Avelsnyheter
27 maj 2022 21:01
Ridsportplus

Recap i sitt rätta element

Unghästtest SjonhemHan toppade vid unghästtestet i Sjonhem - och ägaren Cecilia Stenström berättar att det kändes som Recap landat i sitt rätta element. "Han njöt verkligen av dagen", säger Cecilia, som nu hoppas att Revolution-sonen ska hitta en ryttare som vill ta ut honom på tävlingsbanorna.

Recap i sitt rätta element
Revolution-sonen Recap njöt av dagen i Sjonhem. Här ses han med ryttaren Amanda Ahlström och ägaren/uppfödaren Cecilia Stenström. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under Kristi Himmelsfärdsdagen arrangerade SWB Gotland sina unghästbedömningar i Sjonhem. Vid unghästtestet visades sex individer, samtliga födda 2019. Två domare fanns på plats, Jan-Ove Ohlsson dömde exteriör och gångarter samt ridproven, medan Susanne Axén satte hoppsiffrorna. Samtliga hästar visades under ryttare och alla ridprov godkändes.

Bland dressyrtalangerna delades det ut ett diplom och klass I-poäng till en häst. I hoppningen blev det två klass I-hästar.

Mesta fadershingst var Casanova Hästak med två visade avkommor. Inga förstagångshingstar fanns representerade i Sjonhem.

Revolution-son högst bedömd

Dagens högst bedömda häst var Recap (e Revolution) är uppfödd av Cecilia Stenström och Inger Brinning, samt ägd av Cecilia Stenström. Han visades av Amanda Ahlström och belönade med 7,5-8,5-8 i gångartssiffror. Totalt blev det 47 poäng (78,3%) och dressyrdiplom.
– Det var Inger som tog in mamman från Tyskland, och idag äger vi henne tillsammans, förklarar Cecilia.
– Något som är lite lustigt är att alla avkommor vi fött upp är efter unghäst-VM-vinnare. Det har vi inte vetat när vi valt hingstarna, utan vi har bara varit tidigt ute och tagit något vi gillar.

Egentligen var det tänkt att modern Fürstin Romana skulle ut i sporten, men en tidig skada gjorde att hon fick bli avelssto istället. De två första fölen är efter Glamourdale, sedan har det blivit tre efter Revolution. Förra året fick Recaps helsyster Resumé dressyrdiplom med 49 poäng.
– I fjol tog vi en paus på Romana, men i år är hon seminerad med Kane, berättar Cecilia.

Img_7017
Recap i helfigur. Foto: Pia Andersson

Landat i sitt rätta element

När Recap deltog vid unghästtestet, beskriver Cecilia det som att han landat i sitt rätta element.
– Han njöt verkligen av dagen, från det att vi tog in honom från hagen och började knoppa honom älskade han uppmärksamheten.
– Även om det var första gången han blev riden i ett ridhus så skötte han det hela exemplariskt, han var så cool. Jag kände där på plats att jag har avlat fram en framtida tävlingshäst.

På grund av ett eget, stort engagemang inom ridsporten bland annat i styrelser och som tränare och domare, har det inte blivit så mycket tävlande för Cecilias egen del de senaste åren. Tanken med avkommorna är därför att ta fram dem för försäljning.
– Jag har Amanda Ahlström anställd som har ridit in och utbildad Recap, berättar Cecilia.
– Målet är nu att han ska bli köpt av en tävlingsryttare och få prestera på tävlingsbanan.
– Vi kommer fortsätta utbilda honom i lugn och ro och lägga upp en plan för framtiden, men förhoppningen är att han kommer hitta sin människa under sensommaren eller till hösten, hoppas Cecilia.

280702804_562054292182574_8357967112196318239_n
Cecilia Stenström hoppas att Recap ska hitta en människa som vill ta ut honom på tävlingsbanorna – hans rätta element. Foto: Privat

Klass I till främsta hopptalang

Bland hopptalangerna delades det inte ut några diplom. Högst bedömd blev Izzanova (e Casanova Hästak), uppfödd och ägd av Charlott Nordahl Grauning. 8-7,5 i betyg över hinder gav totalt 45 poäng (75,8%) och klass I.

Resultat SWB:s unghästtest, Sjonhem 26 maj 2022

Hästar med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER

Recap SWB val 176 cm e Revolution u Fürstin Romana e Fürst Heinrich, uppf Cecilia Stenström & Inger Brinning, äg Cecilia Stenström. 7,5 8,5 7 7,5 8,5 8 = 78,3% diplom

HOPPTALANGER

Izzanova SWB sto 166 cm e Casanova Hästak u Ishtar Dwerse Hagen e Va-Vite, uppf/äg Charlott Nordahl Grauning. 8,5 7,5 7,5 7,5 8 7,5 = 77,5%

Fakta

SWB:s unghästtest Sjonhem 2022

 • Arrangör: SWB Gotland
 • Datum: 26 maj 2022
 • Plats: Suderbys Gård och Ridskola
 • Domare Exteriör/gångarter: Jan-Ove Ohlsson   
 • Domare löshoppning: Susanne Axén
 • Domare ridprov: Jan-Ove Ohlsson
 • Antal visade hästar: 6
 • Antal ridprov: 6, alla godkända
 • Resultat dressyrtalanger: 1 diplom, 1 klass I
 • Resultat hopptalanger: 2 klass I
 • Antal hästar med dubbeldiplom: 0
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 0
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 0
 • Högst bedömda dressyrtalang: Recap
 • Högst bedömda hopptalang: Izzanova
 • Dressyrtalanger med 50 poäng eller mer:
 • Hopptalanger med 50 poäng eller mer:
 • Mesta fadershingst: Casanova Hästak med 2 visade avkommor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden