Avelsnyheter, Unghästbedömning
30 april 2023 14:57
Ridsportplus

Dubbelt upp för Diamant de Semilly

Unghästtest FlyingeAvkommorna till Diamant de Semilly var i en egen liga när SWB Malmöhus arrangerade årets första unghästtest för säsongen. 51,5 poäng till de båda visade, där dottern Blue Diamond inte bara toppade hoppningen utan även dressyren.

Dubbelt upp för Diamant de Semilly
Årets unghästbedömningar rivstartar med högpoängare hos SWB Malmöhus. Blue Diamond (e Diamant de Semilly) toppade i såväl hoppning som dressyr. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett soligt men lite kallt Flyinge bjöd in till unghästtest under fredag och lördag. SWB Malmöhus brukar av tradition inleda årets bedömningssäsong, och så blev det också i år. Utöver sedvanlig publik kom även några klasser från olika ridgymnasium och tittade på bedömningarna under fredagen.

    Totalt visades 36 hästar under de båda dagarna, varav en 4-åring. En av hästarna fick avbryta bedömningen på grund av en nervsmäll av en bom, och välkomnas istället tillbaka vid ett annat tillfälle.

    Kall vår i Skåne

    Vanligtvis brukar startfälten på Flyinge vara större, och bedömningsledare Cecilia Hallqvist funderar på om det kan vara det kyliga vädret eller kanske lågkonkjuturen som är orsaken till det lägre antalet starter.
    – Den kalla våren har gjort att många av hästarna inte fällt av riktigt, säger Cecilia, som också tillägger att hon hört från fler klubbar att det inte är lika många anmälda som tidigare.

    Domare var Marie Knutsson på exteriör och gångarter, samt Harald Jönsson på hoppning. 30 av hästarna visades under ryttare, där Niklas Roslund kunde godkänna alla ridprov utom ett.

    Kvalitén var jämnt fördelad över båda grenarna, med 11 diplom och 12 klass I till dressyrtalangerna, samt 10 diplom och 11 klass I till hopptalangerna. Två hästar belönades med dubbla diplom, och poängen på topphästarna låg på en hög nivå där inte mindre än tre individer kom upp i 50 poäng eller mer – samtliga dessa i hoppning.

    Full pott med diplom

    Mest representerade som fadershingstar var Bon Coeur, Copycat och Springbank II VH, som alla hade tre visade avkommor vardera. Här utmärkte sig Bon Coeur med full utdelning då samtliga tre visade fick dressyrdiplom, en med Breederskval. Även Springbank II hade diplompoäng på sina tre, men gångartspoängen räckte in till på en av hästarna så utfallet blev två dressyrdiplom för Springbank – båda med Breederskval.

    Två visade avkommor vardera hade Balou du Reventon, Casanova Hästak, Conthargos, Diamant de Semilly och Vitalis. Här utmärkte sig Conthargos och Diamant de Semilly, då de två avkommorna till båda hingstarna åkte hem med totalt tre diplom – ovanpå det med Breederskval på samtliga diplom. Diamant de Semilly strösslade det hela genom at även vara far till de två högst bedömda hästarna under arrangemanget.

    Inga fäder från SWB:s bruksprov med avkommor ur sin första årgång fanns representerade, däremot hade förstaårshingsten Jameson RS2 med en avkomma. Överlag syns en tydlig trend med den allt mer internationella aveln, då det i det här sammanhanget dök upp många nya namn på europeiska fadershingstar.

    Dubbla championatskval

    Högst bedömd både som dressyr- och hopptalang blev Blue Diamond (e Diamant de Semilly), uppfödd och ägd av Feldborg Nielsen Läkarpraktik AB. Det talangfulla stoet belönades med 48,5 poäng (80,8) som dressyrtalang, med 8,5 på typen och en nia på galoppen som högsta betyg, samt 51,5 poäng (85,8%) som hopptalang, där det bland annat blev dubbla nior över hinder. Dubbla diplom, och ovanpå det dubbla kval till 3-årschampionatet.
    – Tårarna bara rann av glädje, jag hoppades på hoppdiplom och så fick hon dubbeldiplom, säger en lycklig Haydée Feldborg Nielsen som ligger bakom uppfödar- och ägarnamnet.
    – Att föda upp sådana här hästar kräver en massa arbete och är ganska dyrt, så när det går så här bra blir man ju överlycklig.

    Haydée har en bakgrund som hobbyryttare, och tillsammans med sin man flyttade hon för drygt 30 år sedan till en hästgård i Vollsjö. Det fanns egentligen inga tankar på avel, utan Haydée var ursprungligen ute efter två snälla ridhästar.
    – Men på gården fanns en etablerad uppfödartradition, vi köpte gården samt två dräktiga ston med föl vid sidan.
    – Då var det mer dressyr eftersom vi köpte gården av Axel Strömbeck, gammal känd uppfödare, men vi ändrade om till hoppning 2014 då vår dotter ville hoppa.

    Köpte stoet direkt

    Modern till Blue Diamond heter Chapalla (e Chacco-Blue), och hon dök upp av en slump när Haydée letade nytt, internationellt toppblod till uppfödningen.
    – En arbetskamrat visste att jag letade häst och taggade mig i ett inlägg på Facebook om välstammade hästar till salu i Skurup.
    – Det var första gången jag såg ett Chacco-Blue-sto till salu så nära där jag bor, så jag åkte så snabbt som möjligt dit och köpte både mor och dotter.

    Chapalla var då dräktig med Diamant de Semilly, och resultatet blev ett bedårande hingstföl som fick Haydée att göra om samma kombination igen, med Blue Diamond som resultat.
    – Som föl var hon väldigt busig och orädd med supersnabba reflexer, när hon busade fick man se upp, minns Haydée.

     
     
     
     
     
    Visa detta inlägg på Instagram
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Ett inlägg delat av Haydée Feldborg Nielsen (@hfeldborg)

    Bläddra i inlägget ovan så ser du ett filmklipp på Blue Diamond från Flyinge.

    Enastående arbete med utbildningen

    Stoets stora hoppkapacitet fick Haydée upp ögonen för när Blue Diamond vid en krånglig lastning hoppade över en grind på 1,50 stillastående. Lastningen har varit ett problem, och Haydée berättar hur glad och nöjd hon är över att det löst sig.
    – På bara åtta veckor har Johanna Wall och Anna Krüger gjort ett enastående arbete med henne.
    – Framtidsplanerna är nu att åka till Breeders, och det är förstås hoppningen som gäller.

    Utöver 3-årschampionatet finns även tankar på att ta föl på Blue Diamond. Haydée berättar att hon fortfarande funderar på hingst, och att hon har ett sto hemma som skulle kunna bära fram Blue Diamonds föl. Planen är alltså att göra embryotransfer på henne.
    – På så vis kan jag både avla på henne och utbilda samtidigt, så det är en spännande framtid som väntar.
    – Jag har också modern kvar och ska nog betäcka henne med Diamant de Semilly för tredje gången, avslutar Haydée.

    Diarimosn_e381_0559w
    Diarimo SN är även han efter Diamant de Semilly, och han belönades med lika höga hoppbetyg som Blue Diamond. Foto: Yvonne Karlsson
    Equuscovidette_e381_0344w
    Equus Covidette var en av två avkommor efter Conthargos som belönades med höga poäng. 50 poäng som hopptalang blev det för stoet. Foto: Yvonne Karlsson

    Mer Diamant de Semilly i topp

    Kvalad till Breeders på samma höga hinderbetyg och totalpoäng i hoppning som Blue Diamond blev det för Diarimo SN, även han efter Diamant de Semilly. Diarimo SN är uppfödd av Birgitta Jonasson, Stora Nääs Stuteri, och ägs av Lennart Grönvall. Modern Gabriella SN är även hon högt bedömd vid unghästtest, och mormor är elitstoet Umbrella I.

    Det var en lång rad hopptalanger som kom upp i poäng för såväl diplom som championatsbiljett. Equus Covidette (e Conthargos) med 50 poäng (83,3%), Little Big Heart (e Big Star) och Amadieu (e Amadeo van’t Vossenhof Z) på 49,5 poäng (82,5%) och Arielle SN (e Cornet Obolensky) på 48,5 poäng (80,8%) – Arielle hade för övrigt dagens högsta enskilda betyg med 9-10 över hinder.

    Hoppdiplom blev det även för Nikkolin SN (e Balou du Reventon) med 48,5 poäng (80,8%) och Ambidexter FT (e Kash de Prissey) med 48 poäng (80%), men då båda dessa är grundregistrerade i Holsteinerförbundet kvalar de inte vidare till championatet.

    Contharavh_e381_0140w
    Nästan alla avelsston på Västra Hoby härstammar från Amajka. Främst dressyrhästar, men här finns även hopphästar som Conthara VH. Dressyrtalangerna var det inte heller något fel på, så det blev såväl dubbla diplom som dubbla Breederskal för Conthara VH. Foto: Yvonne Karlsson

    Hoppsto från Västra Hoby

    En som däremot kvalade till 3-årschampionatet i hoppning var Conthara VH, uppfödd och ägd av Västra Hoby Stuteri AB, och den andra av arrangemangets två topphästar efter den nyligen bortgångne Conthargos. Conthara VH visades förtjänstfullt av Jessica Wadst, som fick ta emot Jan-Ove Olssons vandringspris som delas ut till den ryttare som under unghästtestets ridprov visar sin unghäst i en naturlig balans och för den unga hästen lämplig form.

    Även om Västra Hoby framförallt förknippas med toppstammade dressyrhästar, finns även några hoppston i avel som också går tillbaka till stamstoet Amajka. Ridsport har tidigare uppmärksammat när Contharas mor Sinner VH belönades med hoppdiplom, det kan du läsa mer om här.

    Conthara VH åkte inte bara hem med ett hoppdiplom på 49,5 poäng (82,5%), utan blev tillsammans med Blue Diamond även högst bedömd på gångartssidan med sina 48,5 poäng (80,8%). Därmed blev det dubbla diplom och dubbla championatskval för Conthara VH. Ytterligare två ston ur samma stostam från Västra Hoby belönades med poäng som räckte till såväl dressyrdiplom som championatskval: Springcesse VH och Uarda VII VH – båda efter Springbank II VH och båda med 48 poäng (80%). En intressant notering är hur det hoppstammade stoet belönades med högre poäng gångartspoäng än de två dressyrstammade.

    Utöver dessa blev det dressyrdiplom och kvalbiljett till ytterligare två dressyrtalanger: Stallerhult Skye (e Jameson RS2) och BBG’s Skye (e Bon Coeur), båda med 48 poäng (80%).

    Amilons fond

    En lång rad av de 3-åriga stona som belönades med diplom uppfyllde kraven för Amilons fond, där stoet ska vara fött, uppfött, uppfödarägt och visat i Skåne län. Ägaren till stoet kan då få ett bidrag ur fonden om stoet sätts i avel. Mer information om Amilons fond finns att läsa här.

    Resultat SWB:s unghästtest, Flyinge 28-29 april 2023

    Hästar med minst 77,5 procent.
    R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
    C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat
    * = hästen har uppnått poäng för årgångschampionat, men är ej grundregistrerad i SWB och därmed inte kvalificerad

    DRESSYRTALANGER

    Blue Diamond SWB sto 167 cm e Diamant de Semilly u Chapalla e Chacco-Blue, uppf/äg Feldborg Nielsen Läkarpraktik AB. 8,5 8 8 8 7 9 = 80,8% diplom C R

    Conthara VH (31) SWB sto 166 cm e Conthargos u Sinner VH e Singular LS La Silla, uppf/äg Västra Hoby Stuteri AB. 9 8 7 8 8 8,5 = 80,8% diplom C R

    Stallerhult Skye SWB sto 167 cm e Jameson RS 2 u Seraphine e Gribaldi, uppf/äg Karolina Cappelli Lindholm & Alexander Lindholm. 8 8 7 9 8 8 = 80% diplom C R

    Springcesse VH (31) SWB sto 168 cm e Springbank II VH u First May VH e First Wish, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Marita Strauch, Stall Bergsjöholm. 8,5 8,5 7,5 7 8,5 8= 80% diplom C R

    Uarda VII VH (31) SWB sto 165 cm e Springbank II VH u Uarda V VH e Akribori, uppf/äg Västra Hoby Stuteri AB. 9 8,5 7 7 8,5 8 = 80% diplom C R

    BBG’s Sky SWB sto 163 cm e Bon Coeur u Fabulous e Fürst Larino, uppf/äg Bultarbo Gård. 8 7,5 7,5 8,5 8,5 8 = 80% diplom C R

    BBG’s Ginger SWB sto 164 cm e Bon Coeur u Dubai e Danone I, uppf/äg Bultarbo Gård. 8 8 7,5 7,5 8 8,5 = 79,2% diplom

    Valezza (F.2) SWB sto 173 cm e Vitalis u F. Venganza e Jazz, uppf/äg Mattias Jansson Dressyrstall AB. 8 8 7 8,5 8 8 = 79,2% diplom

    Akleja SWB sto 162 cm e Suarez u Beatrice Aurore e Blue Hors Don Romantic, uppf Charlotte Hamilton, äg Petra Nerö. 8 7,5 7 8,5 8,5 8 = 79,2% diplom

    Dior BG (33) SWB sto 167 cm e Van Vivaldi u Bigley e L’Acteur, uppf Hanna Viklund, äg Bultarbo Gprd. 8 8 7,5 7,5 8 = 78,3% diplom

    Dancing Queen FC SWB sto 167 cm e Bon Coeur u Umea e Fidertanz, uppf/äg Fredrik Lindwall. 8 8 7 8,5 8 7,5 = 78,3% diplom

    Diarimo SN SWB val 170 cm e Diamant de Semilly u Gabriella SN e Clarimo, uppf Birgitta Jonasson/Stora Nääs Stuteri, äg Lennart Grönvall. 9 8 7,5 7 7,5 9 = 80%

    Sancerre VH SWB sto 161 cm e Springbank II VH u Miss Applebee VH e Morricone, uppf/äg Västra Hoby Stuteri AB. 8 8,5 7 7,5 9 7,5 = 79,2%

    Equus Covidette SWB sto 168 cm e Conthargos u Fânniki W.H. e Indoctro, uppf/äg Li Krog. 9 8,5 7 7 7 8,5 = 78,3%

    Mega Hit SWB sto 170 cm e Kadans u Rubin Alba e Rubinrot, uppf/äg Margareta Norénius. 8 7,5 7 8 8 8 = 77,5%

    Prima Black-Welvet SWB sto 166 cm e Blue Hors St. Schufro u Wilhelmine e Warkant, uppf Valerija Varga-Persson & Jan-Erik Persson, äg Kersti Sonesson. 8,5 7,5 7 8 8,5 7 = 77,5%

    HOPPTALANGER

    Blue Diamond SWB sto 167 cm e Diamant de Semilly u Chapalla e Chacco-Blue, uppf/äg Feldborg Nielsen Läkarpraktik AB. 8,5 8 8 9 9 9 = 85,8% diplom C R

    Diarimo SN SWB val 170 cm e Diamant de Semilly u Gabriella SN e Clarimo, uppf Birgitta Jonasson/Stora Nääs Stuteri, äg Lennart Grönvall. 9 8 7,5 9 9 9 = 85,8% diplom C

    Equus Covidette SWB sto 168 cm e Conthargos u Fânniki W.H. e Indoctro, uppf/äg Li Krog. 9 8,5 7 8,5 8 9 = 83,3% diplom C R

    Conthara VH (31) SWB sto 166 cm e Conthargos u Sinner VH e Singular LS La Silla, uppf/äg Västra Hoby Stuteri AB. 9 8 7 8,5 9 8 = 82,5% diplom C R

    Little Big Heart (36) SWB sto 166 cm e Big Star u Coco Chanel e Chatender, uppf/äg Regårdh Showjumping AB. 8 8 8 8,5 8 9 = 82,5% diplom C R

    Amadieu SWB val 162 cm e Amadeo van’t Vossenhof Z u Bazooka e Kannan, uppf/äg Agneta Tegnér. 8 7,5 7 9 9 9 = 82,5% diplom C

    Nikkolin SN HOLST sto 162 cm e Balou du Reventon u Fredrika SN e Clarimo, uppf/äg Birgitta Jonasson/Stora Nääs Stuteri. 8 8 7,5 8 8 9 = 80,8% diplom *

    Arielle SN (5) SWB sto 166 cm e Cornet Obolensky u Argentina SN e Argentinus, uppf/äg Birgitta Jonasson/Stora Nääs Stuteri. 8 7,5 7 7 9 10 = 80,8% diplom C R

    Ambidexter FT HOLST hingst 162 cm e Kash de Prissey u Inka V e Cash and Carry, uppf Harm Thormaehlen, äg Frida & Tova AB. 8 8 7 8,5 8 8,5 = 80% diplom *

    Caramelle SWB sto 170 cm e Tangelo van de Zuuthoeve u M&M e Non Stop R, uppf/äg Niclas Swerre. 8,5 8 7 8 8 8 = 79,2% diplom

    Vodka de Lux SWB sto 165 cm e Escape Z u Hanya de Lux e Hermes de Lux, uppf/äg Camilla Sudas. 8 7,5 8 7,5 8,5 7,5 = 78,3%

    Liljas Corona SWB sto 163 cm e Copycat u Corlanda van Breehof e Orlando, uppf/äg Liljas Avel & Uppfödning/Elin Lilja. 8 7,5 7 8 8 8 = 77,5%

    BBG’s Ginger SWB sto 164 cm e Bon Coeur u Dubai e Danone I, uppf/äg Bultarbo Gård. 8 8 7,5 8,5 7 7,5 = 77,5%

    Fakta

    SWB:s unghästtest Flyinge I 2023

    • Arrangör: SWB Malmöhus
    • Datum: 28-29 april 2023
    • Plats: Flyinge Kungsgård
    • Domare Exteriör/gångarter: Marie Knutsson
    • Domare löshoppning: Harald Jönsson
    • Domare ridprov: Niklas Roslund
    • Antal visade hästar: 36, varav 1 4-åring
    • Antal ridprov: 30, varav 29 godkända
    • Resultat dressyrtalanger: 11 diplom, 12 klass I
    • Resultat hopptalanger: 10 diplom, 11 klass I
    • Antal hästar med dubbeldiplom: 2
    • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 6
    • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 7
    • Högst bedömda dressyrtalang: Blue Diamond och Conthara VH med 48,5 poäng.
    • Högst bedömda hopptalanger: Blue Diamond och Diarimo SN med 51,5 poäng.
    • Dressyrtalanger med 50 poäng eller mer:
    • Hopptalanger med 50 poäng eller mer: Blue Diamond, Diarimo SN, Equus Covidette
    • Mesta fadershingstar: Bon Coeur, Copycat och Springbank II VH med 3 avkommor vardera.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden