Avelsnyheter
9 juni 14:04
Ridsportplus

Revansch från bruksprovet

Ridhästtest FalunAngelica Engvall beskriver bruksprovet som ett magplask, så hon tyckte det kändes skönt med en bra visning vid ridhästtestet i Falun. Mr Successful blev där belönad med dressyrdiplom, och Angelica berättar att dörren för att åter prova på ett bruksprov inte är stängd.

Revansch från bruksprovet
Det blev diplom för Mr Successful vid ridhästtestet i Falun. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SWB Dalarna höll sina unghästbedömningar på Svedens Gård i Falun på nationaldagen. Vid ridhästtestet visades fyra hästar, alla av årgång 2019.

Samtliga hästar visades grenspecifikt som dressyrtalanger, så endast två domare berördes vid ridhästtestet: Ove Stenson på exteriören och Magnus Hamilton på gångarterna. Utdelningen blev ett diplom och tre hästar med klass I-poäng.

Magplask på bruksprovet

Mr-successful-bruks
Mr Successful vid bruksprovet i våras. Foto: Privat

En häst stack ut i mängden, och detta var bruksprovshingsten Mr Successful (e Suarez), uppfödd och ägd av Angelica Engvall. Mr Successful inledde sin poängrad med 8,5 på såväl typ som huvud/hals/bål, samt en åtta på benen. I gångarterna blev det 8,5 för galoppen som högsta betyg, och totalt slutade poängen på 7,9 och dressyrdiplom. Delpoängen på gångarterna räckte dock inte till för att kvalificera sig till 4-årschampionatet för Mr Successful.
– Vi är mycket glada och stolta över att vara uppfödare till honom, säger Angelica Engvall.
– Det var kul att få en bra uppvisning i helgen på ridhästprovet efter ett magplask på bruksprovet tidigare i våras.

Mr Successful börjar få ett ganska långt CV av bedömningar. I fjol visades han på unghästtest med 50 poäng och dressyrdiplom, och vid höstens rådgivande bedömningar rekommenderades att visas på bruksprovet. Väl på bruksprovet rekommenderades han att gå vidare till fas II, men där blev det stopp den gången. Hingsten ansågs grön, och höll på mycket med sin tunga under testryttarna.
– Styrkan och bärigheten har kommit lite mer för varje ridpass, säger Angelica.
– Nu ska fokus ligga på att få honom att trava luftigare.
– Han är fortfarande hingst och dörren för att visa upp honom för bruksprovsnämnden igen är inte stängd.
– Vi tränar till vardags för Pia Fälth, GP-domare/ryttare och unghästdomare. Hon hjälper oss med verktyg för att kunna plocka fram det bästa ur hästen för framtiden.

Angelica beskriver Mr Successful som mycket snäll, att han är en riktig arbetsmyra och att han kombinerar detta med en fin exteriör. Aveln på gården utanför Falun började med hoppstoet Miss Magic, där Mr Miracle Man nämns som den främsta avkomman till henne.
– Han såldes till USA och har gått Grand Prix, han var början på vår lilla avel som sedan fortsatte med inköp av fler ston.
– Vi hoppas på fler fina föl i framtiden, och ett roligt mål hade varit att få vara uppfödare till en GP-häst i dressyr också, säger Angelica om aveln med dressyrstona på gården.

Alla föl har fått diplompoäng

Mamma till Mr Successful heter Fatima D’Sier, och hon köptes som 2-åring från Holland – enligt Angelica med säljarens glädje över att stoet skulle hamna i en svensk avelsbox.
– Hon har hittills burit fram fem föl, och hennes starka bakbensmekanik har alla avkommor nedärvt.
– Tre avkommor har visats fram på unghästtest, och alla har kommit upp på diplompoäng.

Tredje avkomman till Fatima D’Sier, Mr Clever Q, visades också i Falun, på unghästtestet. Där ställde dock ett missförstånd från förra veckan till det vid bedömningen.
– Han kändes inte redo för ridprov för att erhålla diplomet, säger Angelica.
– Nästa år hoppas vi kamma hem det sista diplomet som krävs för att kunna premiera Fatima. Hon har en lovande 2-åring efter Freetown hemma.

Dottern högst bedömd under mammaledigheten

Alla övriga hästar belönades med klass I, där fölstoet Joy 4 Us (e Ironman H) kom upp i 7,7 poäng. Stoet belönades med dressyrdiplom när hon visades som 3-åring, och har sedan dess hunnit bli mamma. Dottern Rock 4 Joy blev högst bedömd bland dressyrfölen i Dalarna förra året (läs mer här).

En intressant notering vid ridhästtestet i Falun var att ingen häst belönades med något delbetyg under åtta på någon av de tre bedömningspunkterna för exteriören: Typ, huvud/hals/bål och ben. Idel åttor rakt igenom på alla dessa tre punkter för alla fyra hästar, med en halv poängs tillägg på tre av noteringarna.

Resultat SWB:s ridhästtest, Falun 6 juni 2023

Hästar med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER

Mr Successful SWB hingst 173 cm e Suarez u Fatima D’Sier e United, uppf/äg Angelica Engvall. (7,5 7 8,5 8) = 79% diplom

Joy 4 Us (fölsto) SWB sto 161 cm e Ironman H u Wish 4 Joy e First Wish, uppf Rhiannons Djurpensionat/Helene Nilsson, äg Hanna Ribjer. (8 7 7,5 7,5) = 77%

Fakta

SWB:s ridhästtest Falun 2023

 • Arrangör: SWB Gotland
 • Datum: 6 juni 2023
 • Plats: Svedens Gård, Falun
 • Domare exteriör: Ove Stenson
 • Domare gångarter: Magnus Hamilton
 • Domare hoppning:
 • Antal visade hästar: 4
 • Resultat dressyrtalanger: 1 diplom, 3 klass I
 • Resultat hopptalanger:
 • Antal hästar med dubbeldiplom:
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy:
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy:
 • Högst bedömda dressyrtalang: Mr Succesful med 7,9 poäng
 • Högst bedömda hopptalang:
 • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer:
 • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer:
 • Mesta fadershingst:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden