Avelsnyheter
23 maj 2023 19:29
Ridsportplus

Långväga satsning mot Breeders

Ridhästtest TimråPrecis som i fjol blev det både diplom och kvalbiljett till Breeders för Tekla J (e Total Hope) i Timrå, men i fjol ville inte Ann-Louise Göransson åka den långa resan med sin häst. I år ser det annorlunda ut - och målet är att Tekla ska åka de 100 milen till Flyinge i höst.

Långväga satsning mot Breeders
Tekla J (e Total Hope) blev högst bedömd vid ridhästtestet i Timrå. Stoet visades av Johanna Hammarstrand, som också utbildat henne. Foto: Anna Melinder

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mellersta Norrlands Hästavelsförening höll sina unghästbedömningar i Timrå under helgen. Lördagen var vigd åt ponnyer och ridhästtest, och vid SWB:s klasser startade fyra hästar. Exteriören dömdes av Ove Stenson, och gångarterna av den blixtinkallade Magnus Hamilton. Dagens hoppdomare var Susanne Axén.

Samtliga hästar startade som grenspecifika talanger – halva startfältet som dressyrtalanger och den andra halvan som hopptalanger. Utdelningen blev ett diplom och en klass I-häst på dressyrsidan, samt en klass I-häst i hoppning.

Total Hope-dotter blev högst bedömd

Dagens högst bedömda häst blev dressyrtalangen Tekla J (e Total Hope), uppfödd av Helena Andersson och ägd av Ann-Louise Göransson. Det resliga stoet visades av Johanna Hammarstrand, med jämna betyg rakt igenom. 8,5 på typen och galoppen blev toppnoteringarna för Tekla J, som fick ihop totalt 8,0 poäng, dressyrdiplom och en kvalbiljett till 4-årschampionatet.
– Johanna Hammarstrand som är en duktig unghästutbildare har ridit in och utbildat Tekla J fram till idag, berättar ägaren Ann-Louise Göransson.

Tekla köptes in av Ann-Louise i början av september förra året. Hon har sedan tidigare en ”J-häst” från samma uppfödare: Hera J.
– Men Hera börjar bli till åren nu och jag vill ha något yngre att följa, säger Ann-Louise.
– Jag rider själv och har gjort det under många år, dock så tävlar jag inte då jag inte har tillräckligt med tävlingsnerver.

Blev inget Breeders i fjol

Istället är det Johanna Hammarstrand som fått tävla Hera J, vilket de gjort upp till svår dressyr.
– Det var också Johanna som visade Tekla på unghästtestet, säger Ann-Louise om fjolårsvisningen, där det också blev dressyrdiplom med fina poäng.
– Men hon visades inte på Breeders ifjol av den enkla anledningen att vi inte ville åka den långa resan med henne.

I år ser dock planerna annorlunda ut. Inför ridhästtestet har Tekla tränats varierat och på olika typer av underlag, och såväl Johanna som Ann-Louise har varit noga med återhämtning med tanke på hennes ålder och storlek. Nu väntar bete under några veckor för det lovande stoet.
– Efter det ska vi förbereda henne för Breeders, och hoppas att vi ska kunna åka de cirka 100 milen enkel resa och visa upp en fräsch och fin häst. 
– Jag och Johanna hoppas på att Tekla en dag – om allt går vägen – ska kunna gå svår dressyr och lite till, säger Ann-Louise.

Kan vara bestämd av sig

När Ann-Louise får frågan om hur hon skulle beskriva Tekla, säger hon att det är en välhanterad och mycket snäll häst.
– Hon kan ibland vara lite bestämd men för det mesta tar hon livet med ro, och hon tycker mycket om att gå i hagen med sina hästkompisar.

Teklas mamma Paveda är elitpremierad, och förutom Tekla så har även avkommorna Donna Delux (e Don Deluxe) och Trevito (e Totilas) belönats med dressyrdiplom. Ovanpå detta lades i Timrå ytterligare en meriterad dotter på Pavedas CV, då den 3-åriga dottern Signe J (e Suarez) dagen efter ridhästtestet även hon kom att belönas med såväl dressyrdiplom som kvalbiljett till championatet.

Klass I till bästa hopptalang

Högst bedömda hopptalang i Timrå blev E.D.S Tittioo (SWB sto e Casanova Hästak-Robin Z, uppf/äg Sari Månsson) som belönades med 7,5 i båda hinderbetyg och slutade på klass I-poäng med totalt 7,5.

Resultat SWB:s ridhästtest, Timrå 20 maj 2023

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

DRESSYRTALANGER

Tekla J SWB sto 176 cm e Total Hope u Paveda e Sandro Hit, uppf Helena Andersson, äg Ann-Louise Göransson. (7,5 8 8,5 8) = 80% diplom C

Fakta

SWB:s ridhästtest Timrå 2023

 • Arrangör: Mellersta Norrlands Hästavelsförening
 • Datum: 20 maj 2023
 • Plats: Timrå Hästsportförening
 • Domare exteriör: Ove Stenson
 • Domare gångarter: Magnus Hamilton
 • Domare hoppning: Susanne Axén
 • Antal visade hästar: 4
 • Resultat dressyrtalanger: 1 diplom, 1 klass I
 • Resultat hopptalanger: 1 klass I
 • Antal hästar med dubbeldiplom:
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 1
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy:
 • Högst bedömda dressyrtalang: Tekla J med 8,0 poäng
 • Högst bedömda hopptalang: E.D.S Tittioo med 7,5 poäng
 • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer: Tekla J
 • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer:
 • Mesta fadershingst:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden