Avelsnyheter
16 maj 2023 14:28
Ridsportplus

Ombytta roller i Värmland

Ridhästtest LillerudJalapenious och hennes moster Vamous glänste vid fjolårets unghästtest i Värmland, och i år fortsatte de två stona att skina. I år blev det dock ombytta roller, när Vamous slog till med skyhöga poäng vid ridhästtestet.

Ombytta roller i Värmland
Valverde-dottern Vamous belönades med höga poäng vid ridhästtestet i Lillerud. Hon reds av Mikaela Jakobsson. Foto: Ulrika Jacobs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Wermlands Hästavelsförening är först ut i år med ridhästtest. Det var vid unghästbedömningarna på Lillerudsgymnasiet som sex hästar visades, med Marie Knutsson som exteriördomare, Ruth Börjesson som gångartsdomare och Eva Gudmundsson som hoppdomare.

En häst visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalang, och hoppmomentet skedde genom löshoppning. Övriga hästar visades endast som dressyrtalanger. Den totala utdelningen vid ridhästtestet blev två dressyrdiplom och två klass I-hästar som dressyrtalanger.

Bland fadershingstarna utmärkte sig Ironman H genom att vara far till halva startfältet – tre av dessa 4-åringar hade honom som far.

8,6 poäng till Vamous

Två resliga ston utmärkte sig i sällskapet, och det var samma hästar som toppade vid unghästtestet i Värmland förra året: Vamous (e Valverde) levererade med gångartsbetygen 8,5-8,5-9-9 och kom upp i totalt 8,6 poäng, medan Jalapenious (e Janeiro Platinum) belönades med en nia på skritten som högsta betyg, och slutade på 8,1 poäng. Båda stona belönades med såväl dressyrdiplom som kvalificering till 4-årschampionatet.

I fjol var rollerna ombytta. Jalapenious toppade i såväl dressyr som hoppning, med Vamous strax efter på gångartssidan. Redan då siade ägaren och uppfödaren Ulrika Jacobs om att Vamous var något extra.
– Det gick att se vid ridprovet förra året att hon skulle blomma ut under ryttare.

Vamousimg_8656
Vamous i helfigur. Foto: Ulrika Jacobs

Närbesläktade men väldigt olika

Vamous och Jalapenious kommer ur samma stolinje, Vamous är moster till Jalapenious, och släktskapet gicks tydligt igenom vid förra årets referat (läs mer här).
– Även om de är närbesläktade är det två väldigt olika hästar, säger Ulrika.
– Vi har en som är jättestark, taktmässig, het och framåt – det är Vamous. Sedan har vi Jalapenious som har växt fem centimeter från förra året, och inte får plats med sina långa ben under sig.
– Vamous är kraftigare i modellen, medan Jalapenios behöver bli starkare. Idag har hon fullt sjå med att koordinera sina ben.
– Jalapenious har ett väldigt trevligt temperament, men är lite mer ängslig av sig och tittar mer på omgivningen. Hon behöver mer miljöträning, det här var bara det andra evenemanget hon var ute på.

Jalapenious seminerades förra året, men tog sig inte. Vamous hade några spekulanter, men blev kvar. Nu tänker Ulrika att hon sparar båda, om det blir avel eller sport blir det lite upp till ryttarna att bestämma – om de vill och kan ha ytterligare en häst till i träning eller ej. Vamous rids av Ulrikas svärdotter Mikaela Jakobsson, medan Jalapenious rids av Ulrikas dotter Claudia Jacobs.
– Mikaela har fullt upp med barn och annat, men om hon vill rida så betäcker vi inte Vamous, utan siktar mot Breeders Trophy.
– Claudia tycker mycket om Jalapenious, och så länge det går med skolan och annat så ska hon ut i sporten med henne.
– Vi siktar mot Breeders med Jalapenious, och hade gärna kvalat till Falsterbo men den kvalklassen på Strömsholm är redan full nu med flera reserver. Det känns sådär att det ska vara antalet starter som begränsar vilka som rider i Falsterbo, och inte vilka hästar som är de bästa, passar Ulrika på att säga.

Jalapeniousimg_8605
Claudia Jacobs visade Jalapenious (e Janeiro Platinum). Foto: Ulrika Jacobs

Det stora har slagit igenom

Båda stona har en imponerande mankhöjd. Vamous mäter 175 centimeter och på Jalapenious mankhöjd läggs det på ytterligare en centimeter.
– Ja, det är lite underligt att de är så stora. Jeanious som ligger bakom båda var bara 1,60, säger Ulrika.
– Sedan blev hennes Belaggio-dotter Bellarous 174 centimeter, det är hon som är mormor till Jalapenious och mamma till Vamous, och mamma till Jalapenious är 168 centimeter.
– Ibland slår det stora igenom, avel är inte bara svart eller vitt.

På bedömningsdagen visades även en syster till Jalapenious, Spicious (e Springbank II VH) som belönades med dressyrdiplom. Referatet från det testet med bild på Spicious finns att läsa här.

Blygsamma resultat på hoppsidan

På hoppsidan blev det HS Ironique (SWB sto e Ironman H-Sandreo, uppf Hannas Hästservice i Värmland AB, äg Karin Andersson) som i egenskap av enda startande blev högst bedömda hopptalang. Resultaten var dock blygsamma och HS Ironique nådde inte upp till klass I.

Resultat SWB:s ridhästtest, Lillerud 14 maj 2023

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

DRESSYRTALANGER

Vamous SWB sto 175 cm e Valverde u Bellarous e Ballagio, uppf/äg Ulrika Jacobs. (8,5 8,5 9 9) = 86% diplom C

Jalapenious SWB sto 176 cm e Janeiro Platinum u Gracious e Grand Galaxy Win, uppf/äg Ulrika Jacobs. (9 7 8 8) = 81% diplom C

Inter Zaoresic NM (F.4) SWB sto 170 cm e Ironman H u Brescia NM e Bocelli, uppf/äg Katharina Andersson. (7 7,5 8 8) = 77%

Fakta

SWB:s ridhästtest Lillerud 2023

 • Arrangör: Wermlands Hästavelsförening
 • Datum: 14 maj 2023
 • Plats: Lillerudsgymnasiet
 • Domare exteriör: Marie Knutsson
 • Domare gångarter: Ruth Börjesson
 • Domare hoppning: Eva Gudmundsson
 • Antal visade hästar: 6
 • Resultat dressyrtalanger: 2 diplom, 2 klass I
 • Resultat hopptalanger:
 • Antal hästar med dubbeldiplom:
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 2
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy:
 • Högst bedömda dressyrtalang: Vamous
 • Högst bedömda hopptalang: HS Ironique
 • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer: Vamous, Jalapenious
 • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer:
 • Mesta fadershingst: Ironman H med 3 visade avkommor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden