Avelsnyheter
13 augusti 12:03
Ridsportplus

Dubbelt upp för Izeaux SC

Ridhästtest LillerudPappa Tord fick ett infall att han ville ha en hopphäst, och så blev familjen Börjesson uppfödare till Izeaux SC. Vid ridhästtestet i Lillerud bärgade Ike-dottern hem sin andra uppsättning med dubbeldiplom, och är klar för Breeders i hoppning. Men Alexandra Börjesson har en idé om att kvala stoet till gångartsfinalen.

Dubbelt upp för Izeaux SC
Ike-dottern Izeaux SC slog till med dubbla diplom vid ridhästtestet i Lillerud. Foto: Ulrika Jacobs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under lördagen smygstade SWB:s unghästbedömningar så smått igen efter sommaruppehållet. Först ut är SWB Wermland, som i samband med sina fölbedömningar anordnade årets andra ridhästtest i föreningens namn. Ulrika Jacobs dömde exteriören, Christina Olsson satte gångartssiffrorna, och Susanne Axén var hoppdomare.

Totalt visades nio hästar, varav ett fölsto. Fyra av hästarna visades vid det allsidiga ridhästtestet, och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, samtliga dessa hoppades under ryttare. Fem hästar startade grenspecifikt som dressyrtalanger.

Utdelningen blev två diplom och två hästar med klass I som dressyrtalanger, och i hoppningen blev det ett diplom och en klass I-häst. En häst belönades med dubbla diplom. Samtliga visade hästar var efter olika hingstar.

Img_2252
Gångartsdomaren Christina Olsson och hoppdomaren Susanne Axén gillade Izeaux SC – här med Elsa Dahlström och Alexandra Börjesson. Foto: Ulrika Jacobs

Ike-dotter fick dubbla diplom

Högsta poängen tilldelades Izeaux SC (e Ike), som åkte hem med dubbla diplom. Hon visades vid det allsidiga ridhästtestet, och på gångartssidan blev det 7,8 poäng vilket räckte till diplom. I hoppningen blev det efter 8-8,5 i hoppsiffror totalt 8,1 poäng, vilket gav såväl hoppdiplom som kvalificering till 4-årschampionatet.

Izeaux SC är ett familjeprojekt från familjen Börjesson i Billdal. Stoet är uppfött av Ruth och Tord Börjesson, Tord står som ensam ägare idag, och hon visades av Alexandra Börjesson tillsammans med Elsa Dahlström, som ingår i familjens team.
– Det är pappas häst, han fick en idé om att han ville ha en riktig hopphäst, berättar Alexandra.
– Pappa lånade ett sto från kompisar till oss, han bestämde hingst och så fick vi den här lilla stjärnan.
– Vi har ingen idé på någon hoppavel, utan det var bara ett infall som pappa fick.

Gav mamman en chans

Mamman Chamonix hade Alexandra sedan på utbildning, och hon berättar att det var en utmaning att ta sig an det speciella stoet.
– Hon var väldigt känslig, och var inte så mycket hanterad innan. En tuff häst, som fungerade i flocken, men var skeptisk till allt som hade med människor att göra.
– Jag ville egentligen inte rida in henne, tyckte mest hon var en grå, hoppstammad häst utan gång, men jag bestämde mig för att låta det ta sin tid och ge henne en chans.

Sedan gick det som det brukar när man bestämmer sig för att ta sig an ett krångligare projekt – Alexandra och Chamonix blev riktigt bra kompisar, och idag uppskattar Alexandra hennes egenheter, och dessa ser hon även i dottern Izeaux.
– Båda två är väldigt roliga hästar, de här känsliga, coola och uppmärksamma.
– Izeaux är självsäker och lättutbildad. Hon gör ingen stor grej av att bli riden. Vi har hållit igång så smått hela sommaren, hon går ute på lösdrift och vi har ridit då och då – det är liksom ingen stor happening för henne att bli riden.

Img_2249
Izeaux SC i helfigur. Elsa Dahlström på ryggen och Alexandra Börjesson vid tygeln. Foto: Ulrika Jacobs

Dubbeldiplom även som 3-åring

Även i fjol blev det dubbla diplom för Izeaux – också då med poäng som räckte för kval i hoppningen men inte på gångarterna. Eftersom Alexandra är inriktad på dressyr, har hon ibland funderat på vad hon ska ha stoet till.
– Men hon rör sig bra, och det är jätteroligt att matcha fram henne, och det är ändå lite kul att ha en häst som kan göra både ock.
– Men det är mest Elsa som rider henne, och tar verkligen jättebra hand om henne.

Såväl som i Lillerud som vid en tävling tidigare i somras, fick Izeaux beröm för att vara väl framme i sin utbildning.
– Det här är något som jag egentligen inte kan ta åt mig äran för, utan det är helt och hållet Elsas förtjänst, lovordar Alexandra.

Några planer på betäckning finns inte i nuläget. Alexandra grämer sig dock lite över att stoet inte har föl vid sidan i år.
– Men det brinner inte i knutarna för att sälja henne, så det är inte för sent. Än finns det tid att ta föl på henne.

Siktar mot gångartsfinalen

Istället finns nu planer på att matcha fram stoet till Breeders. Hon är redan kvalad i hopping, men Alexandra tycker det vore kul om hon även kunde kvala som gångartshäst.
– Vi red en inofficiell klass nyligen i Laholm, där blev det 82 procent, säger Alexandra.
– Hon ger en fantastisk känsla i ridningen, även om hennes gångarter inte är jätteflashiga. Galoppen är förstås fin på henne, och hon har många positiva sidor.
– Allt ska ju klaffa i slutändan, men vi gör kanske ett försök på det.

Ytterligare en häst kom upp i hinderpoäng tillräckligt höga för att kvalificera sig till Breeders. Det var Cristal Mena SH (e Cabachon) som satte dubbla åttor över hinder och åkte hem med totalt 7,8 poäng som hopptalang – i fjol blev det hoppdiplom för stoet.

Db430502602e478eaa34fb36bc9e8b26
Dressyrdiplom blev det till For Wilda (e For Romance I). Foto: Ulrika Jacobs

Ännu ett dressyrdiplom till For Wilda

På dressyrsidan blev det förutom Izeaux SC ytterligare ett diplom. Detta gick till For Wilda (e For Romance I), uppfödd och ägd av Bodil Nyman. Här blev toppbetyget bland gångarterna 8,5 på skritten, och totalen som gångartstalang landade på 7,8 poäng – det andra för stoet som fick dressyrdiplom även som 3-åring. Delpoängen på gångarterna räckte i år dock inte till en championatsbiljett för For Wilda.

Resultat SWB:s ridhästtest, Lillerud 12 augusti 2023

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

DRESSYRTALANGER

For Wilda (F.2) SWB sto 162 cm e For Romance I u Wella FT e Wladimir O.A, uppf/äg Bodil Nyman. (8,5 7,5 8 7,5) = 78% diplom

Izeaux SC SWB sto 161 cm e Ike u Chamonix e Cartier, uppf Ruth & Tord Börjesson, äg Tord Börjesson. (7,5 7 8,5 8) = 78% diplom

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

Izeaux SC SWB sto 161 cm e Ike u Chamonix e Cartier, uppf Ruth & Tord Börjesson, äg Tord Börjesson. (8 8,5) = 81% diplom C

Cristal Mena SH (55) SWB sto 164 cm e Cabachon u Polly e Irco Mena, uppf Pauline Löfblad Gidén, äg Angelica Uddén. (8 8) = 78% diplom C

Fakta

SWB:s ridhästtest Lillerud II 2023

 • Arrangör: SWB Wermland
 • Datum: 12 augusti 2023
 • Plats: Lillerudsgymnasiet
 • Domare exteriör: Ulrika Jacobs
 • Domare gångarter: Christina Olsson
 • Domare hoppning: Susanne Axén
 • Antal visade hästar: 9, varav ett fölsto
 • Resultat dressyrtalanger: 2 diplom, 2 klass I
 • Resultat hopptalanger: 1 diplom, 1 klass I
 • Antal hästar med dubbeldiplom: 1
 • Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 0
 • Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 2
 • Högst bedömda dressyrtalang: For Wilda och Izeaux SC med 7,8 poäng
 • Högst bedömda hopptalang: Izeaux SC med 8,1 poäng
 • Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer:
 • Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer: Izeaux SC
 • Mesta fadershingst:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden