Avelsnyheter
14 juni 2022 20:16
Ridsportplus

Följde upp med toppoäng

Ridhästtest VännäsRedan förra året visade Cascarreau sin hopptalang, men i år steppade han upp ett snäpp. Vid ridhästtestet i Vännäs tangerade valacken årets högsta totalpoäng, och nu känner My Widmark lite mer press på sig. Kanske blir det Breeders - men annars är årets stora "mission" att själv prova att rida den lovande hästen.

Följde upp med toppoäng
Carolina Määttä lotsade Cascarreau till ännu ett hoppdiplom i Vännäs. Foto: Åsa Hagner

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Västerbottens Hästavelsförening höll sina unghästbedömningar i söndags, visades fem hästar vid ridhästtestet. Exteriör och gångarter bedömdes av Bo Holmlund och hoppningen av Harald Jönsson. Samtliga hästar visades vid det allsidiga ridhästtestet, och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – bland dessa hoppades fyra under ryttare.

Bland dressyrtalangerna delades det ut ett diplom och tre hästar fick klass I-poäng. På hoppsidan blev alla hästar minst klass I – totalt blev det tre hoppdiplom och två klass I-hästar i hoppning. En häst belönades med dubbla diplom.

Följde upp med toppnotering

Bland hopptalangerna fanns en riktig stjärna i startfältet. Cascarreau (e Cascadello) glänste vid unghästtestet redan förra året, och belönades med höga poäng (läs mer här). I år steppade valacken upp ett snäpp. Lotsad av Carolina Määttä vid den uppsuttna hoppningen blev det dubbla nior i betyg över hinder, och med genomgående åttor på exteriören slutade Cascarreau på totalt 8,8 poäng – vilket tangerar årets högsta notering vid ridhästtesten.
– Det var jättekul att se att han kunde följa upp, att förra årets resultat inte bara var en engångsföreteelse, säger My Widmark från ägarfamiljen.

På pappret står Mys mamma Åsa Hagner både som uppfödare och ägare, men det är Mys gamla tävlingshäst Arizona som är mamma till hästen, och My som valde hingst åt henne när stoet stod i Tyskland – mer om hur Cascarreau kom till kan du läsa i fjolårets referat som är länkat ovan. Vad som ska hända nu med Cascarreau är väldigt öppet.
– Jag är precis klar med mina studier och är färdig byggingenjör. Nu är frågan vart jag ska ta vägen, om jag blir kvar i Stockholm eller om jag flyttar hem till Umeå, säger My.
– För tillfället tror jag att Carro får fortsätta med Cascarreau om hon vill. Jag vet att hon har pratat om den där Youngster Tour som går på Grevagården, eller i alla fall någon mer tävling. De har hittills startat på två tävlingar som gått bra.
– Jag tror att Carro vill fortsätta med honom, hon har gjort ett jättebra jobb och det går verkligen ingen nöd på hästen hos henne.
– Carro ska ha all cred för hans framgångar, framhåller My.

Ska provrida hästen i sommar

För Mys egen del är sommarens ”mission” att sitta upp på Cascarreau. Ännu så länge har det inte blivit av att hon provat honom.
– Nej det har alltid tajmat med någon viloperiod när jag varit hemma.
– Sedan ska jag väl erkänna att det inte bara känns som ”yes” att börja rida igen. Jag får låta det ta lite tid, säger My som haft ridningen på paus under studietiden.
– Men tanken är ju att han ska bli min tävlingshäst i framtiden. Jag har inga stora planer utan det är bara som amatörryttare, men det vore kul om jag kunde komma upp på 1,30-nivå igen, och kanske till och med 1,40.

Förra året kändes det inte så aktuellt med Breeders för My, men när Cascarreau nu kvalat två år i rad säger hon att hon får ta sig en rejäl funderare på en resa till Skåne.
– Eftersom Carro också kvalade med sin egen häst kanske vi kan göra en resa tillsammans. Vi får ha en dialog om det, funderar My.

Även stallkompisen Breeders-kvalad

Den andra hästen som Carolina Määttä kvalade till Breeders var familjeuppfödningen Sirado Ray (e Diarado), som med 8,5-8 i hoppbetyg kom upp i totalt 8,1 poäng och belönades med hoppdiplom.

Höga betyg vid den uppsuttna hoppnigen blev det även för Christal Lane (e Cristallo II) med 8-8,5 över hinder och totalt 8,0 poäng, men där grå papper satte stopp för diplom och championatskval.

Åttor rakt igenom på gångarterna

Den löshoppade hästen Frydenssangs Celeste (e Fürsten-Look) belönades också med dubbla åttor över hinder och åkte hem med ett hoppdiplom, men för hennes del var det som dressyrtalang hon kvalade till Breeders. Frydenssangs Celeste är uppfödd av Julia Vinge/Stuteri Frydenssang och ägs av Marita Birgersson. Stoet visades av Emma Lyxzén, och det blev åttor rakt igenom på gångarterna. Totalt landade Frydenssangs Celeste på 8,0 poäng som dressyrtalang, vilket gav ett dressyrdiplom. Modern Godthaabs Cotton Club är ett danskt sto med svensk stam.
– Mamman har fått nio på skritt och resten åttor i Danmark,  samt blev tredje bästa sto i sin grupp, berättar Marita Birgersson.
– Mormor är diplomsto med tio på skritt, och elitsto liksom mormorsmor är det i Danmark.

Resultat SWB:s ridhästtest, Vännäs 12 juni 2022

Hästar med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER

Frydenssangs Celeste (48) SWB sto 160 cm e Fürsten-Look u Godthaabs Cotton Club e De Niro, uppf Julia Vinge/Stuteri Frydenssang, äg Marita Birgersson. (8 8 8 8) = 80% diplom C

Cascarreau SWB val 165 cm e Cascadello I u Arizona e Salvatore, uppf/äg Åsa Hagner. (7 7 8 8) = 77%

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning 

Cascarreau SWB val 165 cm e Cascadello I u Arizona e Salvatore, uppf/äg Åsa Hagner. (9 9) = 88% diplom C 

Sirado Ray SWB val 171 cm e Diarado u Mingla Ray e Careful, uppf/äg Yvonne Määttä. (8,5 8) = 81% diplom C

Christal Lane SWB sto 168 cm e Cristallo II u Penny Lane e Positano H, uppf/äg Ida Adolphson. (8 8,5) = 80%

Nylanta KWPN sto 164 cm e Cardento u Ifraim e Modesto, uppf Hippocrene BV, äg Videlund Utveckling AB. (8 7,5) = 78%

Löshoppning

Frydenssangs Celeste (48) SWB sto 160 cm e Fürsten-Look u Godthaabs Cotton Club e De Niro, uppf Julia Vinge/Stuteri Frydenssang, äg Marita Birgersson. (8 8) = 80% diplom

Fakta

SWB:s ridhästtest Vännäs 2022

 • Arrangör: Västerbottens Hästavelsförening
 • Datum: 12 juni 2022
 • Plats: Vännäs Ryttarförening
 • Domare exteriör: Bo Holmlund
 • Domare gångarter: Bo Holmlund
 • Domare hoppning: Harald Jönsson
 • Antal visade hästar: 5
 • Resultat dressyrtalanger: 1 diplom, 3 klass I
 • Resultat hopptalanger: 3 diplom, 2 klass I
 • Antal hästar med dubbeldiplom: 1
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 1
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 2
 • Högst bedömda dressyrtalang: Frydenssangs Celeste
 • Högst bedömda hopptalang: Cascarreau
 • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer: Frydenssangs Celeste
 • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer: Cascarreau, Sirado Ray, Christal Lane, Frydenssangs Celeste
 • Mesta fadershingst:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden