Avelsnyheter
28 maj 2022 11:39
Ridsportplus

”Vi låter dem få sin tid”

Ridhästtest SjonhemLiv Ollman och Sissel Åslund är modern och dottern som tillsammans fött upp ett antal föl. Illiana blev högst bedömd vid ridhästtestet i Sjonhem, och nu skyndar Liv och Sissel långsamt fram med både Illiana och hennes lillasyster.

”Vi låter dem få sin tid”
Sissel Åslund visade Illiana vid ridhästtestet i Sjonhem. Foto: Pia Andersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När SWB Gotland höll sina unghästbedömningar visades fyra hästar vid ridhästtestet – bland dem fanns ett fölsto. Exteriör och gångarter dömdes av Jan-Ove Ohlsson, och hoppningen av Susanne Axén.

  Samtliga hästar visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger. Bland dem hoppades en under ryttare, de andra löshoppades.

  Alla visade var efter olika hingstar, och utfallet blev en häst med klass I-poäng som dressyrtalang.

  Högst bedömd vid ridhästtestet blev Illiana (SWB sto e Ironman H-Riccione), vars högsta betyg delades ut på huvud/hals/bål samt benstället, där det blev 8,5 poäng på båda. Gångartssiffrorna blev 7-8-7,5-7, totalt 75% vilket betyder klass I som dressyrtalang.

  Mor och dotter har fött upp

  Illiana ägs av Liv Ollman, visades av Livs dotter Sissel Åslund och är uppfödd av dem båda. Stoet är nummer två i raden av totalt tre avkommor som duon födde upp efter Sissels Riccione-sto Donna Rich.
  – Henne skaffade vi när Sissel fyllde 18 och hade lite pengar på sitt sparkonto, berättar Liv.
  – Vi råkade stöta på henne då, hon var bara fyra år och Sissel ville att det skulle bli hennes dressyrhäst. Själv tänkte jag att det var ett sto jag gärna ville ta några föl på.

  Donna Rich själv var första avkomman till Donna Viva, ett elitsto med en lång rad framgångsrika avkommor som fortfarande är aktiv i aveln – Liv berättar att Donna Viva – alltså Illianas mormor – idag ägs av Åsa Johansson i Strömsholm, och att stoet är dräktig i år och väntar ytterligare ett föl.
  – Hennes mest kända avkomma är nog Donna Antique som blev det högst betalda fölet vid elitfölsauktionen det året. Hon såldes till Danmark men lever tyvärr inte längre.
  – Sedan är hon mamma till Don Sanchez också som tävlas i svår dressyr av Terese Klintström. Jag tror Terese köpt någon mer avkomma till Donna Viva också, tillägger Liv.

  Tar det lugnt med båda hästarna

  För Sissels del kom olika saker i vägen för tävlandet, och Donna Rich såldes till just Åsa Johansson, som därmed avlade på såväl mor som dotter.
  – Åsa tog ett föl på Donna Rich innan hon fick för många avkommor ur den stostammen, så idag är hon i avel hos Mats Eriksson, berättar Liv, som känner att deras tidigare sto förvaltas väl.

  När det inte blev något tävlande för Sissel och Donna Rich, är nu tanken istället att det istället blir Illiana och hennes ett år yngre lillasyster Donna Reanna som ska ut på tävlingsbanorna. Några tankar på att sätta stona i avelsboxen finns inte just nu.
  – Nej nu längtar Sissel efter att ha två fina ridhästar.
  – Det är känsliga hästar och vi tar det lugnt med dem. Kanske visar vi systern på ridhästtest nästa år, och med Illiana siktar vi mot årgångsfinaler nästa år. Vi låter dem få sin tid.

  Illiana beskriver Liv som en väldigt feminin och söt individ. Hon har en väldigt fin exteriör och är mycket korrekt i benen.
  – På testet bjöd hon inte framåt som hon brukar och det blev lite spänt, men hon fick också riktigt fina omdömen för framtiden, avslutar Liv.

  Emmerton-valack främsta hopptalang

  Högst bedömd som hopptalang blev Eminence Qous Ego (SWB val e Emmerton-Lucky Point, uppf/äg Tilde Wästlund) som med hoppbetygen 7-7,5 kom upp i totalt 7,4 poäng som hopptalang.

  Fakta

  SWB:s ridhästtest Sjonhem 2022

  • Arrangör: SWB Gotland
  • Datum: 26 maj 2022
  • Plats: Suderbys Gård och Ridskola
  • Domare exteriör: Jan-Ove Ohlsson
  • Domare gångarter: Jan-Ove Ohlsson
  • Domare hoppning: Susanne Axén
  • Antal visade hästar: 4, varav ett fölsto
  • Resultat dressyrtalanger: 1 klass I
  • Resultat hopptalanger: –
  • Antal hästar med dubbeldiplom: 0
  • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 0
  • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 0
  • Högst bedömda dressyrtalang: Illiana
  • Högst bedömda hopptalang: Eminence Qous Ego
  • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer:
  • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer:
  • Mesta fadershingst:

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden