa Norrman kom in med naturlig härlig energi i traven. Den kraftfulla hästen visade också fin, aktiv skritt med stort övertramp och i galoppen funkade bytena. Det blev 79,8 procent.

UVM-ekipaget Darthula VH med Sandra Sterntorp visade ett väl avvägt och trevligt program där domarna lyfte den aktiva traven, hästens rytm och och presentationen som helhet. ”En väl tränad och underbar häst,” var en del av omdömet och stoet fick 80,4 procent.

Mycket applåder

HeideBlumen af JBP fick mest applåder hittills under finalen. Under Anki Carlsson visade det eleganta stoet en lätt trav, hela tiden i balans med bibehållen rytm. Domarna gav 9,5 för traven  vilket gav publiken anledning att applådera ännu mer. Skritten var inte fullt lika bra, men i  galoppen visades en härlig luftighet med fin kontakt och balans. ”Det här är en superstjärna för framtiden,” avslutade domarna och klämde till med 9,8 för framtidsutsikter. Det blev totalt 88,2 procent.

UVM-ekipaget Darin och Michelle Nilsson var – liksom andra tidigare i klassen – inte helt överens om när bytena skulle göras. Kanske att hästen blev lite störd av applåderna ekipaget innan fick. Den store valacken visade bland annat en avspänd, rund skritt som gick igenom kroppen. Domarna gav lite extra beröm för den härliga ökade skritten. Galoppen var naturligt stor och energisk. Generellt ville domarna se mer vikt på bakbenen.

Skywalker och Cecilia Kristoffersen var sist ut i finalen. UVM-ekipaget kunde haft mer påskjut bakifrån i travökningarna, men hästen fick många lovord för sin rytm och andra kvaliteter. Det blev 87,300 procent och en andra plats.

HeideBlumen af JBP vann, Skywalker blev tvåa och Darin trea.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från dressyrveckan på SWB Equestrian Weeks (22)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden