Avelsnyheter
15 juni 2022 12:54
Ridsportplus

Travtränad dressyrtalang levererade

Unghästtest VännäsValverde-sonen Seanchan blev högst bedömd vid unghästtestet i Vännäs, och nu hoppas Erika Lövgren att han ska bli hennes nästa svårklass-häst. Bakom framgången ligger träning som inte är av det konventionella slaget - med Erikas ena fot i travsporten har Seanchan redan i tidig ålder körts in och gått för vagn. "Jag tror mycket på rörelse, att bygga styrka i hästens kropp tidigt", säger Erika.

Travtränad dressyrtalang levererade
Seanchan (e Valverde) blev högst bedömd vid unghästtestet i Vännäs. Foto: Åsa-Lena Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Västerbottens Hästavelsförening höll under söndagen sina unghästbedömningar i Vännäs. Sex hästar startade vid unghästtestet – alla födda 2019. Exteriör och gångarter dömdes av Bo Holmlund och hoppningen av Harald Jönsson. Alla hästar visades under ryttare och alla ridprov godkändes, dessa dömdes av Bo Holmlund och Harald Jönsson tillsammans.

Bland dressyrtalangerna blev det ett diplom och tre klass I-hästar, medan hopphästarna belönades med ett diplom och klass I-poäng till fyra hästar.

Ingen hingst med avkomma ur sin första årgång fanns representerad, och alla visade hästar hade olika fäder.

Tudelad inför Breeders

Dagens högst bedömda 3-åring var Seanchan (e Valverde), uppfödd och ägd av Erika Lövgren. Valacken inledde med 8,5 på typen och en nia för huvud/hals/bål, och gångartspoängen 9-8-8. Totalt 49,5 poäng (82,5%) med dressyrdiplom och kvalat till 3-årschampionatet. Men med 120 mil från hemorten Vindeln till Flyinge är Erika tudelad till att åka på Breeders.
– Jag hade sagt att om han får 50 poäng eller mer ska vi åka. Nu får jag se hur han utvecklas under sommaren, och kanske åker vi om det går att kombinera med något annat, jag har ju min tränare i Skåne till exempel, säger Erika.

Historien om Seanchan började egentligen redan 2008, när Erika köpte in hans mamma Sternstunde från Tyskland.
– Hon hade en trevlig fullblodshingst som far, som lämnat rätt mycket GP-avkommor och det är inte helt vanligt för fullblod. Sedan hade hon ett bra möderne också.
– Min tanke var att jag skulle rida henne, men hon var fyra år och väldigt omogen. Istället satte jag henne i avel.

Det första fölet Schantana föddes 2010, och hon är idag Erikas partner på tävlingsbanorna.
– Hon blev väldigt liten och var knappt storhäst som 3-åring, så henne valde jag att inte visa.
– Men idag gör vi alla rörelser i Grand Prix här hemma, men på tävling har vi startat upp till PSG. I år är tanken att vi ska debutera i Intermédiaire I.

Köpte tillbaka modern

Efter fölningen såldes Sternstunde, men efter att Erika insett hur nöjd hon blev med avkomman så köpte hon tillbaka stoet när tillfälle gavs och tog ytterligare ett föl. Stoet blev dock väldigt medtaget av fölningen, och återhämtade sig aldrig kroppsligt.
– Jag brukar egentligen vänja av fölen när de är lite äldre, men Seanchan vande jag av vid sex månaders ålder och då tog vi bort Sternstunde.
– Nu är tanken att jag ska behålla båda de här avkommorna och tävla på, båda syskonen har en stor utstrålning, och jag hoppas att Seanchan kan bli min nästa svårklass-häst.

Seanchan utmärker sig som en väldigt social häst som Erika beskriver som glad och busig.
– Han är den som livar upp flocken, säger Erika med ett skratt.
– Det är en följsam häst, väldigt lättlärd och hans stora kvalité är gångarterna, där skritten och galoppen är de främsta. Just i galoppen känner jag att det finns mer att hämta.

Står med ena foten i travet

Tillsammans med sin fru Linda Lövgren driver Erika Stall Meselegården. Där bedriver de avel och utbildning av hästar – men det är inte bara dressyrhästar som står på agendan.
– Jag har ena foten i dressyrvärlden och den andra i travsporten, förklarar Erika.
– Det betyder att jag även kör in mina unghästar, så Seanchan har redan gått för vagn. Jag tror mycket på rörelse, att bygga styrka i hästens kropp tidigt.
– Det här kan vara extremt känsligt för vissa, men det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om egentlig träning, utan snarare att vänja hästens kropp vid belastning. Att förbereda senorna för arbetet som kommer längre fram.

Erika drar flera paralleller kring hästarna som elitidrottare – att travhästarna egentligen är det redan i tidig ålder, medan dressyrhästarna kommer upp på ungefär samma nivå först vid medelsvår A. Ska man rida på den nivån menar Erika att det inte bara är att släppa ut hästen i hagen och lämna den där.
– Om man inte börjat tidigt med att bygga styrka har hästen inte fått en chans.
– Seanchan tycker arbete är väldigt roligt och han kommer alltid fram i hagen och hoppas att det är hans tur när vi ska jobba med dem.
– Han blir riktigt upprörd om vi tar in syrran istället, avrundar Erika.

Hopptalang med fyrstjärnig morbror

Högst bedömd i hoppningen blev A Minute of Magic (e Radisson VDL), uppfödd och ägd av Emma Lyxzén. En poängrad med åttor rakt igenom utom på typen som spetsades med 8,5, blev resultatet 48,5 poäng (80,8%), hoppdiplom och en kvalbiljett till 3-årschampionatet för A Minute of Magic. Hopptalangens möderne är närbesläktat med den fyrstjärniga fälttävlanshästen Fernet af Keffe som tävlades av Johan Lundin. Fernet af Keffes mamma är mormor till A Minute of Magic.

Resultat SWB:s unghästtest, Vännäs 12 juni 2022

Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

Seanchan SWB val 170 cm e Valverde u Sternstunde e Sunlight xx, uppf/äg Erika Lövgren. 8,5 9 7 9 8 8 = 82,5% diplom C

A Minute of Magic SWB hingst 163 cm e Radisson VDL u Nirvana Pooh e Nobel, uppf/äg Emma & Eivor Lyzén. 8,5 8 8 7,5 7 8 = 78,3%

HOPPTALANGER

A Minute of Magic SWB hingst 163 cm e Radisson VDL u Nirvana Pooh e Nobel, uppf/äg Emma & Eivor Lyzén. 8,5 8 8 8 8 8 = 80,8% diplom C

Seanchan SWB val 170 cm e Valverde u Sternstunde e Sunlight xx, uppf/äg Erika Lövgren. 8,5 9 7 8 7 8 = 79,2%

Zucchero SWB val 160 cm e Gammelenggårds Zappa u Mirella Freni e Bayron, uppf/äg Ida Borgström. 7,5 8 8 7,5 7,5 8 = 77,5%

Fakta

SWB:s unghästtest Vännäs 2022

 • Arrangör: Västerbottens Hästavelsförening
 • Datum: 12 juni 2022
 • Plats: Vännäs Ryttarförening
 • Domare Exteriör/gångarter: Bo Holmlund
 • Domare löshoppning: Harald Jönsson
 • Domare ridprov: Bo Holmlund/Harald Jönsson
 • Antal visade hästar: 6
 • Antal ridprov: 6, alla godkända
 • Resultat dressyrtalanger: 1 diplom, 3 klass I
 • Resultat hopptalanger: 1 diplom, 4 klass I
 • Antal hästar med dubbeldiplom: 0
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 1
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 1
 • Högst bedömda dressyrtalang: Seanchan
 • Högst bedömda hopptalang: A Minute of Magic
 • Dressyrtalanger med 50 poäng eller mer:
 • Hopptalanger med 50 poäng eller mer:
 • Mesta fadershingst:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden