Avelsnyheter
5 juli 2022 12:46
Ridsportplus

Lång rad högpoängare på Strömsholm

Ridhästtest StrömsholmVid ridhästtestet på Strömsholm blev det en lång rad hästar som belönades med riktigt fina poäng - årets högsta noteringar både bland hopp- och dressyrtalangerna delades ut. Allra högst totalpoäng fick hopptalangen Amaretti HH, som tillsammans med Joel Andersson fick ihop 90 procent över hinder och där siktet är inställt på såväl Falsterbo och Breeders samt kanske ett bruksprov till våren.

Lång rad högpoängare på Strömsholm
Joel Andersson på sin egen Amaretti HH (e Conthargos), som är årets högst bedömda individ. Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Under helgen höll SWB Mälardalen sitt ridhästtest på Strömsholm. 57 hästar kom fram till start – bland dem fanns tre fölston samt två 5-åringar som startade i öppen klass. 35 av hästarna startade vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, bland dessa löshoppades 15 och 20 under ryttare. 17 hästar startade grenspecifikt som dressyrtalanger och fem hästar grenspecifikt som hopptalanger.

  Exteriören dömdes av Ove Stenson, gångarterna av Jan-Ove Ohlsson och hoppningen av Mikael Nolin. Domartrion delade ut 11 diplom till dressyrtalangerna, och 18 hästar belönades med klass I i dressyr. För hopptalangerna blev det åtta diplom och nio klass I-hästar.

  Flest visade avkommor hade Benetton Dream FRH med fem stycken – bland dessa fanns två individer som belönades med dressyrdiplom och även kvalade till Breeders. Fyra avkommor vardera hade Crusader Ice och Ironman H, medan Bravour och Ike hade tre. Hingstar med två visade avkommor var Harlem D, Heartbeat, Highcruiser, Nintender, Sankt Erik II, Total Hope och Van Vivaldi.

  Årets högsta totalpoäng

  Testets högst bedömda häst blev dem allra första startande hästen Amaretti HH (e Conthargos), uppfödd av Malin Häger och ägd av Absolut Horses AB. Amaretti visades vid det allsidiga ridhästtestet och hoppades uppsuttet, där han inledde sin poängrad med två åttor och fick en åtta på galoppen, men det var över hinder som de höga betygen delades ut: 9,5 för såväl teknik och förmåga samt temperamentet. Totalt blev det 9,0 poäng som hopptalang, vilket inte bara gav ett hoppdiplom och en kvalificering till 4-årschampionatet, utan totalpoängen är även årets högsta som delats ut på ett ridhästtest.
  – Jag vet att det är en bra häst, och det var skönt att få en bekräftelse på det, säger Joel Andersson, som både ligger bakom ägarnamnet och visade hästen på Strömsholm.

  Tillsammans med sin sambo Olivia Borén driver Joel företaget All About Horses i Västerås. Verksamheten är inriktad på tävling, träning och utbildning av hästar, och i stallet finns hästar från tre år upp till individer som går 1,50 – ovanpå det bedrivs även hopphästavel i mindre skala. För två år sedan kom Amaretti till Joel och Olivia som en utbildningshäst.
  – Vi fick in honom i träning av uppfödaren, och planen var inridning med sikte mot bruksprovet som 3-åring, berättar Joel.
  – Han gjorde också bruksprovet, men var inte riktigt stark nog i kroppen då. Han hoppade bra men trots att han hade blivit rekommenderad från rådgivande så fanns där saker som nämnden inte gillade.
  – Sedan avbröts ju provet, och Amaretti fick inte fullfölja testet och visa upp sig en andra gång.

  Stark prestationsstam på mödernet

  Uppfödaren tog beslutet att låta kastrera Amaretti, men Joel hade fattat tycke för hästen och frågade om han fick köpa honom.
  – Jag köpte honom faktiskt dagen innan han skulle kastreras, säger Joel.
  – Det är en av de bästa hästar jag suttit på och han har hoppat fantastiskt sedan dag ett, både när vi löshoppat honom och när vi hoppat in honom under ryttare.
  – Han har också en jätteprestationsstam på mödernet, där mormor High Class gått 1,50, och har två syskon som gått 1,60, High Stepper med Maria Gretzer och High Yummy med Alexander Zetterman.
  – Ovanpå det finns en lång rad släktingar som tävlat upp till 1,40. Här hemma i stallet har vi till exempel Amarettis storebror Rocky Road HH på träning, som är fem år nu och gjort två felfria i 1,20.

  Förra året blev det hoppdiplom för Amaretti, med 9,5 i båda hoppbetygen och totalt 52 poäng. Men någon resa till Breeders blev det inte.
  – Nej jag ser inte riktigt någon vits med att en 3-åring ska åka iväg och löshoppa i en final. Då är det bättre att hoppa in den och satsa på det längre fram, det är ju det han ska göra i resten av sitt liv.
  – I år kändes det viktigt att visa upp honom och att han skulle få de poäng i Blup som han är värd.

  Går i tankarna om ett bruksprov

  Amaretti är i huvudsak inköpt som sporthäst, och årets mål är att han ska gå Falsterbo och Breeders med en viloperiod där emellan. Sedan finns även tankar på Global Truck Youngster Tour, med final i Norrköping.
  – Vi får se om vi gör den, och i så fall ser vi det som en förberedande träning inför Breeders. Men annars är Breeders det stora målet för i år.
  – Vi går även i tankarna om ett bruksprov nästa år, vi har redan fått förfrågningar från flera som vill använda honom i aveln och vi tror att han kan tillföra mycket.
  – Planen just nu är att visa på bruksprovet, men allt måste kännas bra för att vi ska göra det. Amaretti är köpt för långsiktig matchning, där jag ska rida och tävla honom upp i klasserna.

  Joel har genom åren tävlat en lång rad hästar upp till 1,50, både som anställd beridare och i sin egna verksamhet. På frågan om han tror att Amaretti är hästen som kan gå längre än så och ta sig till de högsta klasserna, svarar Joel att han absolut tror att den kapaciteten finns.
  – Men då ser jag honom under en annan ryttare. Min verksamhet bygger inte på att jag tävlar på den nivån.
  – Blir han en sådan superhäst som han har kapacitet för, ska han också vara hos en ryttare som rider de klasserna.
  – Visst är det en dröm att själv få rida vid sådana tävlingar, men det bygger på en helt annan sorts organisation än vad jag har idag. Men det är fyra år framåt i tiden, så vem vet, det kanske ser ut på ett annat sätt här då än vad det gör idag, säger Joel.

  Fw0a3002_red
  Mikaela Gustaphson och Ice Tea (e Crusader Ice) fick ihop 8,5 poäng. Foto: Sofie Sköld

  Fler högpoängare i hoppning

  Höga poäng vid den uppsuttna hoppningen fick även tjusiga Ice Tea (e Crusader Ice), som med Mikaela Gustaphson på ryggen belönades med 8,5-9 i hoppbetyg och landade på 8,5 poäng med diplom och kvalificering till 4-årschampionatet.

  Ytterligare tre hopptalanger belönades både med hoppdiplom och kvalbiljett till Breeders. Det var Ebba EE (e Karmel van de Watering), Bonnaire (e Bravour) och Contessa SC (e Ike), samtliga fick ihop totalt 8,0 poäng. Kvalade till Breeders utan diplom – men med minst 8,0 som genomsnittsbetyg i hoppningen – gjorde även Kometta (e Mr Vain GJ) och Neastro SC 9516 (e Emmerton). I detta sammanhang kan även nämnas att Naestro SC belönades med ett dressyrdiplom, dock utan gångartspoäng som räckte till en Breedersbiljett som dressyrtalang.

  Ett diplom delades ut bland löshoppningshästarna, det gick till fölstoet Flyinge Delight (e Kannatol) som med dubbla åttor över hinder kom upp i totalt 8,0 poäng.

  Fw0a4907_red
  Höga poäng rakt igenom blev det för Wild Kid (e Formalin). Foto: Sofie Sköld

  Jämna höga poäng till Wild Kid

  På gångartssidan delades det ut riktigt höga poäng, och tre av de startande från Strömsholm går upp i täten för årets högst bedömda dressyrtalanger – ovanpå det tangerade två Strömsholms-hästar årets tidigare högsta poäng bland dressyrtalangerna. Resultatlistan toppades av Wild Kid (e Formalin), uppfödd och ägd av Skillinge Dressyr AB. Wild Kid belönades med genomgående jämna, höga siffror där dubbla nior inledde exteriörbetygen. I gångartsbetyg blev det nior på trav och galopp, en åtta på skritten och 8,5 i temperamentsbetyg. Totalt 8,6 poäng vilket gav såväl dressyrdiplom som kvalbiljett till 4-årschampionatet. Detta blir andra diplomet för Wild Kid, som förra året belönades med 50 poäng som dressyrtalang.

  Fw0a4150_red
  Gorgeous Peggy TG (e Sir Donnerhall I) belönades med 8,5 poäng. Foto: Sofie Sköld
  Fw0a4592_red
  Askungen (e Blue Hors St. Schufro) är en av årets tre högsta dressyrtalanger. Foto: Sofie Sköld

  Höga poäng som räcker till årets topptrio bland dressyrtalangerna blev det även för Gorgeous Peggy TG (e Sir Donnerhall I) med totalt 8,5 poäng och Askungen (e Blue Hors St. Schufro) med 8,3 poäng. Tangerade årets tidigare högsta poäng 8,2 gjorde Vaiana SB och BY Benicio – båda efter Benetton Dream FRH.

  Utöver dessa högst bedömda individer blev ytterligare tre dressyrtalanger belönade med både diplom och kvalbiljett till Breeders. Det var Habanero (e Van Vivaldi), och fölstoet The Heat KLT (e Touchdown) på 8,1 poäng, samt Beautiful Hope (e Total Hope) på 7,8 poäng. Fyra hästar belönades med dressyrdiplom men med gångartspoäng som inte räckte till 4-årschampionatet – en av dessa var Mae Freeman ( e Fürstenball), som för bara några veckor sedan visades vid unghästtestet på Strömsholm där det också blev ett dressyrdiplom.

  Fw0a4776_red
  Det är inte så ofta som hästarna i den öppna klassen når de högsta noteringarna. Men 5-åriga Nica (e Nintender) belönades med 8,5 poäng som hopptalang. Foto: Sofie Sköld

  Toppnotering i öppen klass

  Bland hästarna som startade i öppen klass fanns en riktig högpoängare i den 5-åriga hopptalangen Nica (SWB sto e Nintender-A-Dur, uppf Jan Odervall & Carl-Erik Olsson, äg Ulrika Candlert). Nica löshoppades och belönades med 9-8,5 i hoppbetyg, och totalsumman blev respektfulla 8,5 poäng vilket gav ett hoppdiplom.

  Resultat SWB:s ridhästtest, Strömsholm 2-3 juli 2022

  Hästar med minst 77,5 procent.

  DRESSYRTALANGER 

  Wild Kid SWB val 165 cm e Formalin u Cowandilla e Conteur, uppf/äg Skillinge Dressyr AB. (8 9 9 8,5) = 86% diplom C

  Gorgeous Peggy TG SWB sto 166 cm e Sir Donnerhall I u Quite Gorgeous e Quite Easy, uppf Ann-Sofie Adolfsson, äg Jerhammar Cidheden AB. (8 8,5 8,5 9) = 85% diplom C

  Askungen SWB sto 158 cm e Blue Hors St. Schufro u Ariel e Rubinrot, uppf/äg Christina Olsson (Hipponewas AB). (8,5 9 8 8,5) = 83% diplom C

  Vaiana SB SWB sto 168 cm e Benetton Dream FRH u Vincenza e Sir Donnerhall I, uppf Monica Lindstedt (Metafor AB), äg Metafor AB. (8,5 8 8,5 8) = 82% diplom C

  BY Benicio SWB val 165 cm e Benetton Dream FRH u Nova e Laurentio, uppf Maria Norderbrim, äg Brolöten AB. (8,5 8 8 8,5) = 82% diplom C

  Habanero SWB val 166 cm e Van Vivaldi u Havanna LM e JJ RayBan, uppf/äg Linnea Bruhn. (8 8,5 8,5 7,5) = 81% diplom C

  The Heat KLT (fölsto) SWB sto 169 cm e Touchdown u The Shining KLT e Don de Jeu, uppf Ilse Ekenborn, äg My’s Stuteri och Kennel AB. (7,5 8 8,5 8) = 81% diplom C

  Mae Freeman SWB hingst 169 cm e Fürstenball u Varenza e Jazz, uppf/äg Hällens Gård. (8 8 8 7) = 79% diplom

  Junio SWB val 167 cm e Ironman H u Aquila e Quite Easy, uppf/äg Cecilia Jareholm. (7,5 8 8 7,5) = 79% diplom

  Beautiful Hope (60) SWB sto 170 cm e Total Hope u Beautiful Day e Briar, uppf Maria Andersson, äg Jeanette Lindell. (8 8 8 8) = 78% diplom C

  Enigma (36) SWB sto f-17 166 cm e Sankt Erik II u Serratia e Blue Hors Rush Hour, uppf/äg Caroline Stenman. (6,5 8 8,5 8) = 78%

  Naestro SC 9516 SWB hingst 169 cm e Emmerton u Katie’s Collection e Ludwigs Champion, uppf/äg Louise Croon & Robin Östlund. (8 7 8 8) = 78% diplom

  Ruby Rut of Hope SWB sto 160 cm e Total Hope u Celanova xx e Funambule xx, uppf Lena Westre, äg Mia Törnberg. (8 7 7,5 7,5) = 77%

  Bella Valentina OLD sto 166 cm e Benicio u Franziska e Florencio I, uppf Horst Schewe, äg Skillinge Dressyr AB. (7,5 7 8 7,5) = 77%

  Flyinge Delight (F.2) (fölsto) SWB sto 170 cm e Kannatol u Daily Pleasure e For Pleasure, uppf Flyinge AB, äg Malin Einarsson. (8 7,5 7,5 7,5) = 77%

  Contessa SC (41) SWB sto 167 cm e Ike u Lamira e Le Mans xx, uppf/äg Robin Östlund. (7 7 8,5 8) = 77%

  HOPPTALANGER

  Uppsutten hoppning

  Amaretti HH SWB hingst 170 cm e Conthargos u High Quality e Cortez, uppf Malin Häger, äg All About Horses AB. (9,5 9,5) = 90% diplom C

  Ice Tea SWB hingst 164 cm e Crusader Ice u Darjeeling e Acadius, uppf/äg Sofia Åkerlund. (8,5 9) = 85% diplom C

  Ebba EE SWB sto 162 cm e Karmel van de Watering u Charlotte 111 Z e Chippendale Z, uppf Edeby Equestrian, äg AB Stall Lupia. (8 8) = 80% diplom C

  E.D.S LatidoDelCorazón SWB val 161 cm e Heartbeat u Cavaletti e Coriall, uppf/äg Sari Månsson. (8,5 7) = 80% diplom

  Bonnaire SWB val 164 cm e Bravour u Quick Cash e Quick Star, uppf/äg Emelie Öhman (8,5 7,5) = 80% diplom C

  Contessa SC (41) SWB sto 167 cm e Ike u Lamira e Le Mans xx, uppf/äg Robin Östlund. (8 8) = 80% diplom C

  Kometta SWB sto 164 cm e Mr Vain GJ u Geisha e Sir Oldenburg, uppf Mia Olofsson/Mias Hovslageri, äg Sören Fasth Hästgården Björkaberg. (7,5 8,5) = 79% C

  Naestro SC 9516 SWB hingst 169 cm e Emmerton u Katie’s Collection e Ludwigs Champion, uppf/äg Louise Croon & Robin Östlund. (7,5 8,5) = 79% C

  Crusader King SWB val 170 cm e Crusader Ice u La Niña e Nintender, uppf Maria af Johnick Stables AB, äg Hässelby Ranch AB. (8 7) = 78%

  Cassie Mae SWB sto 164 cm e Ike u Holy Havannah B e Camaro M, uppf Anna Dahlsten, äg Jennifer Holmsved. (8 7) = 78% 

  Löshoppning

  Flyinge Delight (F.2) (fölsto) SWB sto 170 cm e Kannatol u Daily Pleasure e For Pleasure, uppf Flyinge AB, äg Malin Einarsson. (8 8) = 80% diplom

  Fakta

  SWB:s ridhästtest Strömsholm 2022

  • Arrangör: SWB Mälardalen
  • Datum: 2-3 juli 2022
  • Plats: Strömsholm
  • Domare exteriör: Ove Stenson
  • Domare gångarter: Jan-Ove Ohlsson
  • Domare hoppning: Mikael Nolin
  • Antal visade hästar: 57, varav tre fölston samt två 5-åringar i öppen klass
  • Resultat dressyrtalanger: 11 diplom, 18 klass I
  • Resultat hopptalanger: 8 diplom, 9 klass I
  • Antal hästar med dubbeldiplom: 0
  • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 8
  • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 5
  • Högst bedömda dressyrtalang: Wild Kid
  • Högst bedömda hopptalang: Amaretti HH
  • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer: Wild Kid, Gorgeous Peggy TG, Askungen, Vaiana SB, BY Benicio, The Heat KLT, Habanero
  • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer: Amaretti HH, Ice Tea, Ebba EE, Bonnaire, Contessa CS, E.D.S LatidoDelCarzoon, Flyinge Delight
  • Mesta fadershingst: Benetton Dream FRH med 5 visade avkommor.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden