Träningstips
23 oktober 2023 08:53
Ridsportplus

Ont om tid? Så kan du träna på 15 minuter

TräningsinspirationDet är naturligtvis ingen som önskar sig en stressad tillvaro. Men ibland blir tiden knapp. Säg att du bara har en kvart för dagens träning med hästen – är det kört eller går det att ändå få något meningsfullt gjort?

Ont om tid? Så kan du träna på 15 minuter
Frihetsdressyr kräver noll utrustning, eller kanske ett spö. Den riktigt stressade kan utföra träningen i hagen. Hästen heter Näsuddens Amadeus. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det kan så klart vara svårt att få till ett svettigt konditionspass på en kvart. Men hästtränaren Sophie Linde, som jobbar mycket med miljöträning, slår ett slag för kommunikationen när tiden tryter.
  – Ta till exempel longering, det är så mycket mer än centrifugering där du snurrar hästen runt, runt. Jag har fokus på kommunikationen och att till exempel få till bra start och stopp och att hästen är uppmärksam på mig, säger Sophie Linde.

  Hon menar att en fördel med att jobba från marken är att det inte behövs så mycket utrustning, vilket spar tid.
  – Jag kör repgrimma och ett arbetsrep som är fem meter långt. Ska man longera hästen länge kanske man vill ha en längre lina, men det går också att gå med hästen mycket i rörelsen med en kortare lina, och att göra många varvbyten. Prova och se vad som händer om du försöker få hästen att gå längs fyrkantsspåret – experimentera.

  Sophie-lindhe-29-230919-rt
  Jobba med tyglar. Det går fint att jobba hästen i skolor från marken. Det som krävs är träns och ett längre dressyrspö. Foto: Roland Thunholm

  Jobba vid hand med tyglar

  Sophie Linde rekommenderar också att jobba hästen vid hand med tyglar, eventuellt lite längre tyglar, träns och dressyrspö. Även detta från marken.
  – Då går det att bygga lite mer på kroppen. Du kan få hästen att göra skolor och bli lösgjord. För den som är van går det att göra på en grusväg, utan hjälp av staket.

  Men i början, innan människan som håller i tyglarna är riktigt van, kan det vara bra att ha en vägg eller ett staket att förhålla sig till.
  – Jag brukar börja med förvänd öppna med staket eller vägg som stöd, då behöver man inte ta så mycket i munnen på hästen. Det är bara att prova sig fram – hur kan jag få hästen att flytta sig när jag är på marken?

  För den som inte ens har tid att tränsa hästen går det att köra frihetsdressyr i hagen eller ridhuset.
  – Se om du kan få hästen att följa dig, och om du kan skicka iväg den för att sedan få den att komma tillbaka. Kan du kommunicera med hästen utan grimma och grimskaft? Det brukar vara roligt och kommunikationsbyggande; det är kul för hästarna att umgås på det sättet med sin människa.

  Sophie-lindhe-11-230919-rt
  Tricks. Lär hästen att ”smajla” eller att ligga. Foto: Roland Thunholm
  Sophie-lindhe-33-230919-rt
  Ger hjärngympa och bra kommunikation mellan häst och människa. Foto: Roland Thunholm

  Öva på olika trick

  Ytterligare ett steg upp på ”lätthetsskalan” är att stanna i stallet och öva tricks.
  – Man kan lära hästen att ”smajla”, att kramas eller göra spansk skritt. Det finns massor av olika tricks och det är lätt att kolla på Youtube, det brukar finnas kortvideor. Det här är också ett bonustips för den som har en konvalescent, hästen får mental träning utan att behöva röra sig så mycket.

  När det handlar om hästträning finns det många skolor; ska man ge godis eller ej? Inom belöningsbaserad träning pratas det ibland om att hästen bara ska få godis när den tittar rakt fram eller bort från dig.
  – Jag brukar oftast ge godis när jag jobbar med tricks, men jag har inte några sådana regler. Det som är viktigt är att hästen inte får bli nafsig. Det är jag som ger till hästen, det ska inte kännas som att hästen rånar mig på godis. Men det går också bra att belöna med rösten eller lite kliande eller vad hästen gillar, säger Sophie Linde.
  – Varje minut  vi spenderar med hästen  handlar om beteende. Så fort du träffar din häst är det träning. Kom ihåg att vara noga med alla regler och förutsättningar du vill ha i vardagen. Träna lite från och till hagen. Var medveten och närvarande så fort du träffar hästen.

  Får tillfälle att kommunicera

  När Ridsport når ridläraren och tävlingsryttaren Py Jägerden är hon på tävling. Men det tar inte lång tid för henne att svara på frågan hur hon skulle använda en kvart.
  – Då hade jag jobbat min häst från marken. Då får den röra sig och vi får kommunicera, säger Py Jägerden.

  Hur hon jobbar hästarna från marken beror på ålder och häst.
  – Många av mina yngre hästar går i pessoasele, ofta gör de ett bra jobb då och lär sig mycket. Men de äldre hästarna longerar jag i repgrimma, utan inspänningar. De stretchar bra utan inspänning. Vissa hästar jobbar jag med equiband.

  Sophie-lindhe-4-230919-rt
  Longering. Tänk inte ”centrifugering” utan byt varv och övningar ofta, menar Sophie Linde, som gärna jobbar med repgrimma och ett långt grimskaft. Foto: Roland Thunholm

  Studerar hästen i övergångar

  – Jag tänker att 15 minuter är en väldigt kort tid att träna och jag gillar egentligen inte tanken på stress, men den träning jag skulle ägna mig åt är att se hur min häst balanserar sig i sin natur, säger dressyrtränaren Sanna-Marie Pettersson.
  – Detta är något som jag checkar av flera gånger i veckan, det är jättebra som måttstock i hur träningen faktiskt går och vad den ger, eller inte ger, hästen.
  – Under de där 15 minuterna kan jag  träna mitt öga på att se rörelsens helhet i hästen, jag kan studera hur hästen använder kroppen i övergångar och i olika grader av böjning som spåret kräver. Här umgås jag också med hästen och bygger vidare på ett subtilt samspel och utvecklar min förmåga att påverka min häst via det som hästen är designad för.

  Sanna-Marie Pettersson kallar detta för ”energipåverkan”. Hon menar också att man som människa ska öva sig i att ställa in sin ”frekvens” på just den hästen.
  – Jag tränar min hästkunskap i både hur jag ska agera och på att se rörelse. Det ger mig möjlighet att få insikt och förståelse för hästens förmåga som jag säkert kan känna igen även under ridningen.
  – En grund för en ridhäst är att den ska kunna balansera sig och hantera kroppen på böjda spår utan ryttare, för kan den inte det utan ryttare, kommer den med all säkerhet inte göra det bättre med ryttare utan att det blir spänningar eller låsningar. Det skapar en ofördelaktig kroppshållning och stress som kan vara rent skadlig över tid. Allt hänger ihop. 

  Fakta

  3 enkla övningar från Sanna-Marie Petterson

  1. Framdelsvändning

  Hästen flyttar ena bakbenet in under sig (framdelsvändning), där målet är taktmässighet, koordinerade, jämna, balanserade steg med elasticitet. Tränar kontroll och kombination i kroppens balans och att hästen bär sig.

  2. Flytta frambenet

  Flytta frambenet in under hästen  i en rörelse bakåt och runt. Samma mål som ovanstående med olika krav på kroppens förmåga.

  3. Ryggning

  Så till sist helt vanliga ryggningar. Målet är att hästen ska vara balanserad och villig att gå rakt bakåt och lika villig att gå rakt fram.

  Gå ur rörelsen många gånger, i början kräver du bara ett fåtal steg och upprepar i stället. Hästen måste få gå rakt fram utan din påverkan så att träningen är intressant och inte upplevs svår.

  ”Dessa övningar kommer att ge häst och människa en superfin grund.  Allt ska göras med repgrimma och lina utan annan påverkan på hästens kropp, den ska vara sitt naturliga jag. Det enda hjälpmedlet är en ”förlängd arm” och jag rör inte vid hästen med kraft utan pekar och visar vägen. Precis som i ridningen ger jag  en kort signal. Hästen ska med egen tanke och påverkan jobba så det inte blir att jag knuffar eller lägger motstånd mot hästen. Det ska ske subtilt och effektivt.”

  Fakta

  Om de intervjuade

  • Py Jägerden är tränare i hoppning för hippologprogrammet på Ridskolan Strömsholm, plus att hon ansvarar för utbildning av yngre hästar på ridskolan. Hon driver även egen verksamhet med utbildning av elever och hopphästar.
  • Sophie Linde är hästtränare och driver Swedish Equilence. Bland annat jobbar hon med lastträning och håller kurser i miljöträning.
  • Sanna-Marie Pettersson är dressyrtränare med fördjupning i rehabträning för hästar.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Snö, kyla och hästar – hantera vintern som ett proffs (18)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden