Avelsnyheter
25 maj 2023 16:26
Ridsportplus

Dubbelt upp för Cortez de Merignat – valet i Flyinge redan klart

Ridhästtest SmedstadAtt få dubbla diplom vid ett ridhästtest är ovanligt - att kvala till 4-årschampionatet i båda grenarna är lite halvunikt. Björn Svensson hade känslan att Cortez de Merignat skulle lyckas med det i Smedstad, och fick rätt.

Dubbelt upp för Cortez de Merignat – valet i Flyinge redan klart
Inte bara ett, utan två diplom blev det för Cortez de Merignat vid ridhästtestet i Smedstad. Här med Alice Etheridge över hinder. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När SWB Östergötland höll sina unghästbedömningar i Smedstad i helgen, arrangerades ridhästtestet på söndagen. Totalt visades 15 stycken 4-åringar, varav en i öppen klass.

  Exteriören dömdes av Karl-Henrik Hemidahl, gångarterna av Gustaf Johansson och hoppningen av Mikael Nolin. Tolv av hästarna visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – alla dessa hoppades under ryttare. Två hästar visades grenspecifikt som dressyrtalanger, och en häst visades grenspecifikt som hopptalang.

  Utdelningen blev två diplom och tre klass I till dressyrtalangerna, samt två diplom och två klass I till hopptalangerna. En häst belönades med dubbla diplom.

  I’m Very Special F var den hingst som fanns representerad med mer än en avkomma då han hade två på plats i Smedstad.

  Dubbeldiplom till Cortez

  Dagens topphäst blev Cortez de Merignat (e Comthago VDL), som åkte hem med dubbla diplom. Cortez belönades med en nia på typen, i hoppningen blev det 8-9 i betyg vilket gav en total på 8,3 poäng. På gångartssidan blev det 8,5 på såväl skritt som galopp och en total på 8,0. Dubbla diplom blev resultatet för Cortez de Merignat, som dessutom lyckades kvalificera sig till 4-årschampionatet i båda grenarna – men till Flyinge åker han som hopphäst.
  – Breeders är årets huvudmål, berättar Björn Svensson från Unghästverkstaden, som är den som utbildat hingsten sedan i höstas.
  – Vi hoppades ändå på dubbeldiplom och hade den känslan, så vi blev inte jätteförvånade över att han fick det. Cortez är en fin häst som har sin nia på typen, han har en bra exteriör, en bra galopp och skritt och traven är fin för att vara en hopphäst.
  – Han visade verkligen upp sig som den fina häst han är.

  Cortez de Merignat är uppfödd och ägd av Torero Holding ApS, som föder upp hopphästar. Björn Svensson har haft hingsten sedan i höstas, efter att Cortez växt upp och utbildats hos Maths Örtbrink och Mattias Åstrand, som driver M&M Stables.
  – Jag såg Cortez vid förra årets bruksprov och gillade honom redan då, säger Björn.
  – Sedan dess har jag följt Cortez, och när Maths och Mattias frågade om jag ville ta över tyglarna var det lätt att svara ja.

  Bara att kliva upp igen

  På frågan om vad som utmärker Cortez, svarar Björn att det är den extrema ridbarheten och samarbetsviljan som finns hos hästen.
  – Han vill verkligen vara ryttaren till lags.
  – Vår beridare Alice hoppade några språng med honom i höstas, och nu inför testet kunde hon bara kliva på igen, ta tyglarna och genomföra provet.

  Tanken var att det var Björn själv som skulle rida Cortez i Smedstad, men en olycklig tillfällighet satte stopp för det. Istället visades hingsten av Alice Etheridge och Frida Seger.
  – Jag bröt ett ben i ringfingret en vecka innan testet. Jag hoppade och tryckte till för ordentligt, ursäktar sig Björn.
  – Vi löste det så att min sambo Frida, som är dressyrryttaren i familjen, tog hand om gångarterna, och Alice fick sköta hoppningen.

  Hoppas på något högre

  Både vid fjolårets och detta års bruksprov, har Cortez de Merignat tilldelats avelsvärdesklassen Accepterad. I år är tanken att han ska användas lite i aveln.
  – Han ska inte tävlas nu, utan ska få lära sig att hoppa på bocken, och så får vi se hur han tar det, säger Björn om den närmsta framtiden.
  – Fortsätter han utvecklas så här så är planen att han visas fram igenom som 5-åring, och vi hoppas på något högre än Accepterad, säger Björn förhoppningsfullt.

  Maveline-lisa-johansson-8709
  Lisa Johansson visade Maveline (e Grand Galaxy Win), som belönades med 8,3 poäng. Foto: Pernilla Hägg

  Andra diplomet för Maveline

  Högst bedömd bland dressyrtalangerna blev Maveline (e Grand Galaxy Win), uppfödd av Malin Axelsson och ägd av Emma Malm. Maveline visades grenspecifikt som gångartstalang, och belönades inte under åttan på någon av bedömningspunkterna. 8,5 på typen och galoppen, samt en nia för skritten var de högsta betygen. Totalt 8,3 poäng, dressyrdiplom och klar för 4-årschampionatet blev det för Maveline, som även blev högt bedömd som 3-åring.

  Vid unghästtesten behöver 3-åringarna få diplom för att vara kvalificerade till årgångschampionat, men den regeln gäller inte vid ridhästtestet. Här är det enbart de grenspecifika poängen som räknas för kvalificering, vilket gör att hästar även med en lägre totalpoäng är kvalade till Breeders.

  I Smedstad blev detta tydligt för Dominique (e Diarado), som är kvalad till Breeders i såväl dressyr som hoppning utan att ha belönats med diplom i någon av grenarna. Utöver Dominique blev även Rimma Flicka (e I’m Very Special F) kalificerad till 4-årschampionatet i hoppning.

  Högt bedömd i Öppen klass

  I öppen klass visades 4-åriga Okwiggy vd Watermolen (KWPN sto e Connect-Karandasj, uppf E. Tempert, äg Katja Boersma). Stoet visades allsidigt av Frida Andersén vid uppsutten hoppning, och belönades med 8,5 dubbelt upp över hinder. Totalt 8,2 poäng och hoppdiplom för Okwiggy vd Watermolen.

  Resultaten från Öppen klass beräknas på samma sätt som för 4-åriga hästar, men redovisas separat. Resultatet kan inte räknas för kvalificering till några årgångsfinaler, men ligger till grund för förärvningspoäng för hästens moder, och exteriörbedömningen kan användas vid kvalitetsgradering av ston för prestationsklass. För närvarande kan däremot inte resultat från Öppen klass ingå i någon beräkning av avelsindex.

  Resultat SWB:s ridhästtest, Smedstad 21 maj 2023

  Hästar med minst 77,5 procent.
  C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

  DRESSYRTALANGER

  Maveline SWB sto 171 cm e Grand Galaxy Win u Maleficent e For Romance I, uppf Malin Axelsson, äg Emma Malm. (9 8 8,5 8) = 83% diplom C

  Cortez de Merignat 9610 SWB hingst 172 cm e Comthago VDL u Candy de Merignat e Crelido, uppf/äg Torero Holding ApS. (8,5 7 8,5 8) = 80% diplom C

  Dominique SWB val 163 cm e Diarado u Nektina CC e Nekton, uppf CC Holsteiner Breeding & Nygårdens Stuteri o Veterinär AB, äg Nygårdens Stuteri o Veterinär AB. (8,5 7 8 8,5) = 78% C

  Mary SWB sto 161 cm e Hip Hop u Castanje e Pablo, uppf/äg Nygårdens Stuteri o Veterinär AB. (7,5 7 8 8) = 77%

  HOPPTALANGER
  Uppsutten hoppning

  Cortez de Merignat 9610 SWB hingst 172 cm e Comthago VDL u Candy de Merignat e Crelido, uppf/äg Torero Holding ApS. (8 9) = 83% diplom C

  Dominique SWB val 163 cm e Diarado u Nektina CC e Nekton, uppf CC Holsteiner Breeding & Nygårdens Stuteri o Veterinär AB, äg Nygårdens Stuteri o Veterinär AB. (8 8) = 78% C

  Rimma Flicka SWB sto 165 cm e I’m Very Special F u Raliska de la Nutria e Jaguar Mail, uppf Johanna Thorsten, äg HPK Sporthorses, Helene Rydberg Larsson. (8 8) = 78% C

  Fakta

  SWB:s ridhästtest Smedstad 2023

  • Arrangör: SWB Östergötland
  • Datum: 21 maj 2023
  • Plats: Smedstad Ridsportcenter
  • Domare exteriör: Karl-Henrik Heimdahl
  • Domare gångarter: Gustaf Johansson
  • Domare hoppning: Mikael Nolin
  • Antal visade hästar: 15, varav en i öppen klass
  • Resultat dressyrtalanger: 2 diplom, 3 klass I
  • Resultat hopptalanger: 2 diplom, 2 klass I
  • Antal hästar med dubbeldiplom: 1
  • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 3
  • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 3
  • Högst bedömda dressyrtalang: Maveline med 8,3 poäng
  • Högst bedömda hopptalang: Cortez de Merignat 9610 med 8,3 poäng
  • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer: Meveline, Cortez de Merignat 9610
  • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer: Cortez de Merignat 9610, samt Okwiggy vd Watermolen i öppen klass
  • Mesta fadershingst: I’m Very Special F med 2 visade avkommor

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden