Avelsnyheter
31 augusti 08:29
Ridsportplus

Hoppdiplom till dressyrhästen

Ridhästtest HalmstadStartfältet vid ridhästtestet i Halmstad bestod till största delen av välstammade dressyrhästar, men det blev i hoppning som de högsta poängen delades ut. Thyroidéa (e Törveslettens Sylvester) blev högst bedömd av alla 4-åringar, och åkte hem med hoppdiplom.

Hoppdiplom till dressyrhästen
Thyroidéa blev högst bedömd vid ridhästtestet i Halmstad. Det dressyrstammade stoet visades av Sandra Johansson, och åkte hem med dagens enda hoppdiplom. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under lördagen höll Halländska Hästavelsföreningen sina ritt ridhästtest på Halmstad Fältrittklubb. 15 hästar kom fram till start, bland dem fanns två fölston. Fem av hästarna startade vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – samtliga löshoppades då det inte fanns möjlighet till uppsutten hoppning under detta ridhästtest. Övriga startande visades grenspecifikt som gångartstalanger.

Exteriören dömdes av Marie Knutsson, gångarterna av Niklas Roslund och hoppningen av Susanne Axén. Utdelningen blev två diplom och fem klass I-hästar bland dressyrtalangerna, och i hoppningen blev det ett diplom.

Ironman H och Suarez var mest representerade som fadershingstar med två avkommor vardera. Suarez fick full pott då hans avkommor var de två som åkte hem med dressyrdiplom.

Dubbla åttor i hoppningen

Högst totalpoäng vid ridhästtestet gick till Thyroidéa (e Törveslettens Sylvester), uppfödd av Lena Nyström och ägd av Lena Elovsson. Thyroidéa visades av ägarens dotter Sandra Johansson, stoet inledde sin poängrad med 8,5 på typen och fick åttor på huvud/hals/bål och galoppen. Vid löshoppningen glänste hon till med dubbla åttor vilket gav totalt 8,0 poäng och ett hoppdiplom. Poängen till trots blir det ingen kvalificering till 4-årschampionatet, då hästarna behöver hoppas uppsuttet för en sådan biljett.

Sandra Johansson skrattar gott när hoppdiplomet kommer på tal, det har blivit många kommentarer om hoppförmågan.
– Målet är att vi så småningom ska visa upp oss i unghästklasser och kvala till finaler, men då är det tänkt att vi gör det i dressyr, säger Sandra.

Fick stå i ett år

På hemmaplan går Thyroidéa under namnet Tottis, och stoet köptes redan som föl av uppfödaren. Siktet var inställt mot unghästtest förra året, och utbildningen skedde hos Camilla Axelsson.
– Men hon drog på sig en hovbensfraktur och kom inte i tajming till 3-års, istället har hon stått ett år, förklarar Sandra.
– På grund av det har hon inte blivit riden så mycket, men det är en snäll, trygg och trevlig häst. Även om hon inte var redo att visa upp sin gång, så visade hon i alla fall fram att hon hoppar väldigt käckt.

Tottis är den andra hästen som Lena och Sandra köpt från Lena Nyström. Hemma i stallet fanns redan storasyster Taenia (e Tomahawk).
– Det är en sådan fantastiskt vettig och trevlig häst, så vi kände att vi ville ha en till.
– Mamman Theca har också lämnat så många fina avkommor, och de här två vi har nu lämnar aldrig gården – de stannar hos oss för alltid.

I den stora syskonskaran från mamma Theca finns den Grand Prix-hästen Fusion, Kungakannan-vinnaren Tesla och unghäst-VM-finalisten Diploid – Tesla har även hunnit bli mor till den premierade hingsten Brown Fellow. Såväl mor, mormor, mormorsmor och till och med mormorsmormor är Elitpremierade, och den här stolinjen ligger bakom en lång rad framgångsrika individer. Till exempel Synovia som också har vunnit Kungakannan, och hennes son Formalin som också varit godkänd hingst.

Rider för att ha roligt

Sandra säger att planer är att rida på så mycket hon orkar och hinner, men tillägger också att hon är en vanlig amatörryttare som gör det här vid sidan av.
– Jag har ett vanligt jobb också, och vi driver vårt lantbruk. Tanken är att rida, tävla och träna Tottis så får vi se var vi hamnar.
– Vi tränar för Pernilla Jennesäter, och visst drömmer jag om att rida lite högre klasser. Men vi har en vanlig gård utan ridhus, så det ändå lite mer hobbyridning.
– Men vi tränar på och har roligt, summerar Sandra.

Ikaroz_e403_0021w
Alexandra Börjesson lotsade Ikaroz till ett andra dressyrdiplom. Foto: Yvonne Karlsson

Två dressyrdiplom

På dressyrsidan var det de två Suarez-avkommorna SH Mellrose och Ikaroz som kom upp i de högsta betygen – båda landade på totalt 7,8 poäng och belönades med ett varsitt dressyrdiplom. SH Mellrose är ägd av uppfödaren Ewa Bengtsson, och här blev det åttor på alla gångartsbetyg utom traven som föll ett halvt pinnhål ned på poängskalan. I sadeln på SH Mellrose satt rutinerade Yvonne Österholm.

Ikaroz är uppfödd av Jan-Owe Lundberg och ägs av Eva Källman. Här var det skritten som imponerade mest med 8,5 som toppbetyg, lotsad av Alexandra Börjesson på ryggen. Ikaroz var en av de högst berömda 3-åringarna i Halmstad förra året, där han belönades med 50 poäng.

Resultat SWB:s ridhästtest, Halmstad 26 augusti 2023

Hästar med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER

SH Mellrose SWB sto 170 cm e Suarez u Melisa e Master, uppf/äg Ewa Bengtsson. (8 7,5 8 8) = 78% diplom

Ikaroz SWB val 166 cm e Suarez u Venus e Bocelli, uppf Jan-Owe Lundberg, äg Eva Källman. (8,5 8 7 8) = 78% diplom

HOPPTALANGER

Löshoppning

Thyroidéa (36) SWB sto 166 cm e Törveslettens Sylvester u Theca e Topaasch, uppf Lena Nyström, äg Lena Elovsson. (8 8) = 80% diplom

Fakta

SWB:s ridhästtest Halmstad 2023

 • Arrangör: Halländska Hästavelsföreningen
 • Datum: 26 augusti 2023
 • Plats: Hallands Fältrittklubb
 • Domare exteriör: Marie Knutsson
 • Domare gångarter: Niklas Roslund
 • Domare hoppning: Susanne Axén
 • Antal visade hästar: 15, varav 2 fölston
 • Resultat dressyrtalanger: 2 diplom, 5 klass I
 • Resultat hopptalanger: 1 diplom
 • Antal hästar med dubbeldiplom:
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy:
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy:
 • Högst bedömda dressyrtalang: SH Mellrose och Ikaroz med 7,8 poäng
 • Högst bedömda hopptalang: Thyroidéa med 8,0 poäng
 • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer:
 • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer: Thyroidéa
 • Mesta fadershingst: Suarez med 3 visade avkommor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden