Sport
27 juni 2020 06:37

FEI-beslut: Inget hopp-EM för ponny och junior

CoronasmittanNu är beslut fattat av FEI. Det blir ingen senareläggning av EM i hoppning för junior, Young Rider och ponny. Inte heller kommer EM i fälttävlan för dessa kategorier bli av. Ett beslut har också fattats om att ställa in VM i voltige helt i år.

FEI-beslut: Inget hopp-EM för ponny och junior
Det blir inte så många mästerskapsmedaljer för 2020. Arkivbild: Roland Thunholm

Den som hoppats på att EM i hoppning för junior, Young Rider, ponny och children skulle kunna äga rum senare i år kan nu sluta hoppas. Detta eftersom FEI nu satt ner foten efter ett digitalt styrelsemöte. Ryttare och hästar har inte haft möjlighet att tävla och är därmed inte förberedda, skriver FEI i ett pressmeddelande.

EM i fälttävlan för junior, Young Rider och ponny kommer inte heller att senareläggas. FEI bekräftar nu att mästerskapet ställs in.  En av orsakerna är att dessa mästerskap inte får hållas under skolterminen.

VM i voltige skulle ha arrangerats i Flyinge i år, men där ställdes evenemanget in. Saumur i Frankrike har erbjudit sig att hålla i mästerskapet senare i år, men nu har FEI tackat nej. Det blir alltså inget VM i voltige 2020. Reserestriktioner, att det inte funnits tävlingar plus att det är omöjligt att hålla social distansering vid pas de deux ligger till grund för beslutet.

Inte heller VM-finalen i hoppning ”World Challenge”, för mindre rutinerade hoppryttare, får ett senare datum, utan ställs in.

Tävlingar som däremot fått grönt ljus för att kunna senareläggas är körning för unga kuskar, juniorer och children, liksom parakörning. Dessa går under 2021. När det gäller reining och distansritt är inga beslut fattade ännu.

I vanliga fall ser FEI till att världsmästerskap och mästerskap för den egna världsdelen inte hamnar under samma år, så att de nationella ridsportförbunden inte ska behöva betala för att skicka ryttare till båda under ett år. Men i FEI:s nya schema kan det bli krockar.

– Pandemin har skapat ett extra lager komplexitet. Under dessa omständigheter har FEI:s styrelse gått med på att avvika från principen när det gäller vissa tävlingar, säger FEI:s ordförande Ingmar de Vos i ett pressmeddelande.

Från och med nu är det slut med att senarelägga mästerskap. De arrangemang som ställs in till och med december kommer helt sonika att ställas in, och får alltså inga datum nästa år.

– Det kan bli fler tävlingar som ställs in i år, men för att ge klarhet kommer FEI inte att diskutera senareläggning eller omlokalisering av fler mästerskap, säger Ingmar de Vos.

Läs mer hos FEI.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden