Avelsnyheter
27 maj 10:59
Ridsportplus

Hopphästen överraskade med besked

Ridhästtest AskersundDeltagarbeviset var löst innan ridhästtestet - men i hoppning. Nu toppade Chisago LSH istället dressyren med årets näst högsta poäng. "Vi får kanske tänka om", säger Susanne Carstam, som äger den talangfulla hästen tillsammans med Camilla d'Ailly.

Hopphästen överraskade med besked
Robert Willén med Chisago LSH - hoppästen som blev högst bedömda gångartstalang i Askersund. Foto: Lisbeth Svedberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När SWB Örebro höll sina unghästbedömningar i helgen, var söndagen vigd för ridhästtester. Totalt visades 13 individer vid SWB-bedömningarna – bland dem fanns ett fölsto och en 5-åring som visades i öppen klass. SWB Örebro hade även ridhästtest öppet för angloaraber, där det visades två individer.

Exteriören dömdes av Jan-Ove Olsson, gångarterna av Vanja Wallemyr och hoppningen av Hans Wallemyr. Tio av hästarna visades vid det allsidiga ridhästtestet, och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – alla dessa hoppades uppsuttet. Tre hästar visades grenspecifikt som dressyrtalanger.

Utdelningen blev två dressyrdiplom och sju klass I-hästar i dressyr, samt ett hoppdiplom och klass I-poäng till sex hopptalanger.

Comthago VDL var med sina två visade avkommor mesta fadershingst i Askersund.

09chisagolsh
Chisago LSH i helfigur. Foto: Lisbeth Svedberg

Hopphästen överraskade

Högst bedömd av alla blev Chisago LSH (e Charleston), uppfödd av Elin Lundgren och ägd av Stall d’Ailly Carstam AB. Den rakt igenom hoppstmmade valacken belönades med en nia på skritten och därefter 8,5 rakt igenom på gångartsbetygen. Totalt 8,4 poäng, dressyrdiplom, näst högst bedömda gångartstalang i landet så här långt och kvalificerad till 4-årschampionatet – i dressyr. Den här dagen ville det sig inte alls i hoppningen för Chisago LSH.
– Vi hoppades på ett hoppdiplom, så det här var helt överraskande, säger Susanne Carstam, som tillsammans med Camilla d’Ailly ligger bakom ägarnamnet.
– Vi har löst deltagarbevis till championatet, men bara i hoppning, så blir det så att han visas som dressyrhäst får vi lösa det på något sätt.

Susanne och Camilla driver ett inackorderingsstall i Vallentuna utanför Stockholm, och tänkte för några år sedan att de skulle vidga sin verksamhet och även ha ett avelssto och kanske något unghästprojekt. Det var i samband med detta som Elin Lundgren lade upp filmer på sitt unga föl Chisago LSH, allmänt kallad Blixten.
– Jag har känt Elin länge, och när jag som egentligen är dressyrryttare såg den här hästen med sin fina trav och gudomliga galopp så blev jag ju sugen.
– Blixten hade en skada på sitt vänstra öga. Man vet inte vad som hade hänt, men troligen något som mamman gjort. Det här gjorde att han inte var så lätt att sälja.

Ser sämre på vänster öga

Blixten köptes in av Susanne och Camilla, och inackorderades hos Robert Willén, även han en mångårig vän med Susanne. Där har hästen gått på lösdrift, och utbildningen har skett i lugn takt.
– Han växte mycket, så vi valde att inte visa honom förra året.
– Det var också när Robert skulle upp på ryggen som de första problemen kom, som vi tror beror på ögat. Först visade det sig att det var svårt att komma upp, men sedan var det ännu svårare för Robert att komma av.
– Man gör ju det mesta på vänster sida, så vi tror att det beror på ögat, men vi är inte helt säkra.

På grund av skadan fick Blixten uppleva mycket redan tidigt i livet. Många veterinärbesök och resor till kliniker har format hästen till den han är idag, tror Susanne.
– Han är supersnäll och klok, men också en känslig individ som kan vara lite skygg. En riktig enmanshäst.
– Veterinären sa att ögat var okej, han har inte tappat synen helt men ser sämre. Och ögat ser inte så fint ut, det är väl det.

Här nedan kan du se en sammanfattning från uppfödaren om Blixten:

Stort förtroende för Robert

Susanne berättar att Blixtens förtroende för Robert sakta men säkert har byggts upp, och att det idag finns ett starkt band mellan dem. Numera går det också bra att sitta upp och sitta av.
– Vi bor ju en bit ifrån så vi träffas inte så jätteofta, men har kunnat följa utvecklingen via sociala medier. Där har Robert bland annat skrivit att Blixten är den mest knepiga häst han tagit sig an, men också den han älskar mest.
– Tanken var att vi så småningom ska sälja Blixten, men just nu känns det inte som vi kan ta hem honom, när han har ett sådant förtroende för Robert.

Närmast står nu en förhoppning om att Robert och Blixten ska ta sig till Breeders – men i hoppning. Målet är att hästen ska ut i kvalklasser och ta sig till Flyinge den vägen.
– Men skulle det bli så att han inte lyckas med det, ja då visar vi kanske honom som dressyrtalang ändå, säger Susanne.
– Vår tanke var att han skulle gå årgångsklasserna som hopphäst, att han skulle ta sig till Falsterbo och allt det där. Men det kanske inte passar honom. Det är en häst med riktigt bra gångarter, så vi får kanske tänka om, säger Susanne, som låter allt vara öppet för sin och Camillas talangfulla häst.

10chryzlerlvst
Robert Willén med sin och Margaretha Frimans Chryzler LVST. Foto: Lisbeth Svedberg

Chryzler toppade hoppningen

Robert Willén glänste ändå i hoppningen, tillsammans med sin egen Chryzler LVST (e Cristallo II), som han fött upp och äger tillsammans med Margaretha Friman. 8,5-8 i hoppbetyg och en total på 8,2 poäng betyder diplom och där blev det en championatsbiljett i hoppning på en gång. Mor till Chryzler LVST är Gazelle MF, framgångsrikt tävlad av bland annat Malin Carlbäck.

Ytterligare ett diplom delades ut i Askersund, det var till gångartstalangen Fancy Shallow (e Comthago VDL), där totalen blev 7,8 poäng. Här räckte dock inte gångartspoängen till för kvalificering till Breeders.

Kvalificerade sig till Breeders gjorde istället Chance (e Total Hope), som med jämna, fina gångartsbetyg slutade på 8,1 poäng. Även i fjol belönades Chance med höga poäng i Askersund, men då föll dressyrdiplomet på att hennes ridprov inte kunde godkännas. I år var det ett för lågt betyg på benstället som satte stopp för ett diplom, men vid ridhästtestet spelar det ingen roll, utan hästen kvalar till 4-årschampionatet genom sina grenspecifika delpoäng.

08chance
Inget diplom i år heller, men kvalad till 4-årschampionat är Total Hope-dottern Chance. Foto: Lisbeth Svedberg
14fancyshallow-2
Fancy Shallow belönades med dressyrdiplom. Foto: Lisbeth Svedberg

Cue ChAnnas son visades i Askersund

En häst som direkt drog blickarna till sig i startlistan i Askersund var Million Reasons – inte bara för att han är efter OS-medaljören Big Star, utan framför allt för att hans mamma är Cue ChAnna, tidigare mästerskapshäst tillsammans med Malin Baryard Johnsson. Million Reasons belönades med 7,5-8,5 i hoppsiffror och landade på klass I-poäng.

Resultat SWB:s ridhästtest, Askersund 21 maj 2023

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

DRESSYRTALANGER

Chisago LSH SWB val 170 cm e Charleston u Cahita Sister LSH e Cashman, uppf Elin Lundgren, äg Stall d’Ailly Carstam AB. (9 8,5 8,5 8,5) = 84% diplom C

Fancy Shallow (3) SWB sto 166 cm e Comthago VDL u Cardamine e Cardento, uppf/äg Susanne Persson. (8 7,5 7,5 8) = 78% diplom

Chance SWB sto 167 cm e Total Hope u Chantelle e Metall, uppf Jan-Owe Lundberg, äg Jenny Nelson & Håkan Boman. (8 8 8,5 8,5) = 81% C

Her Greatness (fölsto) SWB sto 167 cm e Mr Vain GJ u Imona e Ampere, uppf/äg Cecilia Wärn. (7,5 7,5 8 8) = 77%

Chryzler LVST SWB val 165 cm e Cristallo II u Gaxelle MF e Chicago Z, uppf Margaretha Friman & Stall Robert Willén, äg Stall Robert Willén & Margaretha Friman. (6,5 8 8 8) = 77%

HOPPTALANGER
Uppsutten hoppning

Chryzler LVST SWB val 165 cm e Cristallo II u Gazelle MF e Chicago Z, uppf Margaretha Friman & Stall Robert Willén, äg Stall Robert Willén & Margaretha Friman. (8,5 8) = 82% diplom C

Ohlena SWB sto 166 cm e Casanova Hästak u Irelena VDL e Dallas VDL, uppf/äg Anna Nilsson & Susanne Persson. (7,5 8,5) = 79%

Million Reasons SWB val 167 cm e Big Star u Cue ChAnna e Cardento, uppf/äg Susanne Persson. (7,5 8,5) = 77%

Fakta

SWB:s ridhästtest Askersund 2023

 • Arrangör: SWB Örebro
 • Datum: 21 maj 2023
 • Plats: Askersund
 • Domare exteriör: Jan-Ove Olsson
 • Domare gångarter: Vanja Wallemyr
 • Domare hoppning: Hans Wallemyr
 • Antal visade hästar: 13, varav ett fölsto och en 5-åring i öppen klass
 • Resultat dressyrtalanger: 2 diplom, 7 klass I
 • Resultat hopptalanger: 1 diplom, 6 klass I
 • Antal hästar med dubbeldiplom:
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 2
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 1
 • Högst bedömda dressyrtalang: Chisago LSH med 8,4 poäng
 • Högst bedömda hopptalang: Chryzler LVST med 8,2 poäng
 • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer: Chisago LSH, Chance
 • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer: Chryzler LVST
 • Mesta fadershingst: Comthago VDL med 2 visade avkommor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden