Hästägartips
26 oktober 2020 17:36
Ridsportplus

Välj rätt tillskott till det dräktiga stoet

FoderDet finns ämnen som bör undvikas i för höga doser till dräktiga ston. Det gäller också att tänka på att stoets behov av näring uppfylls — särskilt under de sista månaderna. Ridsport har pratat med foderrådgivaren Anna Oscander som ger sina bästa tips.

Välj rätt tillskott till det dräktiga stoet
Dräktiga ston kan i början av dräktigheten fodras i princip som vanligt. Ju närmare fölningen desto mer ökar behovet av mineraler, energi och protein.  Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I början av dräktigheten går det i princip att fodra stoet som vanligt, berättar Anna
    Oscander, hippolog och foderrådgivare på St Hippolyt.
    – Hästen har alltid ett minimibehov av mineraler, vitaminer, protein och energi att täcka. Om träningsintensiteten ändras under dräktigheten bör man ta hänsyn till det, säger Anna Oscander.

    Mer träning betyder mer foder — mindre träning betyder mindre foder.

    Anna Oscander tycker att vi ska vara försiktiga med en stor andel spannmål som näringskomplement.
    – Trenden går mot mer spannmålsfria foderslag. Tunntarmen har inte heller tillräckligt med stärkelsespjälkande enzymer för att ta hand om en stor mängd stärkelse. Hästen är en grovtarmsjäsare, byggd för att bryta ner gräs och fibrer.

    Fakta

    Viktigt att se upp med!

    • Jod 
      Kan påverka sköldkörteln och leda till dödfödda föl, eller föl som föds med struma.
    • Selen 
      Kan bli giftigt i för höga doser.

    Mineralbehovet ökar vid dräktighet

    Från den sjunde dräktighetsmånaden ökar behovet av mineraler, framför allt kalcium och fosfor, plus energi och protein. Sedan stegras behovet fram tills att fölet föds.

    När stoet är digivande är behovet som störst; mer än dubbelt så stort som vanligt av både mineraler, energi och framför allt protein. Detta gäller under månad ett till tre av digivningen, sedan avtar behoven igen.
    – Vi ser ibland att många stoägare missbedömer hur högt näringsbehov stoet faktiskt har under dräktighet och digivning. Det kan göra att stoet faller ur och att fölet inte får i sig de näringsämnen som det behöver, säger Anna Oscander.

    Cecilia Müller, forskare och foderexpert vid SLU, berättar att ston som regelbundet verkar i avel kan må bra av att vara i hull 6-7 på Hennekes hullbedömningsskala.
    – Detta avseende både betäckning och dräktighet, såväl som att hålla hullet hela digivningsperioden, säger Cecilia Müller.

    Jod är giftigt i för höga doser

    Det finns en viktig varning när det gäller mineraler. För medan behovet av kalcium, fosfor, järn och andra makro- och mikromineraler ökar så fortsätter behovet av jod och selen ligga kvar på samma nivå som hos icke dräktiga hästar.
    – För mycket jod kan påverka sköldkörteln och selen kan vara giftigt i för höga doser, säger Anna Oscander. Stoägaren bör därför undvika preparat som innehåller just mycket jod, råder  även Cecilia Müller:
    – Var försiktig med exempel algbaserade preparat. Det finns flera studier som visar att fölen kan födas med struma eller till och med vara dödfödda, om stoet fått i sig för mycket jod.

    Fakta

    Bedöma hull

    En av de mest använda skalorna för att bedöma hull är Hennekes hullbedömningsskala. Skalan går från ett till nio:

    1. Extremt utmärglad
    2. Mycket mager
    3. Mager
    4. Slank
    5. Måttlig
    6. Måttligt fet
    7. Fet
    8. Mycket fet
    9. Extremt fet

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden