Avelsnyheter
19 juli 2022 10:04
Ridsportplus

”Jag och teamet gjorde vår research”

UnghästbedömningUtan att ens ha besökt någon unghästbedömning tidigare, gjorde Sandra Jacobsson succé vid sitt livs första unghästvisning. Med sex visade hästar i Smedstad kom hon hem med fem diplom - bland dem bästa hopphäst. Ridsport har pratat med Sandra om upplägget inför premiären.

”Jag och teamet gjorde vår research”
Sandra Jacobsson och Choupette, hästen som fick dubbeldiplom. Övriga diplomhästar var Fille de Glace (e Crusader Ice -Goodtimes), Argentina (e Nixon van’t Meulenhof–Argentinus) och Vito (e Vitalis-Contendro I). Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Sandra Jacobsson som kom hem med fem diplom på sex visade hästar,
vid sitt livs första unghästvisning.

Hur får man till en sådan premiär?
− Vi har försökt göra det individanpassat och matcha varje häst på rätt sätt, så att de blev trygga med uppgiften. Även om jag aldrig förberett hästar för unghästbedömning har jag matchat många hästar mot tävling.

Har du besökt någon unghästbedömning?
− Nej, men jag och teamet gjorde vår research. Vi googlade och kollade Youtube, och jag har två rutinerade uppfödare som hästägare som bistod med råd.

Kan du berätta mer om hur ni individanpassade förberedelserna?
− Vi övade på de olika momenten utan att göra det för mycket. Vi ville inte löshoppa så mycket att hästarna skulle bli blasé, men så att det ändå kändes tryggt. Vi har byggt upp samma miljö och använt grindvakter så att allt sådant var bekant, och sedan låtit dem återhämta sig och vila huvudet.
− Sista veckan gjorde vi så lite som möjligt. En häst reds bara en dag, en annan lite mer, och en, som har roliga timmen när hon löshoppar, fick löshoppa i veckan innan.

Vid bedömningen i Smedstad blev Choupette BT (e Copycat-Contendro I) bästa hopphäst och fick både hopp- och dressyrdiplom. Var det väntat?
− Vi hade skämtat om det innan, att vi inte skulle bli förvånade om hon fick dressyrdiplom i alla fall. Hon är ren hoppstam men rör sig spektakulärt.

Vad händer nu?
− Det är bete för 3-åringarna, och två av dem är kvalade till Breeders, så det ser jag fram emot. I stallet har jag också äldre unghästar där målet är Breederskval. Så i höst hoppas jag få göra mitt första Breeders.

Fakta

Älskar att mocka på morgonen

  • Namn: Sandra Jacobsson.
  • Kommer från: Tierp.
  • Ålder: 30 år.
  • Familj: Mamma, sambon Linus.
  • Bakgrund: Arbetat med hästar och som beridare i tio år, däribland tre år hos Malin Baryard Johnsson.
  • Gör: Driver egen verksamhet på Gimmersta säteri i Julita.
  • Bästa häst i stallet: Carla Bruni (Hann sto f -09 e Contendro I-Stakkato) som jag fick köpa loss när jag slutade hos Malin Baryard Johnsson.
  • Främsta meriter: Segrar i 1,45, start i finalen i senior-SM.
  • Bästa tiden på dagen: Morgonen. Jag älskar att komma ut i stallet på morgnarna och fodra och mocka.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden