Hoppning
1 november 2019 18:40

Evelin Lavén: ”Han är som bäst när det går fort”  

Publikfriande speedrundaEvelin Lavén och Easy Q slog till med en pangrunda och seger i första kvalet av Torstensons ungdoms-GP på Jönköping Horse Show. Den lilla hästen startade med en rejäl luftspark innan ekipaget satte full fart ända in i mål.

Evelin Lavén: ”Han är som bäst när det går fort”  
Tanken var inte att rida fort, men fort gick det för Evelin Lavén och Easy Q i Torstensons GP-kval på Jönköping Horse Show. Foto: Pernilla Hägg

Första kvalet av Torstensons ungdoms-GP rullade på i jämn takt, men blev en rafflande uppgörelse när Evelin Lavén och blott 1,60 höga Easy Q kom in på banan.

– Jag såg att Filippa tog innanför överallt – då tänkte jag att jag går runt och gasar i stället, säger Evelin Lavén efter segern där Easy Q bokstavligen flög in i mål över sista oxern.

32 ekipage kom till start, varav hälften var juniorer och hälften young rider. Först ut var juniorerna. Första hindret, en turkosblå oxer som stod placerad längs ena långsidan tycktes vålla en del problem.

Ett par juniorryttare landade i oxern och junioren Cora Hirn lyckades med konststycket att sparka till hinderstödet – utan att en enda bom föll till marken. Dock föll det en oturlig bom längre fram i banan.

Fanny Kullmyr, som nyligen hade en fantastisk helg med seger i Morgondagens vinnare i Billdal, fick kämpa både igår och idag, men hästen Cophana var inte riktigt med på noterna.

Cora Sidney Hirn Ma Kleine-2707
Hästen Ma Kleine hoppade ettan felfritt medan ryttaren Cora Hirn lyckades få in en spark på hinderstödet. Foto: Pernilla Hägg

Och Rasmus Nilsson fick ett stopp, men blev utesluten när han råkade korsa sin egen väg en extra gång när han gjorde ny anridning. Något snopet, såg det ut som att han tyckte när han fick lämna banan.

Banbyggaren Peter Lundström hade ställt frågorna väl på den 11 hinder långa banan med 13 språng. När juniorerna hade hoppat klart var hälften felfria med Felicia Lång och hästen Third Time Lucky i ledning.

Efter att hinderhöjden justerats från 1,35 till 1,40 inledde Nils Stridh-Svensson med en snygg felfri runda på skimmeln Enrique, medan Emelie Nykvist, som kom efter, inte ens kom över första hindret. YR-ryttarna red på utan större chansningar, ända tills Evelin Lavén och Easy Q gjorde entré mitt i startfältet.

Easy Q gjorde en kraftfull spark högt upp i luften och sedan lade Evelin Lavén i maximal växel från start till mål. Det riktigt susade i publikhavet under den hisnande, men väl kontrollerade rundan och ekipaget red i mål på 66,95 sekunder.

Evelin Laven Easy Q-3091
Evelin Lavén och Easy Q har tävlat tillsammans i två år. Hästen reds tidigare av Jenny Juhlin Lundström. Foto: Pernilla Hägg

Tom Svitzer och hästen Alida Nike kom in direkt efter och gjorde ett målinriktat försök att slå den snabba tiden. Men svängarna blev något övermodiga och bommarna föll.

Inget ekipage kunde till slut hota speedparet Evelin Lavén och Easy Q som fick leda ärevarvet.

Tätt följda av junioren Felicia Lång med hästen Third Time Lucky, som var drygt en tiondels sekund långsammare, samt trean och likaledes junioren Filippa Enmark med hästen King Kong van’t Valissenhof – vars innanförsvängar fick Evelin Lavén att gasa för allt vad tygeln höll. Ekipaget har nu en obruten segersvit, med seger även i torsdagens 1,35-klass.

Evelin Laven Easy Q-3152
Speedduon som siktar på hattrick på söndag i finalen av Torstensons ungdoms-GP. Foto: Pernilla Hägg

Hur gick det här till?
– Han var så pigg efter vinsten igår så jag lät honom galoppera på, det är då han är som bäst. Eftersom han är så liten, behöver han lite fart för att komma över, säger Evelin Lavén och tillägger att det också är hans litenhet som gör honom så kvick och snabb i vändningarna.
– Han hoppar inte mer än han behöver, han är inte lång tid i luften och när han landar letar han direkt efter nästa hinder. Han bara kutar på.

Vad tänker du inför finalen på söndag?
– Nu när jag har känt att han är framme, blir det lättare för mig att våga hålla lite. Och det passar bra, eftersom hindren är högre. Men farten kommer vi att ha kvar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Jönköping Horse Show (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden