Reportage
9 november 2018 11:22
Ridsportplus

Hemma hos Helgstrand – danska kungen av hästaffärer

Helgstrands imperiumPå tio år har Andreas Helgstrand gått från beridare till att ha byggt upp ett imperium värt över en miljard kronor. För Ridsport berättar han hur allt började, hur samarbetet med Rolf-Göran Bengtsson egentligen går och varför alla hästar, även sonen Alexanders, är till salu – men också vilka han helst hade behållit...

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En vit slottsliknande byggnad tornar upp sig från ingenstans. Vägen ut till Andreas Helgstrands storslagna anläggning Møgelmosegaard på Nordjylland kantas av ett fullkomligt platt landskap. Hans gård ligger minst sagt ”off”, långt norrut i Danmark. Det hindrar inte hästfolk från olika delar av världen att åka hit för att köpa häst, oftast för tvåsiffriga miljonbelopp. Utöver sin försäljning av dyra hästar fick Helgstrand ett rejält ekonomiskt tillskott i somras, när kapitalfonden Waterland köpte 51 procent av verksamheten, som de har värderat till 800 miljoner danska kronor. Det är en bit över en miljard svenska kronor.

    Jag hinner knappt kliva ur bilen innan verksamhetschefen Per Jensen står bredvid och undrar om jag har avtalat tid. Han tittar bekymrat på min kamera. Jag förklarar att Andreas Helgstrand har sagt att jag fick komma tidigare för att ta bilder. Det blir ingen promenad på egen hand, i stället får jag träffa Andreas Helgstrand direkt. Han är i ridhuset tillsammans med ett tiotal andra för ett av morgonens ridpass, på avelshingsten Jovian.
    – Om jag fick välja så skulle jag rida så här varje dag från sju på morgonen fram till lunch. Och sedan köra verksamheten efter det, säger Andreas Helgstrand.

    I detalj:

    Namn: Andreas Helgstrand.
    Ålder: 41.
    Bor: Møgelmosegaard, Vodskov, Danmark.
    Familj: Marianne Helgstrand och barnen Alexander och William.
    Aktuell: Entreprenör och grundare av Helgstrand Dressage.
    Bäst på: Att hitta hästar, och se vilka möjligheter de har.
    Värst på: Det är nog någon som tycker att jag ska vara bättre på att styra min almanacka.
    Läser helst: Kriminalromaner.
    Gillar bäst när han är ledig: Aktiva semestrar och sommarstugan.
    Bästa film: James Bond, ingen speciell.
    Klär sig helst i: Finkläder.

    Helgstrand Dressage
    • 80 anställda
    • 360 hästar (fördelade på Helgstrand Dressage, Helgstrand Academy och hingststationerna).
    • 800 miljoner danska kronor värderas verksamheten till av kapitalfonden Waterland som nu äger 51 procent.

    Livsfilosofi: Se framåt och se möjligheter.
    Vad är en bra häst? En häst med tre bra gångarter, som vill ridas.
    Viktigaste personen: Min fru, eftersom hon är min bästa vän.

    Dsc_4632
    Andreas Helgstrand på hemmaplan. Foto: Anne-Sofie Schou Munk

    Enligt honom själv är det rida som han är bäst på. Helst skulle han vilja rida mer, gärna sex hästar dagligen, men hinner sällan fler än fyra. Den här dagen rider han två på förmiddagen, och efter mötet med Ridsport kom hästspekulanter.

    – Jag gillar kontakten med kunderna, det tycker jag är spännande. Men jag klarar nästan inte av att hålla möten. Inte hela dagen i alla fall. Det måste vara aktivitet, annars blir jag tokig.

    Samarbeten i flera länder

    I vårt samtal är han dock hur avspänd som helst. Det har tagit några månader och flera ombokningar innan dagens intervju blev av, men nu tar han sig tid att svara och tittar aldrig på klockan.

    Som den affärsman han är, har Andreas Helgstrand utvecklat flera ben för verksamheten att stå på. Utöver saluhäst-delen har han hingststationer i Danmark, Polen och Tyskland och ett samarbete med Gränsbo och Lövsta i Sverige. Nu har han även inlett ett samarbete med Paul Schockemöhle.

    Hingststationen i Tyskland slog upp dörrarna den 1 februari 2018 och finns på gården Sudenhof, ett välkänt namn för många hästentusiaster. Den ligger i triangelområdet mellan de tyska förbunden Oldenburg, Hannover och Westfalen.

    – Min målsättning med hingststationerna är att kraftigt öka och utveckla aveln i Europa. Som jag ser det mår ett litet avelsförbund som Dansk Varmblod gott av det.  Hingstarna kommer till Danmark och till vår kåring och kan sedan komma de danska stoägarna till godo.

    De 5 hetaste hingstarna i Helgstrands stall
    • D’Avie
    f -12 e Don Juan de Hus-Londonderry, 6-årig unghästvärldsmästare 2018

    • Franklin f-10 e Ampére-Ferro, champion i KWPN:s hingstprov 2013

    • Jovian f-14 e Apache-Tango, vinnare av 3-åringarnas championat i Holland 2017

    • Revolution f -13 e Rocky Lee-Rouletto, 5-årig unghästvärldsmästare 2018

    • Springbank VH II f -14 e Skovens Rafael-De Niro, bästa 4-åring i både Sverige och Danmark 2018

    Ridsport
    Springbank VH II och hans ryttare Severo Jurado López under Breeders-ärevarvet. Foto: Roland Thunholm

    Sponsrade VM

    Andreas Helgstrand har dessutom tagit steget över Atlanten, till Wellington i Florida. I november 2017 drog han i gång en försäljningsavdelning där under ledning av den skicklige Ulf Möller, tidigare välkänd beridare hos Hof Kasselmann.

    – Wellington är en extremt populär plats. Varje vecka finns det stora tävlingar i både hoppning och dressyr. Satsningen har redan visat sin potential och förväntningarna är stora för de kommande åren.

    Det var också anledningen till att de gick in som sponsorer vid VM i Tryon, för att få mer reklam för den nya försäljningsverksamheten i Wellington. Enligt Helgstrand har det fallit väl ut och ökat intresset.

    Andreas Helgstrand
pressbilderGården Anläggning P: 2018-21
    Anläggningen sedd från ovan.
    Dsc_4825
    Andreas Helgstrand startade Helgstrand Dressage 2008. Foto: Anne-Sofie Schou Munk
    Dsc_4594
    Ett av stallen. Foto: Anne-Sofie Schou Munk
    Dsc_4590
    Det blir många träns på rad med så många hästar som finns på Andreas Helgstrands anläggning. Foto: Anne-Sofie Schou Munk
    Dsc_4529
    Här står hästarna på rad i väntan på att sadlas och göras i ordning för nästa ridpass. Det finns plats för 20 hästar. Foto: Anne-Sofie Schou Munk
    Dsc_4530
    Morgonpasset pågår för fullt och det blir snart rätt många ekipage , eftersom de flesta rider inomhus. Foto: Anne-Sofie Schou Munk
    Dsc_4586

    I gräshagarna går de yngre hästarna på gården, som ännu inte rids. De övriga går i stället i grusade paddockar Foto: Anne-Sofie Schou Munk

    ”För långsamt”

    I april 2018 berättade Andreas Helgstrand och Rolf-Göran Bengtsson om ett nytt samarbete för försäljning av elithästar i hoppning under namnet Bengtsson & Helgstrand GmbH (läs mer i artikel här).  Andreas Helgstrand berättar att Rolf-Göran ska ansvara för hästarnas utbildning med målet att bygga ett försäljningsstall med hopphästar på liknande vis som Helgstrand Dressage gör i dag.

    – Det går lite för långsamt med det, men jag garanterar att det kommer en hopphästavdelning, och helst med Rolf-Göran.  Jag föredrar att göra det med Rolf-Göran därför att han är väldigt kunnig och ärlig.

    Driftig som han är, med många järn i elden, har han även hunnit med att starta Helgstrand Academy 2017, som är värd för Uggerhalne Sportsrideklub. De ordnar tävlingar på alla nivåer, från egna klubbtävlingar till stora internationella tävlingar i hoppning och dressyr.

    Utmana sig själv

    Helgstrand Andreas4
    VM-silver med Blue Hors Matiné 2006.

    Helgstrand har gått från beridare hos Blue Hors till entreprenör och inom loppet av tio år har han byggt upp en omfattande verksamhet. Han säger att han främst ville bevisa för sig själv att ett Helgstrand Dressage skulle kunna överleva och kom till en punkt då han ville utmana sig själv:
    – Hur långt kan jag komma med ett eget företag? Det kunde vara ganska kul att tjäna pengar också, för även om Blue Hors betalade en väldigt fin lön var det begränsat hur mycket mer jag kunde tjäna som anställd beridare där. Jag skulle kunna få ett gott liv, och ha det bra, men i alla fall aldrig få råd med en stor båt eller bil om jag blev kvar där. Inte för att jag ville det, men det kändes inte som att jag kunde gå vidare. Det fanns ett tak.

    När han väl bestämde sig för att ta steget och starta eget var det med fastighetsmagnaten Ole Vagner som mentor och finansiellt stöd.
    – Ole sa: Du köper hästarna själv, du rider dem själv, du säljer dem själv, då kan du lika väl göra det hela själv.

    Tänker stort

    Ole Vagner trodde på honom, och fanns med som garant vid köpet av Møgelmosegaard. De lärde känna varandra när Helg-strand sålde en häst till Ole Vagners fru. Vid ett besök på Oles lyxbåt, undrade han hur man gör för att få råd med en sådan.

    – Ole tänker stort. Han sa till mig ”Du ska inte köpa en häst du inte tror att du kan tjäna en miljon på”. Det känns lite pinsamt att säga något sådant, men han har ju rätt. Du ska gå efter det som betalar sig. Det kostar detsamma att rida och att stalla upp en billig häst som en dyr. Då kan du likaväl ha dyra hästar.

    – Han har sagt många bra saker, som har inspirerat mig till att våga tänka stort, som att aldrig ta en risk med saker som du inte kan tolerera att förlora. Jag vet att det kan låta lite fel, eftersom det inte går så bra för Ole just nu, men jag tycker inte att det har med Oles inställning att göra. Vad som hände honom handlade också om otur med saker, som han inte hade kontroll över, säger Andreas Helgstrand om de ekonomiska svårigheter mentorn nu har.

    Bra personal svårt att hitta

    Bland dem som har haft stor betydelse för honom själv och uppbyggnaden av verksamheten nämner Helgstrand även Thomas Sigtenbjerggård, general manager och beridare. Om Niels Heering, ordförande i styrelsen för Helgstrand Dressage, säger han:
    – Niels är den klokaste man jag känner. Jag vill gärna att det hela går lite snabbt, och då är han bra på att få mig att sänka farten lite.

     Vad är du mest stolt över?
    – Att Helgstrand Dressage har blivit så stort. I Wellington växer det också.

    Han berättar att det svåraste har varit att hitta bra personal.
    – Det är alltid så att du blir irriterad på någonting. Det där med att hitta en häst, att rida den och sälja den igen, det går egentligen per automatik. Men personal är en stor sak för att verksamheten ska kunna växa, och det behöver man rätt folk till. Man lär sig ingenting om att anställa rätt personal när man utbildar sig till beridare och det är den stora utmaningen när man ska bygga upp en egen verksamhet.

    Så vi har gått efter det vi tror att folk vill ha, kvalitet, och det känns som att köparna accepterar att hästarna är dyrare hos mig, kanske för att jag själv köper vansinnigt dyra hästar.

    Andreas Helgstrand säger att han har vågat betala vad det kostar att få bra folk, till exempel när det kom till Ulf Möller:
    – Det var ett stort steg att få en person som honom ombord. Jag skulle ha en helt ny avdelning med en man där. Det har inte varit kutym i branschen, de flesta tar bara hand om sitt eget lilla företag. Jag tänkte att jag inte bara ville ha de där 10 till 20 hästarna själv, jag ville verkligen göra det stort. Så vi har gått efter det vi tror att folk vill ha, kvalitet, och det känns som att köparna accepterar att hästarna är dyrare hos mig, kanske för att jag själv köper vansinnigt dyra hästar. Det viktigaste är nog att allt är till salu här.

    Nu har han dessutom anställt det 26-åriga stjärnskottet Catherine Dufour, femma på världsrankningen. Hon ska rida hans hästar men inte vara placerad på Helgstrand Dressage utan ”jobba hem-ifrån”. Hennes stall kommer också att fungera som  försäljningsstall.

    Andreasalexanderhelgstrand2mvk
    Far och son Helgstrand förevigar silvermedaljen på ponny-EM i somras. Foto: Madeleine von Koch

    Andreas Helgstrand har två söner, varav den ene, Alexander, rider. Även han har fått erfara att alla hästar på gården har en prislapp.

    – Man blir fruktansvärt stolt när det går bra för honom. Vi har fått mycket mer tid ihop, och även om jag har erbjudit Alexander att rida för någon annan instruktör, eftersom det kan vara svårt att rida för sin pappa, föredrar han att rida för mig.

    Han vet, men han var jätteledsen när Jumanji åkte för den var som en familjemedlem.

    Även sonen Alexanders ponnyer är till salu.
    – Inte när han tävlar dem, men så snart han växer ifrån dem. Vi har precis sålt två, Jumanji och Claire, som han vann danska mästerskapen på. Han vet att det är på lånad tid, inte bara för att de ska säljas, utan också för att han växer. Vi kom överens om det. Nu har han fått en stor häst, men även den är till salu. Han vet, men han var jätteledsen när Jumanji åkte för den var som en familjemedlem och den häst som ”fick i gång” honom på riktigt.

    Andreas Helgstrand själv erkänner att det finns en hel del hästar han helst hade behållit:
    – Många, riktigt många. Sezuan, Driver och Donna Unique var några av de första jag sålde och de var fantastiskt bra. Vi har precis sålt Zhaplin (Zhaplin Langholt vann 5-årschampionatet i Danmark, reds anm). Honom skulle jag också gärna haft kvar. Han kommer att gå hela vägen.

    – När jag själv rider dem är det speciellt när de åker, för jag vet ju att det kunde lika väl ha varit jag som fick rida OS på den hästen. Det är jobbigt, och ibland jättetråkigt, fast jag tänker att det vore svårt att hålla i gång den här butiken om jag sa ”den här kan ni få köpa, men inte den här”. Det är priset för att köra min verksamhet.

    – Jag vill att kunderna ska veta att hos mig kan de köpa den absolut bästa hästen i stallet om de önskar det.

    Att det kan vara svårt för hans likasinnade att göra samma sak, tror Andreas Helgstrand beror på att de vill ha kvar de bästa hästarna till sina egna ryttare.

    – Om du tittar på Blue Hors, så har de mycket glädje i att se Daniel Bachmann tävla, och då kan det vara svårare att tjäna pengar. Kunderna kommer ner dit, och de är medvetna om att de bara får köpa de hästar som Blue Hors inte själva vill ha.

    Andreas Helgstrand berättar att han inte gärna vill ha hästar som ska säljas för mindre än 50 000 euro, motsvarande en halv miljon kronor, det betalar sig inte. De dyraste hästarna i stallet kostar tiotals miljoner kronor. Här nämner han tidigare svenskägda Fiontini, som en av de riktigt dyra.

    – Det är klart att Fiontini är mycket värd: åtta år och klar för Grand Prix. D’avie och Revolution är också i den tunga änden.

    Att hitta hästar tycks vara en av And-reas Helgstrands främsta egenskaper, vilket han själv tillstår.

    – Det tar mig tio sekunder att se om det är en bra häst. Det räcker inte med en titt i hagen, den måste röra på sig. Jag tittar på rörelserna, alla gångarter ska vara bra och med harmoni i kroppen.
    – Jag tittar också på om hästen har bra stam. Däremot spelar det ingen roll vilket avelsförbund det är.

    Fokus är oftast på stoets och hingstens prestationer i sporten. I år har han köpt 70 föl, annars vanligen ett 50-tal, och avlar bara lite själv.

    Kritiseras för sin ridning

    Andreas Helgstrand har fått lovord för sina framgångar, men också stark kritik för sin ridning. Efter den uppmärksammade händelsen med Akeem Foldagers blå tunga, när han red honom i samband med en hingstvisning, blev vissa så upprörda att Andreas och familjen hotades till livet.

    I Danmark verkar hästvärlden splittrad i sina åsikter om Helgstrand. Den största delen av den etablerade hästvärlden samarbetar och brukar hans tjänster. De ifrågasätter inte hans metoder. Det är ofta enstaka personer som arbetar i branschen och ”vanliga” hästmänniskor som står för det mesta ifrågasättandet av hans ridning.
    – Ibland kan jag tänka att det är avundsjuka och en irritation över att vi tar plats på marknaden. Det gör vi ju.

    – När folk skriver elaka saker till mig tänker jag faktiskt mest att, kom upp på hästen själv, visa att ni kan bättre. Jag fick också kritik när jag vann UVM. Det bjuder jag på, men där var sex domare – hade de alla fel, undrar jag. Jag kvalificerar mig och hästen till finalen, och så är det kanske en som skriver att det är fel. Är det han eller hon som har tolkningsföreträde för vad som är rätt? Det är så orättvist, att det går så långt. Ibland känns det som en personlig hets mot mig.

    Han ser det som att det är få personer som egentligen står för kritiken. Kanske handlar det också om att inte många i den etablerade hästvärlden öppet kritiserar någon som har så stora framgångar och inflytande.

    – Jag försöker verkligen göra något och att ge tillbaka så mycket jag kan, vi sponsrar VM, vi håller Equitour (Danmarks största tävlingsarrangemang, reds anm) och köper världens bästa hästar hem till Danmark.

    Pratar inte jobb

    Andreas Helgstrands (svenskfödda) pappa är ordförande i det danska ridsportförbundet. Det ser han inte som en fördel, mer som en nackdel.

    – Vi pratar aldrig jobb, och aldrig om de ”elaka saker” som skrivs som alla pratar om, när det kommer till mig. Jag har varit så arg på honom många gånger för att han inte har velat lägga sig i. När det var som värst, då fanns ingen hjälp eller stöd att få där.

    När det var som värst, då fanns ingen hjälp eller stöd att få där.

    – Min mamma tycker inte heller att det är lätt för hon hamnar mittemellan, även om vi inte pratar med varandra om det. Min pappa är inte orättvis, men han vill inte blanda ihop sakerna. Det förstår jag objektivt och professionellt, men det kan vara svårt som son.

    I oktober vann Helgstrands beridare Severo Jurado Lopez 4-årsfinalen på Breeders i Flyinge. Testryttaren Charlotte Dujardin berömde både Springbank II VH (e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB) och utbildningen av hästen.

    Dujardin är till skillnad från Helgstrand omtalad för sin känsla och fina ridning. Hennes omdöme kan tyckas stå i kontrast till kritiken som riktats mot Helg-strands sätt att utbilda och rida sina hästar.

    System för flera hästar

    Andreas Helgstrand berättar att han vill att alla hästar ska kännas ungefär likadana att rida.
    – Härom dagen hade vi en australier här som red VM i Tryon och som ville köpa häst. Han hade provridit hästar över hela Europa innan han kom hit. Han var glad och förvånad över att han lätt kunde rida alla hästar han prövade här.

    – Det är också skillnad på att ha tre och 300 hästar. Vi har inte så mycket tid på oss. Hos oss ska systemet fungera för flera hästar, så att både de och kunderna får en trevlig upplevelse. Vi om några tar hand om de här hästarna, och ja, det har någonting med pengar att göra. Kritiken kan gå ut på att det är en pengamaskin, att vi vill ha så mycket pengar för hästarna som möjligt. Och ja, det kan du säga, men om de går sönder har vi ingenting.

    Vi om några tar hand om de här hästarna, och ja, det har någonting med pengar att göra.

    – Så om det är gramantygel, ett bett eller något annat, så är det faktiskt bara ett sätt att utbilda den här hästen på.

    – För mig kan gramantygeln ses som servostyrning av hästen. Den blir trygg, går aldrig på bogarna och blir inte tung i handen. Jag utbildar hästarna på ett sådant sätt att alla ska kunna rida dem.
    – Ofta händer det att jag provrider en häst, och så snart jag tar tag i tygeln reser den sig och står emot. Den hästen har inte fått en bra utbildning, om det ska ses med saluögon, och blir inte lättsåld.

    Alla hästar håller inte för de krav som ställs på dem hos Helgstrand Dressage.
    – Det finns hästar som inte klarar av att vara här för länge. Kanske behövde de längre tid, eller också var de inte tillräckligt friska i kroppen.

    Andreas Helgstrand ser bara fördelar med att det uppdagas.
    – Köparna ska ha en frisk häst, som klarar av vad de kräver av den. Särskilt för ett pris över 50 000 euro. De bästa av de bästa hästarna har inga svagheter i dag, och du måste ha en sådan för att hänga med i toppen.

    Vad vill du föra vidare till dina barn?
    – Att allt är möjligt, det är bara att hålla fast vid det. Det är inte jämt de största talangerna som kommer först, du ska också vilja det och jobba hårt. Och framför allt: tänk stort. Se framåt, oroa dig inte för mycket för vad som kan gå fel. Du ska våga.

    Strax efter att den här intervjun gjordes stod det klart att Helgstrand utökar med en ny anläggning – läs mer i den här artikeln (länk).

    Andreas Helgstrand
pressbilder P: 2018-21
    Historien om Helgstrand Dressage tog på sätt och vis fart redan 1985. Då började Andreas, till höger, rida för att kusinen hade hästar. Foto: Privat
    Olympics-hongkong
    Sedan dess har det blivit många framgångar, både affärsmässiga och sportsliga. Här har Andreas Helgstrand just tagit OS-brons i lag med Blue Hors Don Schufro. Foto: Roland Thunholm

    Reportaget publicerades första gången i Ridsports nr 21/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden