Avelsnyheter
22 juni 2022 18:56
Ridsportplus

Rekordpoäng som hopptalang

Unghästtest StrömsholmÖver 90 hästar visades vid unghästtestet på Strömsholm, och en rad hästar belönades med riktigt höga poäng. Good Coffee (e For Ever Jump) slog till med årets högsta totalpoäng som hopptalang, men trots sina 52,5 poäng blir det inget Breeders Trophy för valacken. Istället siktar ägaren Georg Doria mot SSHS-auktionen på Elmia.

Rekordpoäng som hopptalang
Good Coffee slog till med årets högsta poäng som hopptalang. Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Årets största unghästtest arrangerades på Strömsholm under söndag till tisdag, när SWB Mälardalen höll sina andra unghästbedömningar för året. Inte mindre än 91 hästar kom fram för visning, bland dem tre hästar födda 2018. Exteriör och gångarter dömdes av Christina Olsson, hoppningen av Marianne Leffler och ridproven av GunBritt Pettersson. 78 av hästarna visades ridna, och bland dessa kunde 75 ridprov godkännas.

  Antalsmässigt var dressyrtalangerna i klar majoritet. Det delades ut 17 dressyrdiplom, och 35 hästar belönades med klass I som dressyrtalanger. På hoppsidan blev det elva diplom och 26 klass I-hästar. En häst belönades med dubbla diplom.

  Hingstar med avkommor ur sin första årgång var Bergsjöholms Valbonne, CCStud’s Kuba Libre, Dorthesmindes Rockey, Go First, Poker de Mariposa, Suarez, Tesla och Utrillo Hästak.

  Flest visade avkommor hade Bon Coeur med nio stycken, vilka samlade på sig totalt sex diplom – fem i dressyr och ett i hoppning. Närapå halva styrkan av Bon Coeurs avkommor kvalade till Breeders Trophy. Fem visade avkommor var hade Dalwhinnie och Ironman H, medan Clever Hill Q, For Romance I och Total Hope hade tre vardera – där utmärkte sig avkommorna till Total Hope genom att ta hem två dressyrdiplom. Utöver dessa var det en lång rad hingstar hade mer än en visad avkomma på Strömsholm: Bravour, Canterbury, Cascari, Contant Q, Cristallo II, Favorit Ask, Highcruiser, Gammelenggårdens Zappa, Sibelius, Suarez, Van Vivaldi och Zafferano.

  Har vuxit med uppgiften

  Bland hopptalangerna delades årets hittills högsta totalpoäng ut. Det var Good Coffee (e For Ever Jump), uppfödd och ägd av Enskede Ridskola AB som belönades med en jämn och hög poängrad exteriört, vilken toppades av 9,5-10 i hoppsiffror efter en i princip självgående uppvisning i löshoppningsringen. Totalt 52,5 poäng (87,5%), vilket gav hoppdiplom och en direktkvalificering till 3-årschampionatet.
  – Det är alltid svårt med bedömning, men jag ska erkänna att bara allt skulle gå som det skulle på visningen så förväntade jag mig diplom, säger Georg Doria, ridskolechef och ägare av Enskede Ridskola.
  – Sedan hade jag väl inte förväntat mig de siffrorna, men han har verkligen vuxit med uppgiften.

  Avelsverksamheten som Georg bedriver är avskild från ridskolan, så det är inga ridskolehästar som det avlas på. Istället är det med sikte mot toppsporten som avelsmaterialet har valts ut. Modern till Good Coffee heter P-Cordelia och har lämnat en lång rad avkommor, bland dem finns flera diplomhästar och en avkomma som exporterats till USA där den gått 1,50.
  – Det är en Corrado-märr med lite egen vilja, och avkommorna har generellt sett blivit lite vassa.
  – Speciellt stona har blivit lite tuffare än killarna, men hoppningen har alltid funnits hos dem.

  Väldigt känslig häst

  Good Coffee beskriver Georg som ”otroligt fin” redan som föl, och han tror att hästen har alla förutsättningar att fungera i sporten. Men om det ens skulle gå att göra ridprov på honom var inte självklart.
  – Det är en väldigt känslig häst, och han är den svåraste häst jag haft att rida in.
  – Han var så uppe i varv att vi fick börja med att sitta upp i stallet. För några månader sedan var jag tveksam till om det skulle gå att visa honom uppsutten.
  – Han lyssnar in mycket på kroppsspråket, och han har även den där skarpa reaktionsförmågan som behövs för toppsporten.
  – Om han hamnar i rätt händer kommer han bli väldigt bra som tävlingshäst.

  Bland de anställda på ridskolan finns instruktören Ellinor Skymne, och Georg beskriver hur hon har haft god hand med Good Coffee.
  – Det är hon som skött det mesta med honom, och hon har gjort det så himla fint.
  – Nu ska hästen få hoppa lite uppsuttet med Ellinor innan det blir sommarvila för honom. Men något Breeders kommer vi inte åka på.
  – Visst är det en kul grej, men jag ser inte riktigt poängen med att släpa hästen till Skåne för att löshoppa.

  Siktar mot SSHS-auktionen

  P-Cordelia fick tas bort förra året, och idag har Georg två döttrar till henne som han avlar på. Utrymmet för unghästar är begränsat, och därför har tanken hela tiden varit att Good Coffee i egenskap av valack ska säljas. Men med de poäng som han belönades med vid testet har framtiden blivit lite mer öppen.
  – Kanske försöker jag få med honom på auktionen på Elima.
  – Jag har också inlett ett samarbete med Alexander Zetterman och har någon häst hos honom, vi får se om det kan vara något. Men just nu tror jag hästen är för ung för att det ska gå, funderar Georg.

  Collenskifw0a8048_red
  9-9 blev det i hoppbetyg för Collenski SH. Foto: Sofie Sköld

  Näst högst bedömd bland hopptalangerna blev Collenski SH (e Cascari) som belönades med dubbla nior över hinder och totalt 50 poäng (83,3%). Han belönades med både diplom och en Breeders-biljett, vilket ytterligare ett antal hopptalanger också gjorde: Hawanna (e Highcruiser) och Florens Valention (e Cristallo) som båda fick 49 poäng (81,7%), samt Cashaban la Chalou (e Click and Cash), Vera V (e CCStud’s Kuba Libre) och Classic Wish (e Cabachon) på 48,5 poäng (80,8%).

  Bixbitafekebyfw0a9382_red
  Niklas Ålund med Bixbit af Ekeby, som belönades med diplom i båda grenarna. Foto: Sofie Sköld

  Dressyrstammad dubbeltalang glänste i hoppningen

  Kvalade till 3-årschampionatet gjorde också multitalangen Bixbit av Ekeby, som var en av de många Bon Coeur-avkommorna på Strömsholm. Bixbit belönades med dubbla diplom då det blev 47 poäng (78,3%) som dressyrtalang och 48,5 poäng (80,8%) som hopptalang. Det betyder att det är som hopptalang som den dressyrstammade Bixbit är välkommen som vid Breeders Trophy.

  Severuccifw0a9324_red
  Severucci Ht (e Secret) är en lillebror till UVM-medaljören Fiorucci Ht. Foto: Sofie Sköld
  Monalisafw0a2186_red
  Monalisa (e Gammelenggårds Zappa) var en av de högst bedömda dressyrtalangerna. Foto: Sofie Sköld

  Två 50,5-poängare i dressyrtoppen

  Bland dressyrtalangerna toppades resultatlistan av två individer med 50,5 poäng (84,2%): Severucci Ht (e Secret), uppfödd och ägd av Gabriella Grewin Bramberg (Absolut Dental AB), samt Monalisa (e Gammelenggårds Zappa), uppfödd och ägd av Stall Direkt. Om Severucci Ht måste nämnas att han på mödernet är lillebror till Fiorucci Ht, GP-häst som tidigare reds av Jeanna Högberg och som hon tog ett silver med vid unghäst-VM för ett antal år sedan.

  Stravinskijfw0a0927_red
  Stravinskij (e Sibelius) belönades med 50 poäng. Foto: Sofie Sköld
  Antaresfw0a9665_red
  J.A. Antares var en av många diplombelönade avkommor till Bon Coeur. Foto: Sofie Sköld
  Hautecouturefw0a9854_red
  Haute Couture Ht (e Total Hope) belönades med dressyrdiplom. Foto: Sofie Sköld

  Näst högst bedömd av dressyrtalangerna blev Stravinskij (e Sibelius) med 50 poäng (83,3%), därefter följde tre hästar på 49 poäng (81,7%): J.A. Antares (e Bon Coeur), Heaute Couture Ht (e Total Hope) och BLS Suertez af Sol (e Suarez). Samtliga dessa sex nämnda dressyrtoppar belönades med diplom och kvalificering till 3-årschampionatet, och den uppmärksamma läsaren noterar att två av hästarna stoltserar med prefixet ”Ht” och alltså är uppfödda av Gabriella Grewin Bramberg.

  Ytterligare fem hästar belönades med både dressyrdiplom och kvalbiljett till Breeders: Målarbackens Bon Welt (e Bon Coeur) med 48,5 poäng (80,5%), samt Nådhammars Noir LVST (e Van Vivaldi), Bono i Bo (e Bon Coeur), Donna Romantica (e For Romance I) och Franqous (e Frankling) som alla fick ihop 48 poäng (80%).

  4-åriga Mae Freeman (e Fürstenball) belönades med 48,5 poäng (80,8%) och dressyrdiplom, men på grund av ålder blev det ingen kvalbiljett. Oldenburg-registrerade Thalamus (e Tesla) hade såväl poäng som ålder inne, men på grund av grundregistrering i annat förbund blev det ingen kvalificering till Breeders utan endast ett diplom till denna.

  Malarbackensladolcevitafw0a8156_red
  Toppoäng i båda grenarna blev det för Målarbackens LaDolce Vita (e Revolution), men utan ridprov blev det inga diplom. Foto: Sofie Sköld

  Toppoäng till Målarbackens LaDolce Vita

  På Strömsholm visades även Målarbackens LaDolce Vita (e Revoloution), uppfödd och ägd av Peter Sjöstrand och Maria Dahlin Sjöstrand. Detta sto belönades med skyhöga poäng och fick ihop 50,5 poäng (84,2%) som dressyrtalang, samt 52 poäng (86,7%) som hopptalang. Inget ridprov gjordes på Målarbackens LaDolce Vita, och därför blev det inga diplom utdelade. Men poängmässigt kan sägas att detta är den första hästen i år som (med godkänt ridprov) skulle vara kvalad till Breeders Trophy med över 50 poäng i båda grenarna.

  Uteblivet diplom blev det även för Flying High AAL (e Favorit Ask) som med sina 49 poäng (81,7%) skulle ha belönats med hoppdiplom om ridprovet blivit godkänt.

  Evelina Johannisson ett säkert kort

  Många av de högst bedömda dressyrtalangerna hade en gemensam nämnare, de var visade av Evelina Johannisson. I resultatlistan finns totalt tio hästar med Evelina som visare, och poängmässigt kan man säga att det är ett säkert kort med Evelina vid tygeln. De tio hästarna belönades med totalpoäng mellan 47 och 50,5 som dressyrtalanger, vilket ger ett snitt på nästan 49 poäng.

  Resultat SWB:s unghästtest, Strömsholm 19-21 juni 2022

  Hästar med minst 77,5 procent.
  R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
  C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat
  * = hästen har uppnått poäng för årgångschampionat, men är ej grundregistrerad i SWB och därmed inte kvalificerad

  DRESSYRTALANGER

  Severucci Ht SWB hingst 165 cm e Secret u Riviera e Rubinrot, uppf/äg Gabriella Grewin Bramberg (Absolut Dental AB). 8,5 9 7 8 9 9 = 84,2% diplom C

  Monalisa SWB sto 168 cm e Gammelenggårds Zappa u Eugenie e Santano, uppf/äg Stall Direkt. 8,5 8,5 8 7,5 9 9 = 84,2% diplom C R

  Stravinskij SWB hingst 162 cm e Sibelius u Shalom e Bocelli, uppf/äg Pernilla Jern. 8,5 8,5 8 8 9 8 = 83,3% diplom C

  J.A. Antares SWB val 167 cm e Bon Coeur u Tailormade Donna e Tailormade Temptation, uppf/äg J.A. Equestrian/Joakim Olofsson. 8 8 7 8,5 9 8,5 = 81,7% diplom C

  Haute Couture Ht SWB sto 164 cm e Total Hope u Fantastic Star e Florencio I, uppf/äg Gabriella Grewin Bramberg (Absolut Detnal AB). 8 8 7 8,5 8,5 9 = 81,7% diplom C R

  BLS Suertez af Sol SWB val 163 cm e Suarez u Jazzy Schatze af JBT e Jazz, uppf By Lama AB, äg Dolk Dressage. 8 7,5 8 9 85 8 = 81,7% diplom C

  Mae Freeman SWB hingst f-18 167 cm e Fürstenball u Varenza e Jazz, uppf/äg Hällens Gård. 8 8 8 9 7,5 8 = 80,8% diplom

  Målarbackens Bon Welt SWB val 167 cm e Bon Coeur u Welvette e Wolkentanz, uppf/äg Peter Sjöstrand & Maria Dahlin Sjöstrand. 8 8 7 8 9 8,5 = 80,8% diplom C

  Nådhammars Noir LVST SWB val 164 cm e Van Vivaldi u Nikita e Rosevelt, uppf Stuteri Nådhammar HB, äg Anna Dahlström & Robin Wilson. 8,5 9 7 8 8 7,5 = 80% diplom C

  Bono i Bo SWB val 165 cm e Bon Coeur u Hi Fi e His Highness, uppf/äg i Bo Dressyr AB. 8 8 8 8 8 8 = 80% diplom C

  Donna Romantica SWB sto 170 cm e For Romance I u Donna Viva e Don Schufro, uppf/äg Åsa Johansson. 8 8 8 8 8 8 = 80% diplom C R

  Thalamus OLD val 163 cm e Tesla u Sicca e Franklin, uppf Lena Nyström, äg Jarméus Equestrian AB. 8 7 8 8,5 8,5 8 = 80% diplom *

  Franqous SWB val 166 cm e Franklin u Filiocus e Floricello, uppf Ulrika Jacobs, äg Altrax AB. 8,5 7,5 7,5 8 8,5 8 = 80% diplom C

  Corleone SWB hingst 161 cm e Bon Coeur u Matea SB e Kennedy, uppf Eva Hedlund, äg Camilla Lantz. 7 8 7,5 8,5 8 8,5 = 79,2% diplom

  Gosa T (35) SWB sto 162 cm e Total Hope u Magie M e Campari M, uppf/äg Minna Ahokas. 7,5 7,5 7,5 9 8,5 7 = 78,3% diplom

  Déja vu av Ena SWB sto 160 cm e Blue Hors St. Schufro u Denise av Ena e Zuidenwind, uppf/äg Stall av Ena HB. 8 8 7,5 7,5 8 8 = 78,3% diplom

  Bixbit af Ekeby SWB val 177 cm e Bon Coeur u Ambra af Ekeby e Blue Hors Don Romantic, uppf Ekeby Stuteri HB, äg Elin Söderström Öhman/Solängens Ridskola. 7 7,5 8 8 8 8,5 = 78,3% diplom

  Målarbackens LaDolce Vita SWB sto 167 cm e Revolution u LaLuna Louise e Sergio Rossi, uppf/äg Peter Sjöstrand & Maria Dahlin Sjöstrand. 9 8,5 8 7 9 9 = 84,2%

  Drama SWB sto 164 cm e Ironman H u Danza e Richfield, uppf Ewa McCarthy-Berg, äg Ingrid Sjöberg Lewin & Sofie Persson. 9 8 8 7 8 7,5 = 79,2%

  Detroit NN SWB val 170 cm e Dalwhinnie u Modesty Blaise e Ferro, uppf/äg Sanna Eriksson. 8,5 8 8 7,5 7,5 7,5 = 78,3%

  Good Coffee SWB val 167 cm e For Ever Jump u P-Cordelia e Corrado I, uppf/äg Enskede Ridskola AB. 9 8 8 7,5 6,5 8 = 78,3%

  Florens Valentino SWB val 159 cm e Cristallo II u Toscana e Solos Landtinus, uppf/äg Camilla Sturny. 8 8 8 7,5 7,5 8 = 78,3%

  Fonzie VO SWB val 168 cm e For Romance I u Dana G e Gribaldi, uppf/äg Catharina von Otter. 9 8 7 7 8 7,5 = 77,5%

  Hawanna (F2) SWB sto 165 cm e Highcruiser u Canberra e Weltman, uppf/äg Madeleine Bellqvist Enström. 9 8,5 8 6,5 7 7,5 = 77,5%

  My Dark Favorite SWB hingst 168 cm e Favorit Ask u Anemone Q e Acacio, uppf/äg Liza Vallén. 8,5 8,5 8 7 7 7,5 = 77,5%

  Lautaro SWB val 164 cm e Suarez u Anemone Amorosa e Highcruiser, uppf/äg Kerstin Svartling. 8 7,5 8 7 9 7 = 77,5%

  HOPPTALANGER

  Good Coffee SWB val 167 cm e For Ever Jump u P-Cordelia e Corrado I, uppf/äg Enskede Ridskola AB. 9 8 8 8 9,5 10 = 87,5% diplom C

  Collenski SH SWB val 167 cm e Cascari u Collécio e Wallenberg, uppf Linda Sörberg, äg Sörberg häst. 8,5 8 8 7,5 9 9 = 83,3% diplom C

  Hawanna (F2) SWB sto 165 cm e Highcruiser u Canberra e Weltman, uppf/äg Madeleine Bellqvist Enström. 9 8,5 8 7,5 8 8 = 81,7% diplom C R

  Florens Valentino SWB val 159 cm e Cristallo II u Toscana e Solos Landtinus, uppf/äg Camilla Sturny. 8 8 8 8 8,5 8,5 = 81,7% diplom C

  Cashaban la Chalou SWB sto 164 cm e Click and Cash u Caralie e Cum Laude, uppf/äg Fredrika Netterberg (Hårs AB). 8 7 7,5 8 9 9 = 80,8% diplom C R

  Bixbit af Ekeby SWB val 177 cm e Bon Coeur u Ambra af Ekeby e Blue Hors Don Romantic, uppf Ekeby Stuteri HB, äg Elin Söderström Öhman/Solängens Ridskola. 7 7,5 8 8,5 8,5 9 =80,8% diplom C

  Vera V SWB sto 163 cm e CCStud’s Kuba Libre u Euro’s Liebe e Landor S, uppf/äg Elisabeth Engzell. 8 7,5 7,5 7,5 9 9 = 80,8% diplom C R

  Classic Wish SWB val 162 cm e Cabachon u Isola e Camaro M, uppf Tove Eriksson, äg Malin Persson. 8 7,5 8 8 9 8 = 80,8% diplom C

  Fantastic Zowie SWB sto 168 cm e Zafferano u Di Fantastica e Faustinus, uppf/äg Sofie Sundquist. 8 7,5 8 7,5 8,5 8 = 79,2% diplom

  Rocket Man SWB hingst 157 cm e Balou du Rouet u Sisi e Le Vainqueur, uppf/äg Anna Florin. 7 7,5 8 8 8,5 8,5 = 79,2% diplom

  Gin Rummy LK SWB sto 164 cm e Poker de Mariposa u Tulpan e No Limit, uppf/äg Anna Gustafsson. 7,5 7,5 7 7,5 9 8,5 = 78,3% diplom

  Målarbackens LaDolce Vita SWB sto 167 cm e Revolution u LaLuna Louise e Sergio Rossi, uppf/äg Peter Sjöstrand & Maria Dahlin Sjöstrand. 9 8,5 8 9 8,5 9 = 86,7%

  Flying High AAL SWB val 175 cm e Favorit Ask u La Porta e Lancado, uppf/äg Aili Laine. 8 8 8 8 9 8 = 81,7%

  My Dark Favorite SWB hingst 168 cm e Favorit Ask u Anemone Q e Acacio, uppf/äg Liza Vallén. 8,5 8,5 8 7,5 8,5 7 = 80%

  Severucci Ht SWB hingst 165 cm e Secret u Riviera e Rubinrot, uppf/äg Gabriella Grewin Bramberg (Absolut Dental AB). 8,5 9 7 9 7 7 = 79,2%

  Doc Ann SWB sto 164 cm e Douglas u Cactus e Cardento, uppf/äg Annica Junhov. 8 7,5 8 7,5 9 7,5 = 79,2%

  Detroit NN SWB val 170 cm e Dalwhinnie u Modesty Blaise e Ferro, uppf/äg Sanna Eriksson. 8,5 8 8 7,5 7 8 = 78,3%

  Crystal Hope S SWB sto 174 cm e Silvermines Cruising u CS Stella de la Mar e Vivaldi K, uppf/äg Susanne Fredriksson-Hultdtgren. 7 7 8 7 9 9 = 78,3%

  Stravinskij SWB hingst 162 cm e Sibelius u Shalom e Bocelli, uppf/äg Pernilla Jern. 8,5 8,5 8 8 7 7 = 78,3%

  Chambery SWB val 162 cm e Canterbury u Dore e Tenerife VDL, uppf Therese Utriainen, äg Frida & Thomas Wicksell. 8 8 7,5 7 8 8 = 77,5%

  CB Thelavie x ANGLO sto 159 cm e Fango in Blue x u Toulouce x e Business x, uppf Camilla Björklund, äg Maria Lundqvist. 7,5 8 7,5 7 8 8,5 = 77,5%

  Othilia KWPN sto 157 cm e Utopie u Adoralda K e Sydney, uppf/äg Catarina Skoog. 7 8 8 7 8 8,5 = 77,5%

  Fakta

  SWB:s unghästtest Strömsholm II 2022

  • Arrangör: SWB Mälardalen
  • Datum: 19-21 juni 2022
  • Plats: Strömsholm
  • Domare Exteriör/gångarter: Christina Olsson
  • Domare löshoppning: Marianne Leffler
  • Domare ridprov: GunBritt Pettersson
  • Antal visade hästar: 91, varav 3 födda 2018
  • Antal ridprov: 78, varav 75 godkända
  • Resultat dressyrtalanger: 17 diplom, 35 klass I
  • Resultat hopptalanger: 11 diplom, 26 klass I
  • Antal hästar med dubbeldiplom: 1
  • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 11
  • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 8
  • Högst bedömda dressyrtalanger: Målarbackens LaDolce Vita, Severucci Ht, Monalisa
  • Högst bedömda hopptalang: Good Coffee
  • Dressyrtalanger med 50 poäng eller mer: Målarbackens LaDolce Vita, Severucci Ht, Monalisa, Stravinskij
  • Hopptalanger med 50 poäng eller mer: Good Coffee, Målarbackens La Dolce Vita, Collenski SH
  • Mesta fadershingst: Bon Coeur med 9 avkommor

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden