Hoppning
3 november 2019 12:05
Ridsportplus

Emma Emanuelsson: ”Jag måste hela tiden parera med henne”

ElmiaDet var ingen som hade en chans mot Emma Emanuelsson och Stakantura i söndagens sjuårsfinal på Jönköping Horse Show. Inte ens Thomas Ryan eller Stephanie Holmén som gjorde flera tappra försök. Detta trots att Stakantura sög tag i fel hinder.

Emma Emanuelsson: ”Jag måste hela tiden parera med henne”
Stakantura är en av Emma Emanuelssons framtidshästar. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det blev en rafflande omhoppning i söndagens sjuårsfinal på Jönköping Horse Show, som främst handlade om tre ryttare – Emma Emanuelsson, Stephanie Holmén och Thomas Ryan. Emma Emanuelsson hade ett försök mindre med två hästar till start och vann efter en riktig speedrunda med hästen Stakantura.

Därefter var det kompakt i resultatlistan med Thomas Ryan på andra och tredje plats samt Stephanie Holmén på nästkommande tre placeringar.

Vad var planen?
– Jag såg Stephanies första runda och så vet jag ju att Thomas Ryan är snabb med sina också, men det var egentligen bara att ”gå för det”.
– Jag vet ju att min häst är försiktig, men sedan har hon inte gått mot klockan så här innan, men idag kändes det som rätt dag att prova – och hon var verkligen med mig hela vägen, säger Emma Emanuelsson.

Vad fanns det att göra?
– Det fanns egentligen inte så många alternativ, man kunde gå innanför kombinationen och sedan handlade det mest om att hålla ett högre tempo och göra så tajta vägar som möjligt.

Emma Emanuelsson Stakantura-0357
Stakantura in action. Foto: Pernilla Hägg

Vad hände när du vände upp mot kombinationen?
– Hon är ganska het och suger tag i allt, och hon försökte nästan bjuda på hinder som var bredvid. Först tog hon tag i det hinder jag vände innanför, sedan sög hon tag i det bredvid kombinationen. Men det blev ju bra.

Det känns lite som att hornen växte ut?
– Jag ska inte säga att jag är van, men hon är en väldigt vaken och explosiv häst. Man får parera och vara med hela tiden med henne. Att hon är så försiktig och så bra är ju också för att hon är så vaken. Hon var fantastiskt duktig.

Stakantura köptes in som femåring på Schockemöhleauktionen på Flyinge och familjen Emanuelsson äger stoet tillsammans med Gullbritt Melin. Och framtiden ser ljust ut för den explosiva sjuåringen.

– Hon har varit bra hela tiden, hon har varit bra i sina finaler, och egentligen överallt där hon har varit. Hon hoppar felfritt för det mesta. Det är en fantastisk häst – en riktig diamant.

Thomas Ryan Quintano-0218
Quintano var Thomas Ryans näst snabbaste häst. Foto: Pernilla Hägg

Thomas Ryan var den som gled in närmast efter Emma Emanuelsson med hästen Scarlet, nästan två sekunder långsammare på 36,57. Emma Emanuelsson hade tiden 34,78. Därefter var han trea med Quintano på 37,49 medan Labalou hade en bom ner i grunden.

– Efter min andra häst trodde jag att jag hade gjort allt jag kunde, men Emma red ändå 2,5 sekunder snabbare. Min sista häst gav verkligen allt, men det fanns inget mer att göra. Även om jag hade fått försöka igen, tror jag inte att jag hade ridit snabbare än Emma, säger Thomas Ryan, som hittills har haft en i stort sett felfri helg på 15 starter.

Vad är hemligheten med att det går så bra hela tiden?
– Hästarna, jag har bra hästar helt enkelt, det är hela hemligheten.

Thomas Ryan-0880
Det är nästan bara nollor rakt igenom som gäller för Thomas Ryan på Elmia. Här med Scarlet som fick ta emot bägge rosetterna i sjuårsfinalen. Foto: Pernilla Hägg

Stephanie Holmén hade tre försök på sig efter tre felfria rundor i grunden. Först ut var hon med Cash du Talus, men snabbast red hon med K&T Top Notch, där klockan stannade på 37,60, en tid som hon ändå trodde skulle hålla ganska långt. Med Cash du Talus gick det lite långsammare, där landade tiden på 37,67. Och med nya stjärnan Comete Saint Just, som hon red som nummer två, stannade klockan på 38,50.

– Jag hade egentligen hästarna i helt fel ordning. Den som jag red först är egentligen min snabbaste häst och den som jag startade sist med nu, som blev snabbast idag, är den långsammaste, säger Stehanie Holmén, som hade önskat en annan startordning, om hon själv hade fått välja.

Comete Saint Just skiljde sig lite från de andra två?
– Hon är inte riktigt inne i systemet, de andra har jag ju haft längre och de har format sig lite efter mig – och vi känner varandra lite mer väl.
– Det är en ny häst för mig, jag har bara hoppat henne i en 1,20 och en 1,30 innan, så jag var jätteglad över att hon gick så bra här, avslutar Stephanie Holmén.

Det var 25 ekipage som startade 1,40-klassen för 7-åringar på Elmia under söndagens morgon.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Jönköping Horse Show (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden