Avelsnyheter
30 maj 20:00
Ridsportplus

Dubbla diplom vid saluhästtestet

Unghästtest StrömsholmNär SWB Mälardalen höll sitt unghästtest för endast saluhästar, var So Special de Zircco (e I'm Very Special F) dagens klarast lysande stjärna - valacken toppade i båda grenarna och åkte hem med dubbla diplom. Ägaren Eva Gudmundsson vill ge en eloge till arrangörerna för idén, och hoppas på fler liknande tillfällen framöver.

Dubbla diplom vid saluhästtestet
Dubbla diplom blev det för So Special de Zircco när SWB Mälardalen bjöd in till unghästtest för saluhästar. Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under lördagen höll SWB Mälardalen sitt andra unghästtest för året – denna gång i en specialupplaga där samtliga hästar var till salu (läs mer om detta här). Totalt visades 16 hästar, varav två 4-åringar. Hästarna visades i två block, med gångartstalanger för sig och hopptalanger för sig.

Exteriör och gångarter dömdes av Ulrika Jacobs och hoppningen av Mikael Nolin. Christina Olsson var ridprovsdomare, och hon kunde godkänna tretton av de totalt fjorton ridproven.

Utdelningen blev ett dressyrdiplom och åtta klass I-hästar som dressyrtalanger, samt två hoppdiplom och fyra hästar med klass I-poäng som hopphästar. En häst belönades med dubbla diplom.

Flest visade avkommor hade Benetton Dream och Casanova Hästak med två vardera. Representerad hingst med avkomma ur sin första årgång var Kintaro VDL.

Toppade i båda grenarna

Dagens klarast lysande stjärna var So Special de Zircco (e I’m Very Special F), uppfödd av Caroline B. Berlin och ägd av Eva Gudmundsson. Hoppstam till trots toppade Zircco inte bara i en utan i båda grenarna, och belönades med dubbla diplom. Som hopptalang blev det åttor rakt igenom och totalt 48 poäng (80%), och som gångartstalang blev det 8,5 för skritt och en sjua på galopp som avbrott i raden av åttor – totalt 47,5 poäng (79,2%) och dressyrdiplom. Till Breeders blev Zircco kvalificerad som hopptalang.
– Uppfödaren till stoet har ett jättefint hoppsto, som hon hade tänkt seminera med en dressyrhingst, berättar Zirccos ägare Eva Gudmundsson, som driver Flemminge Gård med bland annat seminstation.
– Jag övertygade henne att inte blanda utan använda en hopphingst på stoet. Så hon gjorde det och har fortsatt med det, och köpte sig ett dressyrföl istället.

Modern Imellie är ett sto som Eva är mycket förtjust i, och hingsten som stoets ägare valde att använda blev Evas egen hingst I’m Very Special F.
– Jag sa då att jag kunde vara intresserad av att köpa den avkomman.
– Men Caroline blev nog lite förtjust i honom ändå, men jag fick köpa honom till slut. Jag köpte honom som föl, men när han väl kom hit var han inte riktigt ett år, säger Eva med ett skratt.

Köptes som hingstämne

Tanken med Evas köp av So Special de Zircco var att spara honom som hingst. Han blev dock i minsta laget – mätstickan landade på 161 centimeter på Strömsholm – så Eva valde att kastrera honom.
– Han har varit så färdig hela tiden, och är så färdig nu, så han växer kanske inte så mycket mer. Det är mammans första avkomma, det beror kanske på det.
– Men det är ingen jätteliten häst ändå, det finns bredd i honom, men som sporthäst kommer han ju bli en häst av det mindre slaget.
– Det kommer att bli en jättefin tävlingshäst, och är man ute efter att tävla i klasser uppåt en 1,40 så räcker han med råge. Kanske till och med lite mer.
– Han har ett fantastiskt temperament, är tålig och tycker om att vara på arenan. Det är en sådan häst som inte tycker något är jobbigt, han kan äta och dricka utan problem när han åker bort, lovordar Eva sin unga talang.

Eva Gudmundsson vill ge en eloge till SWB Mälardalen för arrangemanget med ett unghästtest för saluhästar.
– Det var en superbra idé, och att dela upp hästarna i grupper med dressyrhästarna för sig och hopphästarna för sig var bra. Så spekulanterna inte behöver titta på precis allt.
– Det var så välordnat, med katalog, skyltar på dörrarna, speakern berättade om hästarna och vad det var för prisidé på dem. Det var verkligen superbra gjort.
– Både vi som visade och publiken bjöds på kaffe och lunch, så det blev en jättebra stämning.

Ser gärna fler saluhästtester

Eva hoppas att den här idén med tester bara för saluhästar kommer att fortsätta, men hon tänker också att kanske inte alla föreningar ska arrangera det, så konceptet riskerar att bli urvattnat.
– Det skulle kanske fungera med en eller två platser om året, tror Eva.
– Sedan är det upp till oss säljare också att ha ett pris på hästen också. Både innan man åker, och att hålla sig till det priset efteråt också.

Själv fick Eva flera spekulanter på So Special de Zircco vid visningen.
– Ja, vi fick flera frågor på den. Det var många som kom fram och pratade.
– Jag har haft flera som visat ett tydligt intresse, som har hört av sig nu efteråt också, säger Eva.

Imjc3013
4-åriga Comander-Q (e Cabachon) hoppade hem ett diplom. Foto: Sofie Sköld

Hoppdiplom till Comander-Q

Ytterligare ett diplom delades ut under dagen, och detta gick till den 4-åriga Comander-Q (e Cabachon), som även han belönades med jämna åttor utöver galoppen där det blev 7,5. Totalt 47,5 poäng (79,2%) och hoppdiplom.

Högt bedömd i båda grenarna blev King’s Cross (e King Louie), uppfödd och ägd av Catarina Skoog. King’s Cross landade på 48 poäng både som dressyr- och hopptalang, men de grenspecifika poängen skulle inte räckt för diplom i någon av grenarna – därtill gjordet det inte heller något ridprov på King’s Cross. Modern till King’s Cross är Adoralda K, som redan tidigare lämnat avkommor med talang i såväl hoppning som dressyr då de belönats med diplompoäng i båda grenarna.

Resultat SWB:s unghästtest, Strömsholm 27 maj 2023

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

So Special de Zircco SWB val 161 cm e I’m Very Special F u Imellie e Zirocco Blue VDL, uppf Caroline B. Berlin, äg Eva Gudmundsson. 8 8 8 8,5 7 8 = 79,2% diplom

King’s Cross SWB val 168 cm e King Louie u Adoralda K e Sydney, uppf/äg Catarina Skoog. 8,5 9 7,5 7,5 7,5 8= 80%

In a Dream SWB val 170 cm e Benetton Dream u Harmony e Charmeur, uppf/äg Ina Bromander.  8 8 7,5 8,5 7,5 7,5 = 78,3%

It’z Him Indeed FWB val 164 cm e Benetton Dream FRH u Himzira e Zuidenwind, uppf/äg RECO Equestrian AB. 8 8 7,5 7,5 8 7,5 = 77,5%

HOPPTALANGER

So Special de Zircco SWB val 161 cm e I’m Very Special F u Imellie e Zirocco Blue VDL, uppf Caroline B. Berlin, äg Eva Gudmundsson. 8 8 8 8 8 8 = 80% diplom C

Comander-Q SWB val f-19 169 cm e Cabachon u Quinnie e Quite Easy, uppf/äg Jenny Malmkvist. 8 8 8 7,5 8 8 = 79,2% diplom

King’s Cross SWB val 168 cm e King Louie u Adoralda K e Sydney, uppf/äg Catarina Skoog. 8,5 9 7,5 8 7 8 = 80%

Cassius SWB val 165 cm e Casanova Hästak u Kartagina e Czandor, uppf/äg Mikaela Forss. 8,5 8 7,5 8 7 7,5 = 77,5%

Fakta

SWB:s unghästtest Strömsholm II 2023

 • Arrangör: SWB Mälardalen
 • Datum: 27 maj 2023
 • Plats: Strömsholm
 • Domare Exteriör/gångarter: Ulrika Jacobs
 • Domare löshoppning: Mikael Nolin
 • Domare ridprov: Christina Olsson
 • Antal visade hästar: 16, varav två 4-åringar
 • Antal ridprov: 14, varav 13 godkända
 • Resultat dressyrtalanger: 1 diplom, 8 klass I
 • Resultat hopptalanger: 2 diplom, 4 klass I
 • Antal hästar med dubbeldiplom: 1
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy:
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 1
 • Högst bedömda dressyrtalang: King’s Cross med 48 poäng
 • Högst bedömda hopptalang: So Special de Zircco med 48 poäng
 • Dressyrtalanger med 50 poäng eller mer:
 • Hopptalanger med 50 poäng eller mer:
 • Mesta fadershingstar: Benetton Dream och Casanova Hästak med 2 avkommor vardera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden