Avelsnyheter
12 juni 15:45
Ridsportplus

Dressyrdiplom till hopptalangen

Unghästtest LuleåVid unghästtestet i Luleå glänste Ike-sonen Lucky Strike RM, och han belönades med såväl diplom som kvalbiljett till Breeders. Dock i fel gren - hopphästen toppade som dressyrtalang. Nu hoppas Klara Källsenius på en revansch nästa år, och kanske blir det ett bruksprov däremellan.

Dressyrdiplom till hopptalangen
Hopphästen Lucky Strike RM åkte hem från Luleå med dressyrdiplom. Foto: Lina Bäcklin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Norrbottens Hästavelsförening höll under lördagen sina unghästbedömningar i Luleå. Vid unghästtestet visades åtta hästar – alla födda 2020.

Exteriör och gångarter dömdes av Madeleine Beckman, och hoppningen av Mikael Nolin. Madeleine Beckman var även ridprovsdomare, och hon kunde godkänna alla fem hästar som visades ridna. Utdelningen blev två dressyrdiplom och en klass I-häst i dressyr, samt ett diplom och tre klass I-hästar i hoppning.

Canterbury och Suarez var mesta fadershingstar med två avkommor vardera. Ingen hingst med avkomma ur sin första årgång fanns representerad i Luleå.

Surt att falla på målsnöret

Dagens högst bedömda häst blev Lucky Strike RM (e Ike), uppfödd av Rachel Danielsson och ägd av Klara Källsenius. Han inledde sin poängrad med två gånger 8,5, fick 8,5 även på skritt, åtta på trav och en nia på galoppen. Totalt 49,5 poäng (82,5%) som gångartstalang. Därmed belönades den rakt igenom hoppstammade Lucky Strike med dressyrdiplom, och är även kvalificerad till 3-årschampionatet som gångartshäst.
– Det gick ju faktiskt väldigt bra, men det kändes lite surt att falla på målsnöret, säger Klara Källsenius.
– Jag är en sådan jäkla vinnarskalle, och det var bara en poäng från dubbeldiplom, men jag ska försöka att inte vara bitter.

Anledningen till Klaras frustration grundar sig i att Lucky Strike även fick höga poäng som hopphäst – hans huvudgren. För sin teknik och förmåga över hinder belönades Lucky Strike med en nia, men i temperamentsbetyget blev det en sjua. Totalt kom Lucky Strike upp i en bra bit över gränsen för hoppdiplom, men i hoppningen krävs att båda hoppbetygen blir minst åttor, vilket gjorde att det istället blev klass I som hopphäst.
– Han fick kritik för att han hade för lite bjudning, att han kunde ha mer sug mot hindret och att han hade kunnat bjuda ännu mer framåt.
– Han höll samma tempo hela tiden, och i bedömningen står det att han hade en ojämn bjudning och blev osäker på högre höjder.

Klara berättar vidare om testet, att Lucky Strike kom in mot hindret i undertempo, och kraschade in rejält i den bakre bommen när hindret låg på 1,30.
– Efter det tänkte jag att han inte skulle vilja hoppa mer, men han tog om hindret som om ingenting hade hänt.
– För mig visade han ingen osäkerhet alls, säger Klara om sin häst.

353625230_769476604611243_1751932119529484135_n
Lucky Strike belönades med 9-7 i hoppningen. Foto: Wilmer Gunnarsson

Satsar mot 4-årschampionatet

Någon resa till Breeders som dressytalang blir det dock inte. Klara hade en diskussion med såväl hästens uppfödare som domaren på plats, och alla var överens om att det inte skulle vara värt att åka den långa vägen till Flyinge med honom.
– Hade det däremot varit ett hoppdiplom, så kanske det hade varit aktuellt.
– Nu siktar vi istället på att kvala in genom några 1-metersklasser nästa år, och åka till Breeders 4-årschampionat istället.
– Domaren trodde att han skulle gå fantastiskt bra under ryttare sedan, och ge det där lilla extra som behövdes.

Men innan dess blir det kanske en annan satsning. Klara är inte främmande för att visa sin hingst på bruksprovet nästa år.
– Uppfödaren har kontaktat mig och sagt att han absolut borde behållas som hingst och kanske visas fram.
– Vi ska ta oss en funderare på det, men det kan absolut vara aktuellt.
– Jag kommer alltid att ha hästens bästa i åtanke, så om han ska visas så ska det vara för något som kan gynna hästen. Men vi har i alla fall köpt en hästbil nu så vi kan köra lite snabbare, och inte ligga och puttra på i åttio hela vägen.

Vill forma sin egen häst

Mamman till Lucky Strike är Selma-Cornelia IMS, som själv blev högt bedömd som 3-åring med 51,5 poäng och diplom som hopptalang. Lucky Strike är hennes tredje föl, och Klara hittade honom som 1-åring. Hon hade då nyligen sålt sin tävlinghäst som hon ridit upp till 1,30, men ville ha en ny utmaning.
– Vi hade gjort vårat, och jag ville gärna ha en ung häst som jag kunde forma själv.
– Lucky Strike dök upp på Facebook, det var en kompis som delade ett klipp från en vän. Han var så himla fin, så vacker med sin högresta modell.
– Jag hade ett connemarasto tidigare som jag köpte som 2-åring, och utbildade själv. Det är något speciellt med att rida in sin häst själv, och när man har gjort det blir man ihopsvetsade som ett, menar Klara.

Dressyrdiplom till Dahlia

På gångartssidan delades det ut diplom även till Dahlia (e Suarez), där det blev 8,5 på både skritt och galopp, samt en nia för traven. Totalt 49 poäng (81,7%), dressyrdiplom och kvalbiljett till Breeders.

Dahlias mamma Dofelia har en lång meritlista från dressyrbanorna med Dahlias ägare och uppfödare Maria Lundgren, bland annat finns segrar upp till FEI Intermédiaire I.

Höga poäng i hoppningen

På hoppsidan delades diplomet ut till Quality Clover NG (e Canterbury), uppfödd av Ingela Eriksson, samt ägd av Ingela Eriksson tillsammans med Emma Sannelind. Den exteriöra inledningen med 9-8,5 drog upp poängen, och med 8,5 på galoppen och dubbla åttor i hoppningen landade totalen på 49,5 poäng (82,5%), vilket betyder välkommen till Breeders.

Quality Clover NG är på mödernet halvsyster med All I Got Is U (e Algot), som tagit en lång rad segrar och placeringar upp till svår hoppning. Valacken har tidigare tävlats av såväl Hennes Melin som Erika Lickhammer-van Helmond, men rids numera av Josephine Olsson – ett högaktuellt YR-ekipage i landslagets B-trupp.

Resultat SWB:s unghästtest, Luleå 10 juni 2023

Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

Lucky Strike RM SWB hingst 170 cm e Ike u Selma-Cornelia IMS e Cartier, uppf Rachel Danielsson, äg Klara Källsenius. 8,5 8,5 7 8,5 8 9 = 82,5% diplom C

Dahlia SWB sto 160 cm e Suarez u Dofelia e Don Schufro, uppf/äg Maria Lundgren. 8 8 7 8,5 9 8,5 = 81,7% diplom C R

Quality Clover NG SWB sto 167 cm e Canterbury u Queen Gordon e Robin Z, uppf Ingela Eriksson, äg Emma Sannelind & Ingela Eriksson. 9 8,5 7,5 7 7 8,5 = 79,2%

HOPPTALANGER

Quality Clover NG SWB sto 167 cm e Canterbury u Queen Gordon e Robin Z, uppf Ingela Eriksson, äg Emma Sannelind & Ingela Eriksson. 9 8,5 7,5 8,5 8 8 = 82,5% diplom C R

Lucky Strike RM SWB hingst 170 cm e Ike u Selma-Cornelia IMS e Cartier, uppf Rachel Danielsson, äg Klara Källsenius. 8,5 8,5 7 9 9 7 = 81,7%

Fakta

SWB:s unghästtest Luleå 2023

 • Arrangör: Norrbottens Hästavelsförening
 • Datum: 10 juni 2023
 • Plats: Gunnängen, Luleå
 • Domare Exteriör/gångarter: Madeleine Beckman
 • Domare löshoppning: Mikael Nolin
 • Domare ridprov: Madeleine Beckman
 • Antal visade hästar: 8
 • Antal ridprov: 5, alla godkända
 • Resultat dressyrtalanger: 2 diplom, 1 klass I
 • Resultat hopptalanger: 1 diplom, 3 klass I
 • Antal hästar med dubbeldiplom:
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 2
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 1
 • Högst bedömda dressyrtalang: Lucky Strike RM med 49,5 poäng
 • Högst bedömda hopptalanger: Quality Clover NG med 49,5 poäng
 • Dressyrtalanger med 50 poäng eller mer:
 • Hopptalanger med 50 poäng eller mer:
 • Mesta fadershingst: Canterbury och Suarez med 2 avkommor vardera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden