Hästägartips
18 juli 2021 08:59
Ridsportplus

Lär dig läsa analysen av grovfodret

FoderDags för inköp av foder, men vad säger analyserna? Foderrådgivaren Eva Dahlström tipsar om att det ofta räcker att undersöka energi, protein och makromineraler.

Lär dig läsa analysen av grovfodret
Eva Dahlström, oberoende foderrådgivare, lär dig läsa av foderanalysen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vissa foderanalyser är extremt detaljerade och kan gå loss på nära 2 000 kronor. Men när det gäller friska hästar brukar den oberoende foderrådgivaren Eva Dahlström rekommendera en enklare analys som talar om innehållet av energi, protein och makromineralerna kalk, fosfor, magnesium och kalium.
– Det är oftast bättre att analysera flera olika partier än bara ett parti väldigtnoggrant, säger hon.

Hon tror att många slarvar med att kolla innehållet i mineralpåsen och tar en sort som verkar lämplig.
– Det gäller att se på mineralinnehållet i grovfodret. Det går inte bara att ta ett mineralfoder där det står till exempel ”avel”. Välj mineralfoder som passar till grovfodret, inte till hästgruppen.

När det gäller mikromineraler som zink, järn och koppar, behövs normalt sett ingen analys.
– Om hästen är glad och frisk behöver vi inte överarbeta. Men om något inte stämmer kan det vara bra att kolla, det skulle till exempel kunna vara höga värden på järn eller lågt på koppar, men det är väldigt ovanligt.

Måste ge tillskott med selen

Vissa analysföretag erbjuder analys av seleninnehållet.
– Det tycker jag är onödigt. Vi har lågt selenvärde i Sverige och det vet vi. Att veta om det är jättelågt eller lågt spelar ingen roll, vi måste ge tillskott.

Inte heller vitaminanalys är nödvändlig, menar Eva Dahlström.
– Vitaminerna försvinner under lagringstiden, så det ändrar sig. Det är nästan bättre att utgå från att det inte finns så mycket E-vitamin, och i stället ge extra till hårt arbetande hästar. Om en häst får vanligt svenskt mineralfoder ingår det E-vitamin och då brukar det räcka. Om fodret inte är svenskt, ja då behöver du titta mer noga på E-vitamin- och seleninnehåll.

Till en häst som är insulinresistent är det bra att analysera sockerinnehållet. En analys av WSC, vattenlösliga kolhydrater, tar med glukos, fruktos, sukros och fruktan i samma paket. Det finns en rekommendation att ligga under 100 gram WSC per kilo torrsubstans till hästar med problem som till exempel EMS och insulinresistens.

Vissa labb erbjuder även separata prov för fruktan.
– Fruktan är den man är lite rädd för i fånghänseende, eftersom den går vidare till grovtarmen och bryts ner där.

Fastna inte för siffror

Eva Dahlström får ibland höra kunder som är missnöjda med att olika prover från samma parti kan ge olika resultat.
– En del kan fastna för siffror. Men om det är 25 eller 34 gram protein är inte intressant, det vi vill veta är om det är ett lågt, normalt eller högt proteinvärde. Det kan skilja sig åt beroende på hur provet tas och hur mycket blad/stjälk som kom med.

Foderanalys-text
Grovfoderanalysen

Den som tycker det är svårt att beräkna foderstat kan ta hjälp av en foderrådgivare eller använda en datoriserad version som finns på Hästsverige.

Fakta

Så mycket energi behöver din häst

Istock-837946452
Behöver hästen tillskott eller kraftfoder? Det vet du först när du räknat foderstat efter din grovfoderanalys. Foto: iStockphoto

För att kunna räkna foderstat krävs det att du vet hur mycket hästen väger och huruvida den är i bra hull, i över- eller underhull. Dessutom måste hästens arbete räknas in.

Saker som ålder, digivande eller hingst spelar också in.

Utifrån vikten och behovet räknas sedan foderstaten.

 Ett varmblod med vikten 500 kilo i vila har 56 MJ i underhållsbehov per dag.

Torrsubstans – tänk så här

1 kilo torrsubstans per 100 kilo kroppsvikt är minimigivan. Rekommendationen lyder dock minst 1,5 kilo per 100 kilo kroppsvikt.

Glöm inte…

…att lägga till kraftfodret och mineralfodret. Innehållet i dem påverkar också foderstaten. Lägg till i beräkningen och se om något fattas.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden