Avelsnyheter
30 maj 2022 10:13
Ridsportplus

”Fascinate fick mig på andra tankar”

Ridhästtest TingsrydCamilla Ivarsson har funderat på att dra ned på sin egen ridning, men när hon skulle matcha Fascinate KR mot försäljning fick hästen henne på andra tankar. Idag har både Camilla och hennes dotter framtidsplaner för valacken, som blev högst bedömd vid ridhästtestet i Tingsryd.

”Fascinate fick mig på andra tankar”
Camilla Ivarsson visade Fascinate KR som belönades med dressyrdiplom i Tingsryd. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  SWB Kronoberg höll under lördagen sina unghästbedömningar i Tingsryd. Vid ridhästtestet var det två deltagande individer, som dömdes av Jan-Ove Ohlsson på exteriör, Marie Knutsson på gångarter samt Mikael Nolin över hinder.

  En häst visades allsidigt och bedömdes både som dressyr- och hopptalang, medan en häst visades grenspecifikt som dressyrtalang. Utfallet blev ett dressyrdiplom och en klass I-häst som dressyrtalang.

  Högst bedömd blev Fascinate KR (e For Emotion), uppfödd av Annika Mickelsson. Fascinate belönades med gångartsbetygen 7,5-8-8-8 och slutade på totalt 7,8 poäng, vilket betyder dressyrdiplom.
  – Lite snopet att vi missade championatskvalet med en halv poäng när vi fick ”åtta med plus plus” på traven, men jag satsar på att visa honom igen mot hösten och hoppas kunna kvala till Breeders, säger Camilla Ivarsson som är namnet bakom ägaren Dressyr & Rehabcenter AB.

  Tänkt dra ned på sin egen ridning

  Camilla Ivarsson arbetar med att utbilda och förmedla hästar. Fascinate kom till henne i februari som en nykastrerad valack som skulle matchas fram mot försäljning. Redan vid första ridpasset fick Camilla en wow-känsla för Fascinate.
  – Jag kände direkt att det här var något extra.
  – Eftersom jag jobbar med att rida varje dag, och min dotter har börjat tävla mer så har jag gått i tankarna på att dra ned på min egen ridning. Men jag kan säga som så att Fascinate fick mig på andra tankar.

  Istället för att matchas mot försäljning så köpte Camilla hästen själv, och med den ridbarhet som hon känner finns hos Fascinate så siktar hon mot att han ska gå unghästchampionat och så småningom ridas i svår klass. Samtidigt så skyndar hon långsamt med honom.
  – Vi räknade ut att han bara är riden totalt åtta månader, så nu satsar vi på att han ska bli stark i kroppen.
  – Även om han är något alldeles speciellt så förstår jag ju att han måste ha mer styrka för att komma upp i de där allra högsta poängen.

  Dottern vill ta över

  Camillas dotter Ebba Wallin har även hon fattat tycke för Fascinate. Ebba är juniorryttare som rider på S:t George-nivå, och hon tycker att Camilla kan lära Fascinate att byta galopp, sedan kan hon få ta över.
  – Ebba har redan provkört Fascinate lite, och då frågade hon mig om det verkligen finns sådana här alldeles speciella hästar.

  Det som Camilla och Ebba ser som Fascinates största fördel är hur han är som individ – Camilla benämner honom om och om igen som ”fantastisk”.
  – Han är så cool och trygg i alla lägen, säger Camilla.
  – Direkt när man sitter upp har man honom 100 procent framför skänkeln. Han är helt med på noterna. Det behöver födas upp fler sådana här hästar!
  – Nu ska han få gå på lite semester, vila upp sig och käka gräs innan vi sätter igång honom igen.

  Blygsamma poäng i hoppningen

  För ridhästtestets enda deltagare över hinder blev det blygsamma poäng, och totalen som hopptalang slutade långt från klass I-poäng.

  Resultat SWB:s ridhästtest, Tingsryd 28 maj 2022

  Hästar med minst 77,5 procent.

  DRESSYRTALANGER

  Fascinate KR SWB val 168 cm e For Emotion u Donna Schufie KR e Don Schufro, uppf Annika Mickelsson, äg Dressyr & Rehabcenter AB. (7,5 8 8 8) = 78% diplom

  Fakta

  SWB:s ridhästtest Tingsryd 2022

  • Arrangör: SWB Kronoberg
  • Datum: 28 maj 2022
  • Plats: Tingsryds Rid & Körklubb
  • Domare exteriör: Jan-Ove Ohlsson
  • Domare gångarter: Marie Knutsson
  • Domare hoppning: Mikael Nolin
  • Antal visade hästar: 2
  • Resultat dressyrtalanger: 1 diplom, 1 klass I
  • Resultat hopptalanger:
  • Antal hästar med dubbeldiplom: 0
  • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 0
  • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 0
  • Högst bedömda dressyrtalang: Fascinate KR
  • Högst bedömda hopptalang:
  • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer:
  • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer:
  • Mesta fadershingst:

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden