Avelsnyheter
31 maj 12:00
Ridsportplus

Northern Vanity ET levererade i Vännäs

Ridhästtest VännäsStartad i öppen klass och dessutom löshoppad - 5-åriga Northern Vanity ET (e Van Gogh) hade kanske inte allas ögon på sig vid ridhästtestet i Vännäs. Men de skyhöga poängen skäms inte för sig, och nu är målet att stoet försiktigt ska matchas fram mot tävlingsbanorna.

Northern Vanity ET levererade i Vännäs
Van Gogh-stoet Northern Vanity ET visades vid öppen klass i Vännäs, och belönades med skyhöga poäng. Foto: Karolina Hedvall

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under söndagen höll Västerbottens Hästavelsförening sina unghästbedömningar vid Vännäs Ryttarförening. Ridhästtestet lockade fyra deltagare, bland dem en 5-åring i öppen klass. Alla hästar visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – tre av dem hoppades under ryttare.

Exteriör och gångarter bedömdes av Gert Hermansson, medan Marianne Leffler satte hoppsiffrorna. Utdelningen blev två dressyrtalanger med klass I, samt ett hoppdiplom.

8,9 poäng som hopptalang

Dagens med råge högst bedömda häst blev den 5-åriga Northern Vanity ET (SWB sto e Van Gogh-Stakkato, uppf Ingrid Ragnarsson, äg Karin Bäckström). Stoet startade i öppen klass, visades av Emma Lyxzén och belönades med åttor rakt igenom på exteriören, samt 9,5-8,5 i betyg vid löshoppningen. Totalt landade poängen på 8,9 poäng, vilket ger ett hoppdiplom.
– Vi hade egentligen tänkt visa henne som 4-åring, men hon skadade sig och har legat lite efter i sin utbildning, förklarar Linnéa Bäckström, som är dotter till ägaren.
– Eller vi har hästarna tillsammans, mamma och jag, men det är jag som tar hand om dem.

Northern Vanity hade precis fyllt tre år, när uppfödaren Ingrid Ragnarsson lade ut henne till försäljning.
– Mamma har alltid sagt att hon ska köpa ett fuxsto till mig från Ingrid, säger Linnéa.
– Ingrid säljer väldigt få ston, så när vi fick chansen att köpa den här så tog vi den. Tanken är att det ska bli en tävlingshäst till mig, och senare även avel.

Kommit till via embrytransfer

Mamma till Vanity är Northern Euphoria (e Stakkato), själv högt bedömd på kvalitetsbedömning med 9,5-9 i hoppning, och har deltagit vid Breeders Trophy. I hennes avkommeförteckning finns två föl födda 2018.
– Den ena födde hon själv, men den skadade sig själv och finns tyvärr inte längre. Vanity kom till via embryotransfer, säger Linnéa, och förklarar att det är också därför hon har ”ET” efter sitt namn.
– Det är en riktigt bra stostam som Ingrid har haft i flera generationer, och mamman har flera helsyskon som gått riktigt bra.

Linnéa räknar upp Stakko, som ett av helsyskonen, en hannoveranerhingst som går 1,40. Sedan Sweet Northern med dubbeldiplom – hon fick 10-10 i hoppning – och som nu går 1,45, och även Northern Skyfall.
– Han har tävlats av Antonia Andersson i 1,50, och har internationella placeringar i 1,45, säger Linnéa.
– Ingrid är så noga med sin avel, och har fått fram otroligt fina avkommor. Det känns så bra att ha köpt en häst från Ingrid, och få tillgång till den kunskapen när vi själva ska avla.

Jobbat hos Henrik von Eckermann

Tills vidare kommer Vanity att stå kvar hos Emma Lyxzén, och påbörja sin tävlingskarriär med henne. Linnéa har just nu fullt upp med annat. Hon har precis kommit hem från en sejour som hästkötare hos Henrik von Eckermann.
– Jag var där i tre månader och hjälpte till med hästarna på hemmaplan.
– Det känns bra att få den chansen, att kunna åka till olika ryttare och lära mig mer om vad andra gör, och kunna använda sig av det med sina egna hästar sedan.
– Just nu har jag ingen tävlingshäst, utan jag väntar lite på att de vi har ska bli äldre. Målet är att tävla dem, och så småningom även föda upp.
– Jag vill gärna utbilda unghästar i framtiden, säger Linnéa.

Received_805249914351210
A Minute of Magic blev högst bedömd av 4-åringarna. Foto: Helene Granström

Radisson-son bäst av 4-åringarna

Bland 4-åringarna var det A Minute of Magic (SWB val e Radisson VDL-Nobel, uppf/äg Emma Lyxzén) som levererade främst i båda grenarna, med totalt 7,6 poäng och klass I som dressyrtalang och 7,3 poäng som hopptalang. A Minute of Magic blev förra året högst bedömd bland hopptalangerna i Vännäs, och belönades då med 48,5 poäng (80,8%) och diplom som hopptalang.

Fakta

SWB:s ridhästtest Vännäs 2023

 • Arrangör: Västerbottens Hästavelsförening
 • Datum: 28 maj 2023
 • Plats: Vännäs Ryttarförening
 • Domare exteriör: Gert Hermansson
 • Domare gångarter: Gert Hermansson
 • Domare hoppning: Marianne Leffler
 • Antal visade hästar: 4, varav en 5-åring i öppen klass
 • Resultat dressyrtalanger: 2 klass I
 • Resultat hopptalanger: 1 diplom
 • Antal hästar med dubbeldiplom:
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy:
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy:
 • Högst bedömda dressyrtalang: A Minute of Magic med 7,6 poäng
 • Högst bedömda hopptalang: Northern Vanity ET med 8,9 poäng i öppen klass
 • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer:
 • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer: Northern Vanity ET i öppen klass
 • Mesta fadershingst: –

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden