Avelsnyheter
29 maj 14:18
Ridsportplus

”Jag vill unna mig en bra ridhäst”

Ridhästtest BullerstaFödd på midsommarafton. Elitföl. 50 poäng som 3-åring - Nådhammars Diva har redan ett gediget CV. Vid ridhästtestet på Bullersta Gård i helgen tog hon hem det enda diplomet, men målet med stoet? Hon ska bli uppfödarens allroundhäst. "Jag vill rida jakt på Djurgården på henne", säger Therése Bjerketorp.

”Jag vill unna mig en bra ridhäst”
Nådhammars Diva åkte hem med det enda diplomet från ridhästtestet på Bullersta Gård. Foto: Regina Ericson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under söndagen höll Södermanlands Hästavelsförening sina unghästbedömningar vid Bullersta Gård, och vid ridhästtestet kom fem hästar fram till visning. Bland dessa visades en häst vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalang, och denna häst visades löshoppad. Övriga hästar visades grenspecifikt som dressyrtalanger.

Jan-Ove Olsson dömde exteriören och Kerstin Bindekrans gångarterna, medan Harald Jönsson stod för hoppsiffrorna. Utdelningen blev för dressyrtalangerna ett diplom och två klass I-hästar, och i hoppning blev det en klass I-häst.

Mest representerade fadershingst var Bon Coeur med två visade avkommor.

Andra diplomet till Nådhammars Diva

Högst bedömd vid ridhästtestet blev Nådhammars Diva (e Suarez), uppfödd och ägd av Therése Bjerketorp, Stuteri Nådhammar. Diva belönades med 8,5 på huvud/hals/bål som högsta betyg, och för gångarterna blev det 8-7,5-7,5-8. Totalt 7,8 poäng och ytterligare ett dressyrdiplom för Nådhammars Diva, dom belönades med 50 poäng förra året, deltog vid Breeders Trophy och där placerade sig någonstans i mitten.
– Det var långt från Stockholm till Flyinge för en 3-åring, men det var en rolig resa, säger Therése Bjerketorp.
– Efter det har vi fortsatt att träna henne, och det har väl gått lite upp och ned. Det var först när jag lämnade henne till tjejerna på Rockelstad och de började hoppa runt med henne, som polletten trillade ned.
– Hon hade inte fattat grejen innan, men nu kommer vi fortsätta träna hoppning med henne. Det verkar vara ett vinnande koncept för denna häst.

Diva har hela tiden legat Therése varmt om hjärtat. Stoet kom till världen med buller och bång på självaste Midsommarafton, mitt under midsommarfirandet.
– Vi låg och bubblade i baljan när larmet gick, och vi var många engagerade som var med och drog ut henne i bikini och badtofflor, minns Therése.
– Sedan såldes hon på elitfölsauktionen, men när köparen blev sjuk och hennes planer grusades, valde jag att köpa tillbaka henne.
– Det var i februari förra året, och då var hon grundhanterad. Min tanke då var att vi kör ändå, visar henne på 3-årstetet och ser hur långt det räcker, och sedan säljer jag henne.

Inga planer på avel just nu

Även om Therése alltid själv tyckt att Diva är bra, är hon också självkritisk. Så det fina resultatet från förra året kom som en överraskning. Det har funnits spekulanter på henne, men Therése valde att behålla henne. Några planer på betäckning finns dock inte just nu, utan Therése menar att hon vill ha roligt med Diva först.
– Jag har inte bråttom med att sätta henne i avel. Jag har kvar hennes mamma Primanova, och har även 3-åriga systern Nådhammars Chanel kvar.
– Syrran ska visas i Hagliden nästa vecka, jag kände att det blev för mycket att ta med henne till Bullersta.

Therése berättar att det är ”Annorna” på Rockelstad som hjälpt till med Diva, Anna Gustafsson och Anna Florin, där den sistnämnda är den som i huvudsak haft ansvaret för henne.
– Sedan har jag Katarina Dahlin här på hemmaplan som är den som ridit henne.
– När det gäller de unga hästarna så har jag andra som rider dem, det är en tjänst jag köper in. Jag som är femtio plus behöver inte utsätta mig för de riskerna, säger Therése.

348363376_943069033773581_553333925182141504_n
Therése Bjerketorp red jakt på Divas moster Nådhammars Baronessa. Här ses de 2017. Foto: Privat

Ska bli tanthäst för jaktridning

När det gäller riskbedömning är dock kanske inte alla överens med Therése Bjerketorp om vad det innebär. Hennes mål med Nådhammars Diva är nämligen att hon ska rida jakt på Djurgården med stoet.
– Diva är en riktig allroundhäst, hon är mitt lejonhjärta. Jag har ridit jakt på hennes moster Nådhammars Baronessa tidigare, och har en brinnande dröm att göra det igen.
– Det är Stockholms Fältrittklubb som arrangerar jakterna på hösten, självklart Hubertusjakten kring Hubertus, och innan det en fyra/fem förjakter så man får förbereda sig för stockar och hinder i terrängen.
– Min tanke är att Diva ska bli min tanthäst, en sådan jag kan göra allt med.
– Jag vill unna mig en bra ridhäst, summerar Therése.

2 x 8 för Bonjour

I hoppningen toppade den enda startande hästen Bonjour (e Bon Coeur), uppfödd och ägd av Herrö Gård HB. Löshoppningen bedömdes med dubbla åttor, vilket gav en totalpoäng på 7,8 och klass I. Med ryttare på ryggen hade hoppbetygen räckt för kvalificering till Breeders Trophy, men så blir det inte när hästen löshoppas. Bonjours mamma Easily är hoppstammad, men har tävlat framgångsrikt i dressyr upp till S:t Georges.

Resultat SWB:s ridhästtest, Bullersta 28 maj 2023

Hästar med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER

Nådhammars Diva SWB sto 165 cm e Suarez u Primanova e Don Primero, uppf/äg Therése Bjerketorp (Stuteri Nådhammar). (8 7,5 7,5 8) = 78% diplom

HOPPTALANGER
Löshoppning

Bonjour SWB val 175 cm e Bon Coeur u Easily e Quite Easy, uppf/äg Herrö Gård HB. (8 8) = 78%

Fakta

SWB:s ridhästtest Bullersta 2023

 • Arrangör: Södermanlands Hästavelsförening
 • Datum: 28 maj 2023
 • Plats: Bullersta Gård
 • Domare exteriör: Jan-Ove Olsson
 • Domare gångarter: Kerstin Bindekrans
 • Domare hoppning: Harald Jönsson
 • Antal visade hästar: 5
 • Resultat dressyrtalanger: 1 diplom, 2 klass I
 • Resultat hopptalanger: 1 klass I
 • Antal hästar med dubbeldiplom:
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy:
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy:
 • Högst bedömda dressyrtalang: Nådhammars Diva med 7,8 poäng
 • Högst bedömda hopptalang: Bonjour med 7,8 poäng
 • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer:
 • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer:
 • Mesta fadershingst: Bon Coeur med 2 visade avkommor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden