Hoppning
3 november 2019 07:30

Dramatik och fyndpris på SSHS-auktionen

Unga stjärnor i auktionsringenÅrets SSHS-auktion för 3-åriga hopphästar på Elmia innehöll det mesta ­– en förrymd häst, spontanköp och lyckliga ryttare. Junioren Joel Torstenson fick med sig två nya hästar hem, varav den ena blev auktionens dyraste. Riksstoet och dubbla tiopoängaren Four Roses såldes till fyndpris, enligt auktionsförrättaren.

Dramatik och fyndpris på SSHS-auktionen
Wilma Fransson vinkade hem Champ du Feu och och Alva Sandberg betalade. Foto: Pernilla Hägg

Det klirrades i glasen på auktionen Swedish Select Horse Sales i B-hallen på Jönköping Horse Show under lördagskvällen. Lisen Bratt Fredricson hälsade välkommen och nämnde stoet Bianca som såldes på auktionen som 3-åring och nu är en av världens bästa hopphästar.

Hon uppmanade de festklädda gästerna vid de vitdukade borden och på den fullsatta läktaren att vara snabba i budgivningen, för att inte missa nästa stora stjärna. De noga selekterade 3-åringarna leddes därefter in en efter en, samtidigt som de presenterades i granna ordalag av auktionens egen veterinär, Karl-Henrik Heimdahl.

Trots de kraftiga strålkastarljusen och den sorlande publiken tycktes de unga hästarna mest vara förbryllade, och skötte löshoppningsuppgiften med den äran. Och visst blev det budgivning, om än mer eller mindre snabb.

Ungdomsryttaren Wilma Fransson var en av dem som var först med att ropa in nästa stora stjärna. Eller rättare sagt hennes goda vän Alva Sandberg, som vinkade hem katalognummer två, Champ du Feu (val, Comfortuna VDL-Ludwigs Champion-Voltaire, uppf Stall Bondéus HB) för 110 000 kronor.

– Jag hade egentligen tänkt vänta lite, men den var fin i kroppen och jag gillade det jag såg, sa Alva Sandberg och tillade att det är Wilma Fransson som ska rida.
Wilma Fransson red Alva Sandbergs True Intuition på årets SM och det var ett vinnande koncept, menade Alva Sandberg.

Nummer fem, Yoga Hästak (sto, Heartbeat-Camargue-Fortus Hästak, uppf Hästak AB), visade upp en del egna åsikter och ropades till synes in av auktionens egen Royne Zetterman för 170 000 kronor. Men den som skrev om hästen på sociala medier efteråt var ungdomsryttaren Viktor Edvinsson, som redan har en namne, hästen Joga, som han tävlar på 1,45-nivå, hemma i stallet.

Hästen Zanzibar (val, Air Jordan Z-Cobra-Robin Z, uppf Martin Linell), katalognummer tio, fick publiken att dra efter andan med sin svarta uppenbarelse och spänstiga löshoppningsuppvisning och budgivningen tog snabbt fart. Hästen klubbades för hela 360 000 kronor efter en intensiv handuppräckning.

Köparen var den lokala affärsprofilen Benny Öhlund, en av grundarna till livsmedelskedjan Willys. Ett spontanköp, sa han.
– Det var en process på 30 sekunder i mitt huvud, jag tyckte att den såg bra ut och slog till.

Annelie W-9893
Anneli Wetterström blir ryttare på Zanzibar som ropades in av Benny Öhlund. Foto: Pernilla Hägg

Ryttare blir Anneli Wetterström, som bott 15 år i Tyskland, men nu driver egen verksamhet med utbildning av både hästar och ryttare i Jönköpingstrakten.
– Jag vet att det kommer att bli bra i hennes händer och det är också ett sätt för mig att vara delaktig, fortsatte Benny Öhlund och tillade att han och Anneli Wetterström är ett par.

Minst intresse var det för nummer 14, Gladiateur du Nord (hingst, Comfortuna VDL-Ahorn Flb.-Bonaparte, uppf Västra ÅÅ Stuteri), ”den enda riktiga karln här inne”, som Karl-Henrik Heimdahl uttryckte det. Hingsten såldes för 95 000 kronor.

Inte förrän ”Sveriges mästare i löshoppning”, Four Roses (sto, Action Blue-Lasirco-Dobrock, uppf Lotta och Mats Hansson), som belönades med dubbla tior och segrade i både Rikssto och Breeders Trophy för 3-åringar, gjorde entré i auktionshallen, kom budgivningen upp i nivå med Zanzibar igen.

Det låg förväntan i luften när auktionsförrättaren hejade på budgivarna, men stoet klubbades för samma pris som den svarta treåringen, nämligen 360 000 kronor. ”Rena fyndet”, sa auktionsförrättaren.

Amazing Man Oc-9689
Välhoppande Amazing Man OC kommer att få junioren Joel Torstenson på ryggen. Foto: Pernilla Hägg

Elitryttaren Hannes Melin var också en av dem som fick med sig en häst hem i katalognummer 24, hästen Darielle II van de Zuurhaege Z (sto, Don’t Touch Tiji Hero-Copin van de Broy-Acord II, uppf Simon Tobback), som klubbades för 190 000 kronor.
– Planen är att hon får komma hem och landa och sedan får vi lära känna varandra i lugn och ro, sa Hannes Melin och tillade att han hoppas kunna visa henne som 5-åring.
– Jag har ingen brådska med henne, jag är bara glad att hon ska stå i mitt stall.

Hannesmelin
Hannes Melin var mer än glad över sin auktionshäst som han taggade ”Ariel” på sociala medier. Foto: Privat

Varför blev det just hon?
– Jag gillade att hon hoppade väldigt mycket likadant i alla sprången och så är det en bra stam bakom ganska okända hingstar. Fast mest av allt sa magkänslan att hon har ”det”.
Affären gjorde Hannes Melin ihop med sina föräldrar, som äger halva hästen.

I det stora hela var det en lugn och relativt nykter tillställning med ett väloljat löshoppningsteam, men viss dramatik uppstod när hästen Clicken (val, Click and Cash-A-dur-Utrillo, uppf Carl Dyrendahl), katalognummer 25, plötsligt fick för sig att riva ner den vita kartongväggen vid ingången till arenan och rymma efter första löshoppningsrundan.

På vägen rev han med sig ett staket för att sedan gå omkull på det hala utställningsgolvet. Efter ett uppehåll och veterinärbesiktning klubbades han dock lite senare för 170 000 kronor med ett litet sår på ena hasen.

Dyrast för kvällen blev nummer 31, Kannansonen Kanndoit (val, Kannan-Cardento-Trento, uppf Lisbeth Nilsson), som ropades in för 380 000 kronor av Mats Persson till gudsonen och lovande ungdomsryttaren Joel Torstenson. Mats Persson köpte hästen tillsammans med Annelie Tjärnberg, som driver Kivla Sporthorses, och är hästägare bakom Joel Torstenson sedan innan. Mats Persson köpte även nummer 18, Amazing Man OC (val, Cristallo I-Lord Z-Levantos II, uppf Oskar Caster), för 150 000 kronor, också den till Joel Torstensson.

– Det gäller att inte ligga på latsidan, sa Joel Torstenson, som med kvällen auktionsinköp har 20 hästar under sadel.

Joeltorstensson
Joel Torstenson kommer att få ännu mer fullt upp med två nya treåringar i stallet. Foto: Susanne Högdahl

Wilma Fransson fick med sig en häst till hem mot slutet, nämligen nummer 27, Vermont (val, Vivant vd Heffinck-Cardento-Nurprimus, uppf Martin Linell), som var felmärkt i katalogen. Den stod som sto, men var en valack och klubbades för 280 000 kronor. Nya ägare var familjen Fransson tillsammans med Sune Henrysson.

Det var många namnkunniga bland auktionsgästerna som handlade under kvällen, vilka lär snart visa sig på olika sätt när de unga 3-åringarna börjar visa framfötterna på hoppbanan.

Totalt såldes de 35 hästarna för 7 055 000 kr, vilket ger ett snittpris på 201 571 kr plus moms, meddelade Swedish Select Horse Sales i slutet på auktionskvällen som avrundades vid midnatt, efter dryga fem timmar i auktionsringen.

Under kvällen såldes även de tavlor som Peder Fredricson målade som 16-åring. Hopptavlan gick för 30 000 kronor och dressyrtavlan gick för 35 000 SEK kronor.

De klubbade priserna på auktionshästarna

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Jönköping Horse Show (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden