Avelsnyheter
24 maj 2022 09:38
Ridsportplus

BT-vinnaren levde upp till förväntningarna

Ridhästtest SmedstadCold as Ice (e Crusader Ice) satte ribban högt förra året genom att vinna hela Breeders Trophy. Hans ägare och uppfödare Jenny Blomberg kände därför en viss press vid helgens ridhästtest i Smedstad, men kunde pusta ut. "Isak" levererade igen.

BT-vinnaren levde upp till förväntningarna
I fjol vann han 3-årschampionatet. I år toppade Cold as Ice ridhästtestet i Smedstad. På ryggen sitter Alice Etheridge. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  SWB Östergötland höll under helgen sina unghästbedömningar vid Smedstad Ridsportcenter. Till ridhästtestet kom totalt 14 hästar fram för visning – bland dem ett fölsto och en 13-åring som visades i öppen klass.

  Samtliga hästar visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – en visades löshoppad, de andra under ryttare.

  Exteriören dömdes Magnus Dyrendahl, gångarterna av Wanja Wallemyr och hoppdomare var Hans Wallemyr. Utfallet blev två dressyrtalanger med diplom och tre hästar med klass I-poäng i dressyr. På hoppsidan blev det två diplom och sex klass I-hästar.

  Mesta fadershingt var Bravour som hade tre visade avkommor. Crusader Ice och Ike var representerade som fäder till två avkommor vardera.

  Championatsvinnaren levererade

  Högst bedömd blev fjolårets championatsvinnare Cold as Ice (e Crusader Ice), uppfödd och ägd av Jenny Blomberg. Cold as Ice belönades med hoppdiplom även som 3-åring, och startade i fjol på Breeders – där det blev totalseger med finalfältets enda utdelade nior.

  Cold as Ice reds i år av Alice Etheridge, beridare till Björn Svensson, och det var hoppbetygen med 8,5 dubbelt upp som resulterade i en totalpoäng på 8,3 med hoppdiplom och championatskvalificering även i år.
  – Det känns viktigt för mig att mina hästar får den bästa miljön att växa upp i, Björn har en otrolig känsla för djuren, säger Jenny Blomberg.
  – Vi tror att ”Isak” som han kallas kommer att kunna gå de höga klasserna, och hu är tanken att han ska matchas mot dem med någon.

  Att vara på plats i Smedstad med en häst som hade ögonen på sig tyckte Jenny var nervöst.
  – Förra året var det första gången jag hade en häst på 3-årstest, så då tyckte jag bara det var roligt.
  – Nu när Isak hade satt ribban så högt så ville man ju inte gärna sänka den. Men när han kom in på banan med Alice på ryggen så kände jag att han nog håller måttet ändå och att han kanske har en chans.

  Glad hobbyryttare som tagit några föl

  Jenny Blomberg ser inte sig själv som en uppfödare, utan hon säger att hon bara tagit några föl och att Cold as Ice har blivit hennes superstjärna.
  – Jag är en glad hobbyryttare som har min egen ridhäst, och som haft ynnesten att göra några föl.
  – Mamman till Isak hette Amber SN och var ett selektionssto som hade diplom i både gång och hoppning, hon var världens finaste men fick en skada, och då fick hon gå i aveln.

  Någon egentlig strategi i sina hingstval tycker Jenny inte att hon har haft, utan hon har mest gått på magkänsla.
  – Jag fick ett tips av Helena Torstenson att jag ska välja en hingst som jag tycker är snygg att se på, en hingst som jag med stolthet kan titta på och säga ”det där är pappan till mitt föl”.
  – Den första hingsten jag valde var Armani Code, och det fölet hann bli fölchampion innan han dog.
  – Isaks pappa Crusader Ice valde jag efter en hingstvisning på Lövsta, där han visades fram av Stephanie Holmén, och han verkade vara så lugn och fin och snäll. Det kändes som en bra kombination till mitt sto som var av den mer rödhåriga modellen om man säger så, säger Jenny med ett skratt.

  Lillebror blir kanske egna ridhästen

  Amber finns inte längre i livet, men hann få ytterligare ett föl – denna gång med Mr Vain GJ som pappa.
  – Det är en häst av lite enklare typ som blev klass I både som dressyr- och hopptalang. Den hästen kanske kan bli min egen ridhäst så småningom.

  Att Jenny själv skulle rida Isak känns inte aktuellt, men hon hoppas kunna få följa hans framgångar från läktarplats. Om det blir som uppfödare, ägare eller delägare kan hon inte svara på.
  – Det har förstås trillat in en hel del bud på honom efter Breeders, men jag har inga ambitioner att sälja honom just nu.
  – I år siktar vi mot Breeders igen, och så går han Global Trucks Youngster Tour. Han gick kvalet på Åby där det blev två pet så han är inte klar för finalen i Norrköping ännu, men vi siktar på att han ska gå ett till kval.

  Hoppdiplom och championatskval blev det även till Volare F (e Blockbuster), riden av Björn Svensson. Även Volare F belönades med hoppdiplom i fjol och slutade på en elfte plats i 3-årschampionatet. I år satte hon hoppsiffrorna 8,5-8,5 vilket gav totalt 8,2 poäng.

  Dressyrdiplom – med kvalad till hoppchampionatet

  Dubbla åttor i hoppningen och kvalificerad till championatet blev det för The Final Countdown (e Bravour) – däremot inget hoppdiplom då totalpoängen 7,9 inte räcker till det. Trots att totalpoängen i dressyr blev längre för The Final Countdown, blev det dock dressyrdiplom för valacken med sina 7,8 poäng som dressyrtalang – men ingen championatskvalificering som dressyrtalang då gångartspoängen inte räckte till.

  Hängde ni med i förklaringen om The Final Countdown? Regelverket för vilka poänggränser som gäller vid diplom och championatskvalificering kan vara lite snårigt, och för hästar med poäng som landar på just det här sättet kan det se lite tokigt ut i resultatlistan med den udda kombinationen dressyrdiplom och hoppchampionatskvalificering. Förra året blev det hur som helst hoppdiplom för The Final Countdown, och även han deltog även vid 3-årschampionatet i hoppning där han slutade på en mittenplats av resultatlistan.

  Fakta

  Klassindelning ridhästtest

  Diplom

  För att en häst ska få diplom vid ridhästtest ska hästen vara registrerad i SWB:s grundstambok avd. I, II eller III, dvs. med gröna, vita eller gula papper i passet.

  Diplomgränserna är:

  • Lägst 77,5 % (7,8 poäng) som lovande gångartshäst
  • Lägst 79,5 % (8,0 poäng) som lovande hopphäst med betyg i uppsutten hoppning eller löshoppning

  Inga delpoäng får vara under 7 i exteriörbetygen eller i aktuell gren.

  Kvalificering till 4-årschampionat

  För att 4-åriga hästar ska kvala till Breeders Trophy ska hästen vara svenskfödd och grundregistrerad i SWB på gröna, vita eller gula papper. 4-årschampionatet är öppna för 4-åriga hästar samt 5-åriga fölston.

  Kvalgränserna från ridhästtest till Breeders Trophy är:

  • Häst som uppnått gångartspoäng 8,0 är kvalad till dressyrfinal. Gångartspoängen är lika med summan av betygen för skritt, trav, galopp och temperamentsbetyg gångarter, delat med 4. Inget gångartsbetyg under 7.
  • Häst som uppnått hoppbetyg 8,0 är kvalad till hoppfinal. Hoppbetygen är summan av betygen för uppsutten hoppning och temperamentsbetyg uppsutten hoppning, delad med två. Inget hoppbetyg under 7.

  Ytterligare hopphäst med dressyrdiplom

  Totalpoängen för The Final Countdown var dagens högsta bland dressyrtalangerna, och den delades ut även till Jonsberg I Like (e Ike) som tack vare en tjusig poängrad för exteriören också belönades med dressyrdiplom. I fjol blev det hoppdiplom till Jonsberg I Like, och i år alltså dressyrdiplom till den genuint hoppstammade individen.

  Resultat SWB:s ridhästtest, Smedstad 20-22 maj 2022

  Hästar med minst 77,5 procent.

  DRESSYRTALANGER

  Jonsberg I Like SWB sto 173 cm e Ike u Ele’ktra e Chess, uppf/äg Jonna Sjöholm. (7,5 8 8 7,5) = 78% diplom

  The Final Countdown SWB val 170 cm e Bravour u Millenia e Levantos II, uppf/äg Maria Hallberg. (7,5 8 7,5 8) = 78% diplom

  Annelini Nolinge SWB sto 164 cm e Ike u Spirelli Nolinge e Irco Mena, uppf Jessica & Monica Öhlander, äg Jessicka Elisabeth Öhlander. (7 7,5 7,5 8) = 77%

  HOPPTALANGER

  Uppsutten hoppning

  Cold as Ice SWB val 163 cm e Crusader Ice u Amber SN e Cappucino, uppf/äg Jenny Blomberg. (8,5 8,5) = 83% diplom C

  Volare F SWB sto 165 cm e Blockbuster u Valerie e Guidam, uppf Eva Gudmundsson (Flemminge Gård), äg Terese & Lars Larsson. (8,5 8,5) = 82% diplom C

  The Final Countdown SWB val 170 cm e Bravour u Millenia e Levantos II, uppf/äg Maria Hallberg. (8 8) = 79% C

  Annelini Nolinge SWB sto 164 cm e Ike u Spirelli Nolinge e Irco Mena, uppf Jessica & Monica Öhlander, äg Jessicka Elisabeth Öhlander. (7,5 7,5) = 77%

  Cavatina Ice SWB sto 171 cm e Crusader Ice u Cat Walk e Canaletto, uppf/äg Tommy Berntsson. (7,5 7,5) = 76%

  Fakta

  SWB:s ridhästtest Smedstad 2022

  • Arrangör: SWB Östergötland
  • Datum: 20-22 maj 2022
  • Plats: Smedstad Ridsportcenter
  • Domare exteriör: Magnus Dyrendahl
  • Domare gångarter: Wanja Wallemyr
  • Domare hoppning: Hans Wallemyr
  • Antal visade hästar: 14, varav ett fölsto och en 13-åring i öppen klass
  • Resultat dressyrtalanger: 2 diplom, 3 klass I
  • Resultat hopptalanger: 2 diplom, 6 klass I
  • Antal hästar med dubbeldiplom: 0
  • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 0
  • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 3
  • Högst bedömda dressyrtalanger: Jonsberg I Like och The Final Countdown
  • Högst bedömda hopptalang: Cold as Ice
  • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer:
  • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer: Cold as Ice, Volare F
  • Mesta fadershingst: Bravour med 3 visade avkommor

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden