Hoppning
3 november 2019 08:58
Ridsportplus

Peder Fredricson: ”Vi gillar verkligen varandra”

FramtidshästenSista dagen på Jönköping Horse Show blir en fullspäckad finaldag med både dressyrkür och Jönköping Grand Prix på hoppsidan. Peder Fredricson går ut sist i speedfinalen, efter lördagens eleganta seger med Crusader Ice – hingsten som vann femåringarnas final på Elmia för tre år sedan.

Peder Fredricson: ”Vi gillar verkligen varandra”
Peder Fredricson och hingsten Crusader Ice trivs tillsammans. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Lördagens seger i speedkvalets 1,45-hoppning var den första segern på den nivån för Crusader Ice som placerade sig i 1,50-debuten i Oslo för ett par veckor sedan.
– Det här var första gången jag egentligen red mot klockan med honom som åttaåring, och han svarade upp bra, säger Peder Fredricson.

– Utvecklingskurvan känns för tillfället väldigt bra. När man ställer en fråga så vill man ju han ett bra svar tillbaka, att de klarar av nästa uppgift – och än så länge så gör han bara bra ifrån sig.

Hur är hans personlighet?
– Han har en otrolig karaktär – jag skulle säga att temperamentet är tio av tio på honom. Han är arbetsvillig och han har en fantastisk inställning. Samtidigt som han är lugn är han också väldigt känslig. Han är inte som All In som kan bli rädd för publiken.

Vad var planen i speedkvalet?
– Om det hade varit en A-nolla hade jag inte ridit fort på honom, då hade jag inte velat ge honom en hel runda. Men nu tänkte jag att om han känns bra i första fasen, då kommer jag att stå på lite i andra.

– Till första hindret kunde man göra sex eller fem språng, och jag tänkte att jag skulle pröva och se om han kunde göra fem språng, och han nådde lätt fram på fem. Sedan höll jag bara innerkant och han höll sig tajt runt svängarna.

Det var hårfint till tvåan Bruce Goodin som har varit blixtsnabb under helgens meeting, och Peder Fredricson berömmer återigen sin häst.
– Han har en galopp som gör att han är ganska snabb i sig själv. Det är heller ingen häst som hoppar väldigt högt över hindren, utan han hoppar med relativt liten marginal, och det gör ju också att det inte tar så lång tid.

Oftast är det den bästa starten, att man känner att man klickar med hästen och att man gillar varandra.

– Just det där att de är naturligt snabba är någonting jag värdesätter mycket, om de sedan också har de andra kvalitéerna – att de är modiga, försiktiga och har bra kapacitet.
– Vissa hästar är ju snabba i sig själva och har en snabb språngkurva, medan andra är mer långsamma. Jag tror att han kan bli rätt så snabb framöver.

Vad betyder han för dig och framtiden?
– Det är en härlig känsla att ha en åttaåring som man verkligen gillar att arbeta med varje gång man ska gå ut till stallet. Oftast är det den bästa starten, att man känner att man klickar med hästen och att man gillar varandra.

– Det är en väldigt spännande känsla att ha en åttaåring som man tycker om – jag tycker verkligen om honom. Sedan är det alltid svårt att säga hur bra han kommer bli,  men än så länge har han gjort allt som jag har frågat om, och jag har tagit det ganska lugnt med honom.

I söndagens speedfinal får dock Crusader Ice vila efter att ha gjort clinicen, fredagens 1,40 och lördagens 1,45.
– Han är fortfarande i lärostadiet och jag tycker att han har gått ganska lagom nu.

I stället är det H&M Kirlo van den Bosrand som träder in i söndagens speedfinal.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Jönköping Horse Show (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden