Avelsnyheter
30 maj 2022 16:02
Ridsportplus

”Det där är hästen som tar mig till svår klass”

Ridhästtest HögboAlva Hellgren-Jupither fastnade för My Hawk's Oh My God redan i annonsen i höstas, och tänkte att han är hästen som kan ta henne upp till svår klass. Nu har ekipaget gjort sin debut, och "Ove" blev högst bedömda hopptalang vid ridhästtestet i Högbo. Nu siktar Alva mot Breeders som ett delmål mot de högre klasserna.

”Det där är hästen som tar mig till svår klass”
En överlycklig Alva Hellgren-Jupither efter debuten med My Hawk's Oh My God i Högbo. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Gävleborgs Hästavelsförening har under helgen hållit sina unghästbedömningar i Högbo. Vid ridhästtestet startade tio hästar, bland dem en 5-åring och en 6-åring i öppen klass. Exteriören dömdes av Ove Stenson, gångarterna av Wanja Wallemyr och hoppningen av Hans Wallemyr.

Fyra av hästarna startade vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger. Där visades 4-åringarna vid uppsutten hoppning, medan de i öppen klass löshoppades. Tre hästar startade grenspecifikt som dressyrtalanger, och tre hästar visades grenspecifikt som hopptalanger.

Resultatet blev ett diplom och två klass I-hästar bland dressyrtalangerna, samt två diplom och tre klass I-hästar bland hopptalangerna.

”Världens debut” för Alva

Hoppningen toppades av My Hawk’s Oh My God (e Saint Amour), uppfödd av My’s Stuteri & Kennel AB, samt ägd av Alva Hellgren-Jupither och Kenneth Hellgren. Valacken visades grenspecifikt som hopptalang av ägaren Alva, och det blev åttor rakt igenom i protokollet – totalt 8,0 poäng med hoppdiplom och en välkomstbiljett till 4-årsfinalen.
– Det var första gången någonsin som jag visade vid ett sådant här test, så det var världens debut, säger Alva.

”Ove” som My Hawk’s Oh My God kallas köptes av Alva och hennes pappa i höstas. Hästen har samma mamma som Conthigo KLT som belönades med fina poäng vid kvalitsbedömningen för några år sedan, och som placerade sig i högt på Breeders. Från samma stolinje kommer även Box Quite – VM-häst i fälttävlan. Alva blev helt golvad av Oves scoop redan i annonsen.
– Jag tänkte direkt att det där är hästen som tar mig till svår klass.
– Jag blev senior i år, och mitt mål är att ta mig till senior-SM. Det lär väl ta några år om det är på Ove, men det är mitt långsiktiga mål.

Ove283705051_1204075610421599_6448014688509097783_n
My Hawk’s Oh My God i helfigur. Foto: Sara Gottby

Kul att ta hästarna upp i klasserna

Idag tävlar Alva sin första storhäst Mi Corazón, som hon rider upp till 1,40 och även ingår i Gävle Ryttarsällskaps vinnande lag från elitallsvenskan.
– Vi ska rida semifinal nu i veckan på Strömsholm. Mi Corazón köpte jag för sex år sedan, och det är kul att ta upp hästarna i klasserna.
– Med Ove är det extra roligt att ha gjort hela jobbet själv.

De stora fördelarna hos Ove tycker Alva är hans höga arbetsmoral, och hon beskriver hur han alltid gör sitt yttersta.
– Jag är hundra procent säker på att han blir en häst för svår klass, jag har aldrig suttit på en sådan häst. Han har utvecklats så mycket som jag aldrig har kunnat föreställa mig, och det känns redan som han kan allt.
– Den här höga ridbarheten är väl det som gör att sådana här hästar blir så bra.

Går försiktigt fram

281779484_357367246293221_6873148619819575669_n
Alva siktar mot många fler priser med ”Ove”. Foto: Privat

Ove är fortfarande lite bakhög, så även om mätstickan landade på modiga 176 centimeter i Högbo lär han väl ändå bli något större. Alva är väl medveten om att hon därför måste vara noga med att skynda långsamt med honom.
– Jag kan vara lite rädd för att göra för mycket med honom när det är så enkelt, men jag har en bra tränare i Leif Hall så han hjälper mig att vara försiktig.

Nu väntar bete och vila för Ove, innan träningen mot Breeders börjar. Och Alva har fler mål i sikte.
– Om det går bra på Breeders öppnar det upp för att få rida i Scandinavium, med en bra unghäst går det att nå olika roliga delmål, att få rida på roliga arenor som i Scandinavium och Falsterbo.

Ytterligare en 4-årig hopptalang kvalificerade till Breeders Trophy i Högbo, det var Agata (e Casanova Hästak) som med 7,8 poäng totalt inte kom upp till diplomnivån, men 8-8 i hoppbetyg betyder kvalificering till championatet.

Windsor284625160_1126734098108217_1671768038395555951_n
Windsor blev högst bedömda dressyrtalang. Foto: Sara Gottby

Total Hope-son toppade dressyren

Bland dressyrtalangerna var Windsor (e Total Hope) en av de som visades grenspecifikt som gångartstalang. Han är uppfödd och ägd av Janine Jemt, och reds av Evelina Karlsson.  Betygen blev åttor rakt igenom på exteriören, och gångartssiffrorna landade på 8-7,5-8,5-8, totalt 8,0 poäng med dressyrdiplom och siffror som satt där de skulle så även championatskvalet är i hamn.

6-åriga Alvina SW (SWB sto e Algot-Levantos II, uppf Emelie Johansson, äg Linda Edwardsson & Wilma Kiviniemi) som visades i öppen klass levererade toppbetyg i löshoppningen där hon kom upp i 8-10 över hinder. Totalen blev 8,5 poäng vilket gav Alvina SW ett hoppdiplom.

Resultat SWB:s ridhästtest, Högbo 28 maj 2022

Hästar med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER 

Windsor SWB val 166 cm e Total Hope u Windy e Wetano, uppf/äg Janine Jemt. (8 7,5 8,5 8) = 80% diplom C

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

My Hawk’s Oh My God SWB val 174 cm e Saint Amour u Inshallah KLT e Jaguar Mail, uppf My’s Stuteri & Kennel AB, äg Alva Hellgren-Jupither & Kenneth Hellgren. (8 8) = 80% diplom C 

Agata (14) SWB sto 160 cm e Casanova Hästak u Beata e Majim G, uppf Jennie Olsen Waltersson, äg Philip Oram. (8 8) = 78% C

O’Ziel D OLD val 173 cm e Ogano Sitte u Cinderella e Indoctro, uppf Hubert Hermeling, äg Hilda Denkert. (7,5 8) = 78%

Fakta

SWB:s ridhästtest Högbo 2022

 • Arrangör: Gävleborgs Hästavelsförening
 • Datum: 28 maj 2022
 • Plats: Högbo Ridklubb
 • Domare exteriör: Ove Stenson
 • Domare gångarter: Wanja Wallemyr
 • Domare hoppning: Hans Wallemyr
 • Antal visade hästar: 10, varav 2 i öppen klass
 • Resultat dressyrtalanger: 1 diplom, 2 klass I
 • Resultat hopptalanger: 2 diplom, 3 klass I
 • Antal hästar med dubbeldiplom: 0
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 1
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 1
 • Högst bedömda dressyrtalang: Windsor
 • Högst bedömda hopptalang: My Hawk’s Oh My God
 • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer: Windsor            
 • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer: My Hawk’s Oh My God
 • Mesta fadershingst: Total Hope med 2 visade avkommor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden