Hoppning
2 november 2019 00:43

Rolf-Göran Bengtsson: ”Han var lite för stark för att rida snabbt”

Spännande klassKvalet till söndagens Grand Prix på Jönköping Horse Show blev en kamp mellan fyra utländska ryttare och en svensk på Sverigebesök. Segern gick till Irland genom Richard Howley medan Rolf-Göran Bengtssons Ermindo W slog ut sista frambommen efter en kämparunda.

Rolf-Göran Bengtsson: ”Han var lite för stark för att rida snabbt”
Rolf-Göran Bengtsson med Ermindo W. Foto: Pernilla Hägg

Stämningen var på topp och publiken ovanligt högljudd i samband med fredagskvällens kval till söndagens Grand Prix på Jönköping Horse Show. Sannolikt till viss del för att ryttarna var spelbara via ATG, men främst för att det bjöds på spännande hoppning.

Ursprungsgiven var 41 ryttare till start fördelade på fem heat, där varje heatsegrare samt de fem snabbaste gick vidare till omhoppning.

Svensknyzeeländaren Bruce Goodin och VM-hästen Bäckatorps Danny V fick till en supersnabb runda i första heatet och gjorde det svårt för de andra. Angelie von Essen gjorde ett tappert försök med Cochella, men Bruce Goodin vann med dryga tre sekunder till godo.

Heat nummer två blev en uppgörelse mellan Nederländerna genom Michael Greeve och Turbo och Irland genom Richard Howley och Arlo de Blondel. Turbo gjorde dock skäl för namnet och passerade mållinjen en knapp sekund före irländarens häst.

Richard Howley-4562
Irländaren Richard Howley gick för seger. Foto: Pernilla Hägg

Först ut i tredje heatet var Malin Baryard-Johnsson med H&M Indiana. Men alla som trodde att hon skulle rida snabbt fick i stället se en skolrunda med långa vägar – med en tid precis inom maxtiden, men som ändå räckte till en tredjeplats på grund av få felfria.

Toppstriden i heatet stod mellan hemvändande tysksvensken Rolf-Göran BengtssonErmindo W och Stephanie HolménCute S, som båda red offensivt och effektivt. Ett galoppsprång, eller en dryg sekund, var det som skiljde Stephanie Holmén från segern.

Fjärde heatet vanns av norska Victoria Gulliksen och Ballenteskin Watch This som touchade ett antal hinder, men hade tur. Med ett högt och tydligt ”hopp!” över sista hindret hejade Victoria Gulliksen sig själv i mål en knapp halvsekund före tvåan som var Sofia KroonFiana.

Femte och sista heatet vanns återigen av holländaren Michael Greeve på sin andra häst Guan Gjb, dock med ett tidsfel, följd av Peder FredricsonH&M Kirlo van den Bosrand som red i mål på fyra fel.

Richard Howley-4502
På söndag väntar GP-finalen för Richard Howley, där de 28 bästa i fredagens kval startar. Foto: Pernilla Hägg

I omhoppningen dröjde det mer än halva startfältet innan första nollan kom. Stephanie Holmén, som gjorde en superrunda med Cute S i heatet, satsade och gick snävt men fick med sig två bommar.

Bruce Goodin visade dock återigen på god form. Trots både snäva och blixtsnabba svängar kom hästen direkt i balans och sökte nästa hinder. Ekipaget tog genast ledningen på tiden 38,34.

Glädjen på läktarna gick inte att ta miste på när Rolf-Göran Bengtsson gjorde entré på banan igen och det märktes att han inte ville göra publiken besviken. Han lade upp galoppen direkt och det gick undan.

Han fick ett luftsprång efter en tajt sväng mot trean som var en stor oxer, och hästen kickade sig därefter över kombinationen, men kämparundan slutade till publikens stora besvikelse med att sista bommen föll.

Richard Howley-4413
Fuxen Arlo de Blondel gjorde allt för sin ryttare. Foto: Pernilla Hägg

I stället var det irländaren Richard Howley och hästen Arlo de Blondel som tog hem totalsegern efter en supersnabb ritt på tiden 35,67, nästan tre sekunder snabbare än Bruce Goodin. Den lilla kvicka och elastiska fuxen gick som ett spjut och kickade sig över där den kunde. Richard Howley, som bara har haft hästen en månad, var ett enda stort leende under ärevarvet.

– Jag köpte hästen från min tidigare boss, Michael Whitaker, och vi har verkligen fungerat bra ihop. Det är en mycket talangfull häst, säger Richard Howley och tillägger att de nyligen vann sin debut i Grand Prix.

Främsta orosmomentet i omhoppningen var Bruce Goodin, som verkligen kan rida snabbt, säger Richard Howley.
– Jag visste att jag måste rida snabbt. Min häst har inte världens största galopp, men han vinner ändå mycket mark. Jag kapade inga galoppsprång men jag såg till att hålla ett bra tempo.

Är irländarna bäst i världen när det gäller omhoppning?
– Vi är definitivt hungriga i alla fall, vi vill vinna och vi vill lyckas, skrattar Richard Howley.

Rolf-Göran Bengtsson stannade slutligen på en fjärdeplats med Ermindo W, och Rolf-Göran Bengtsson är nöjd men inte helt nöjd.
– Det var okej, han var lite för stark för att rida riktigt snabbt med idag.

Det fungerade inte riktigt på framridningen i första rundan?
– Det var inte bra, nej. Han gillade inte att vara på framridningen och jag fick inte riktigt någon bra uppvärmning. Men han kämpade väl inne på banan och gjorde det fint.
– Sedan i omhoppningen var det betydligt bättre, säger Rolf-Göran Bengtsson som har ridit hästen sedan den var sju år och idag är den tio.

Hur väl känner du hästen?
– Jag känner den väl, men när man rider snabbare med hästarna är det också något nytt för dem. Han har inte gått så många 1,50 och inte så många snabba omhoppningar. Han håller på att lära sig hur det ska gå till och jag tycker att han gör det bra.

Resultatlista Winning Round

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Jönköping Horse Show (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden