Avelsnyheter
19 juni 2022 08:00
Ridsportplus

”Många hade blivit glada av att äga en Limit”

Unghästtest TranemoVid unghästtestet i Tranemo blev O's Top Limit (e Orlando) högst bedömda hopptalang, och ägaren Nathalie Johansson lovordar stoets mentalitet. "Limit är en fantastisk häst som alltid kommer gnäggande och springande mot mig i hagen", säger Nathalie, som tror att många hade blivit glada av att äga en häst som denna.

”Många hade blivit glada av att äga en Limit”
Orlando-dottern O's Top Limit blev högst bedömda hopptalang i Tranemo. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Södra Älvsborgs läns Hästavelsförening höll under lördagen sitt unghästtest i Tranemo. Sex hästar kom fram för bedömning, bland dem fanns två 4-åringar. Exteriör och gångarter dömdes av Hans Wallemyr medan Magnus Dyrendahl satte betygen över hinder. Wanja Wallemyr var ridprovsdomare, och hon godkände alla fem hästar som visades under ryttare.

På dressyrsidan blev det ett diplom och fyra klass I-hästar, i hoppningen delades det ut ett diplom och två hästar belönades med klass I.

Alla visade hästar hade olika fäder, och ingen var under sin faders första årgång.

Enda nian till O’s Top Limit

Bland hopptalangerna glänste O’s Top Limit (e Orlando), uppfödd och ägd av Nathalie Johansson. Top Limit var den enda häst som fick mer än 8,5 som något delbetyg, och det var överhinder hon belönades med 8-9 och slutade på totalt 48 poäng (80%), vilket ger hoppdiplom och en välkomstbiljett till Breeders Trophy. Men någon resa till Flyinge ligger inte i pipelinen för stoet.
– Nu väntar ett sommarlov, och planen just nu är inte att starta på Breeders, säger Nathalie Johansson.
– Jag är otroligt nöjd över vad vi uppnått redan.

Egentligen hade Nathalie slutat med hästar när hon för sex år sedan ramlade över modern Filippa Leringen. Vad Nathalie inte visste då, var att hos Filippa fanns mycket fin hopptalang, och det blev några starter med henne i lätta klasser.
– Hennes vilja att hoppa, hennes teknik och framförallt mentalitet gjorde att jag sedan tog ett föl på henne efter en skada som skulle ta lång tid att läka.
– Hon hade kapacitet till så mycket mer om hon inte hade skadat sig, en otrolig häst med ett stort hjärta, säger Nathalie om Flippa.

Tycker livet är kul

Nathalie ville ha en hingst av lite sportigare modell, och valet föll på elitpremierade Heartbreaker-sonen Orlando, som hon utöver typen även föll för hans kloka huvud och hans korrekta rörelser – och han visat sig hålla länge. Och Nahtalie är mer än nöjd med avkomman.
– Limit är en fantastisk häst som alltid kommer gnäggande och springande mot mig i hagen, det började hon med redan när hon var en vecka gammal.
– Hon är väldigt nyfiken och tycker livet ihop med människor är fantastiskt kul.

Eftersom Limit är Nathalies första uppfödning, så har hon umgåtts mycket med sin häst.
– Jag tränar hund på hög nivå och likheterna är slående. Jag har lärt henne allt ensam, trots att jag aldrig ridit in en häst förut.
– Det är väldigt häftigt att man kan lära en häst så mycket med ledarskap, och framförallt positiv förstärkning.

Figurerar på företagslogga

Nathalie är också noga med att nämna stöttningen hon haft runtomkring sig under den gemensamma resan med Limit. Hon har fått hjälp både av sin mamma och sambo, samt stöttepelaren Anouk Thorin och unghästutbildaren Elin Gustavsson som båda var med Nathalie i Tranemo. Ovanpå dessa känner hon en stor tacksamhet för sin sponsor, Naturnära Foder i Tuve, där Limit för övrigt figurerar på företagsloggan.
– Jag har ritat deras logga, säger Nathalie, och förklarar att förlagan till logotypen är ett foto på Limit vid en veckas ålder.

I dagsläget är ingen betäckning aktuell på Limit, men i framtiden hoppas Nathalie att det kan bli något föl.
– Hon har mycket att bidra med i aveln med sin försiktighet mot hinder och sin fina mentalitet. Många hade blivit glada av att äga en Limit!
– Men om jag får önska något så är det att tävla henne på hobbynivå, så nästa år ska vi ut på tävlingsbanorna, säger Nathalie om framtidsplanerna.

4-åring blev högst bedömda dressyrtalang

Högst bedömd bland dressyrtalangerna blev 4-årige Fashions IronRock (e Ironman H), uppfödd och ägd av Stuteri Fashion. Valacken belönades med 8,5 för såväl typ som skritt och trav, och slutade på totalt 48,5 poäng (80,8%) och dressyrdiplom. På grund av sin ålder blir det dock ingen kvalificering till Breeders Trophy för Fashions IronRock.

Resultat SWB:s unghästtest, Tranemo 18 maj 2022

Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

Fashions IronRock SWB val f-18 165 cm e Ironman H u Fashion e Sir Fashion, uppf/äg Stuteri Fashion. 8,5 8 7 8,5 8,5 8 = 80,8% diplom

HOPPTALANGER

O’s Top Limit SWB sto 163 cm e Orlando u Filippa Leringen e For Feeling, uppf/äg Nathalie Johansson. 8 8 7 8 8 9 = 80% diplom C R

Fashions IronRock SWB val f-18 165 cm e Ironman H u Fashion e Sir Fashion, uppf/äg Stuteri Fashion. 8,5 8 7 8 7 8,5 = 78,3%

Cantano JF SWB val 163 cm e Mr Vain GJ u Cantara e Casantos, uppf Jasmine Falk, äg Debbie Wennerstrand. 8 8 8 7 7 8,5 = 77,5%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden