Krönika
28 april 2022 13:24

”Känns nästan märkligt att stå inför årets säsong”

SWB:s unghästbedömningarSWB:s unghästbedömningar står för dörren, och för Ridsports bevakare av dessa tester känns det nästan märkligt att det inte är någon smitta som som sätter käppar i hjulen för såväl arrangörer som deltagare. "För första gången sedan 2019 är det åter igen de deltagande hästarna som står i fokus", säger Jenny Schwieler Staaf.

”Känns nästan märkligt att stå inför årets säsong”
Inför årspremiären av SWB:s unghästbedömningar är det äntligen hästarna som står i fokus igen, säger Jenny Schwieler Staaf, Ridsports bevakare av unghästbedömningarna. Foto: Roland Thunholm/Jenny Schwieler Staaf

Efter två bedömningssäsonger i skuggan av smitta – med såväl covid som EHV-1 som härjat i världen – känns det nästan märkligt att stå inför årets säsong av unghästbedömningarna. För första gången sedan 2019 är det åter igen de deltagande hästarna som står i fokus, inte hur SWB och de lokala föreningarna lyckas genomföra testerna på ett smittskyddssäkert sätt.

Hur spännande ska det inte bli att se årgång 2019 på bedömningsplatserna? Där det på hoppsidan kan förväntas att en och annan avkomma till Casanova Hästak kommer fram till visning – hingsten toppade betäckningsstatistiken 2018 med närapå dubbelt så många ston som tvåan på listan.

Även hoppförärvarna Hip Hop, Gamelus R, Crusader Ice och Ike har lämnat stora kullar 2019 och kommer med stor sannolikhet ha många bedömda avkommor i år. Ett extra öga kan också hållas på avkommorna till prestationshingsten Crown Z, där hans första av två relativt stora avkommekullar i SWB blir tre år i år – en av dem visas vid årets premiärvisning genom SWB Malmöhus på Flyinge (här hittar du startlistan).

Till helgen finns två Suarez-avkommor med i startlistan.

Bland dressyrhingstarna var den då blott 3-åriga Suarez glödhet under 2018, och hans stora förstakull som föddes 2019 ska nu upp till bedömning. Den lovande hingsten fick tre riktigt stora årskullar i SWB innan han kastrerades, och det blir intressant att se den första indikationen på hans förärvning. Till helgen finns två Suarez-avkommor med i startlistan.

Om Suarez-avkommorna får stå för det nya och oprövade, blir det lite tvärtom med Total Hope. Den sista stora kullen efter hingsten blir i år tre år, och där känns det lite som den rikliga avkommesäcken kommer knytas ihop efter årets bedömningar.

För min egen del sätter jag mig vid tangenterna för sjunde året i rad för att rapportera om årets alla unghästbedömningar. Förutom nya mått på löshoppningsbanan, är det inget nytt att förhålla sig till inför årets tester. Däremot har SWB i år gjort mitt jobb betydligt lättare när det gäller rapporteringen om vilka hästar som kvalificerar sig till årgångschampionaten från bedömningarna – från och med i år är det poängen rakt av som gäller.

Tack till SWB för den förenklingen!

48 poäng och diplom vid unghästtestet ger alltså en kvalplats till championatet, det här gäller både hopptalanger och dressyrtalanger. Tidigare år har det varit skilda krav på gångartspoänen för diplom och championatskval, så det har gällt att hålla koll på var poängen sitter för att rapporteringen ska bli rätt. Det här slipper såväl jag som alla andra hålla koll på nu, tack till SWB för den förenklingen!

I övrigt kan nämnas att den sänkta kvalgränsen som infördes förra året för de 4-åriga dressyrhästarna är nu borttagen, och kvalgränsen på 8,0 i gångartspoäng för dressyrtalangerna är nu tillbaka, vilket känns som en naturlig återgång till det normala.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden