Experten tipsarMånga tar vad man har när det gäller hur vi förvarar grovfodret. Men det finns knep som gör att grovfodret håller sig bättre. Ridsport har pratat med Hanna Johansson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet, och hon ger dig de bästa tipsen om hur du förvarar ditt grovfoder.
Grovfoder mår bäst i ”skafferiet”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det är vanligt att hösilagebalar förvaras utomhus.
– De flesta har ingenstans att ställa in dem, och de är ju skyddade för väder och vind när de är inplastade. Men om det går att ställa balarna så att de inte är i sol hela tiden har det sina fördelar, säger Hanna Johansson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.
Det kommer emellanåt rapporter om jästtillväxt i hösilage.
– Jästtillväxt beror ofta på att balarna stått i solen och att det bildats kondens på insidan, då trivs jästsvamparna. Så det är bra om balarna kan vara i skugga, eller åtminstone inte i solen hela dagen, säger Hanna Johansson.
Att ha hösilagebalarna ute på vintern är ingen nackdel.
– Kyla är bara bra. Hösilage kan frysa, men det går fortfarande att hantera.
Välj gärna en öppen plats för förvaring
Förutom att välja någonstans där det är skuggigt är det en fördel att välja en öppen plats.
– Möss, åkersork, råttor och fåglar kan gå på hösilaget. Gnagare har torgskräck, när de inte kan gömma sig riskerar de att utsättas för fiender. Därför är det bra om lagringsplatsen är öppen med marginal till gräset.
Hanna Johansson säger att gnagarna inte har några problem att ta sig igenom plasten.
– Ofta märker man inte angreppen förrän balen lyfts upp. Då blir det ofta till att slänga hela balen. I värsta fall har det gått in så mycket syre att det blivit mögeltillväxt och hela balen är skrot.
Fåglar kan också ge sig på balar, inte sällan redan när balarna fortfarande ligger på fälten. Då kan det vara smart att ha en sorts specialtejp till hands.
– Det finns tejp gjord för att laga balar med. Ett snabbt ihoptejpat hål kan göra så att det blir mindre hösilage som måste kastas, säger Hanna Johansson.
Kyla är bara bra. Hösilage kan frysa, men det går fortfarande att hantera.
Hon tycker att en viktig aspekt när det gäller lagring är att det ska vara lätt att komma åt fodret.
– Det ska vara drägligt att hämta balar. Hästfolk jobbar väldigt mycket av tradition. De arbetar mycket hårdare fysiskt än vad som skulle accepteras till exempel på en mjölkgård. Där måste arbetet rationaliseras, bonden har inte råd att betala arbetskraften annars, säger Hanna Johansson.
Förvara höet som i skafferiet
När det gäller grovfodersorten hö är rådet att tänka som vi förvarar vår egen mat.
– I skafferiet är det torrt, svalt och mörkt. Höbalarna har inget skydd som hösilaget.
Fukt och kondens kan göra höet dåligt.
– Höet blir dammigt, säger Hanna Johansson.
Det är ingen nackdel om förvaringsplatsen är lite luftig.
– Men det ska inte komma in för mycket fukt. Det går att se på vintern hur mycket snö som driver in.
Ett sista tips är att städa ut förra årets hö innan årets hö får ta plats.
– Då blir det mindre dammigt och du vet att det är årets fräscha hö som ligger förvarat.
Fakta
Förvara torrhö
- Fukt stiger upp genom betonggolv, så lägg höet på pallar så att luften kan cirkulera under balarna.
- En oisolerad plåthall är ofta värsta tänkbara lagringsutrymme för hö, medan en isolerad skulle eller liknande sällan innebär problem.
- För att undvika att höet blir fuktigt är en metod att täcka in höbalarna med halmbalar. Försök har gjorts med att täcka höet med fiberdukar, men resultaten blev inte entydiga.
- Den som inte kan lagra höet på rätt sätt bör välja annat grovfoder.
Källa: Hästsverige.se och JTI
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på